Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSTo διπλό μήνυμα των Βρυξελλών «κλειδώνει» την ομιλία Μητσοτάκη

To διπλό μήνυμα των Βρυξελλών «κλειδώνει» την ομιλία Μητσοτάκη

Ακόμη και εντός της ημέρας αναμένεται να έχει νέα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσον αφορά στα δύο φλέγοντα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά και ουσιαστικά επηρεάζουν το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στο πρώτο ζήτημα αναφέρθηκε και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος υποστήριξε ότι έως αύριο, θα έχουν οριστικοποιηθεί τα περιθώρια που θα αφήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα για να αυξήσει τις καθαρές δαπάνες του 2025. Η πρόταση της Κομισιόν στο αρχικό στάδιο, ισοδυναμούσε με περιθώριο αύξησης των καθαρών δαπανών κατά περίπου 3 δις. ευρώ. Ο στόχος είναι να προστεθούν έως και 500 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν οι πολυάριθμες στοχευμένες δράσεις που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

To δεύτερο ανοικτό ζήτημα έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση  της επιδότησης των στεγαστικών δανείων. Και από αυτό το μέτωπο τα νέα είναι ενθαρρυντικά όμως θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για να επιτραπεί η διάθεση επιδοτούμενων δανείων συνολικού ύψους έως και 2 δις. ευρώ σε υποψήφιους αγοραστές ακινήτων ακριβώς για να συγκρατηθεί η μηνιαία δόση σε λογικά επίπεδα. Επειδή απαιτείται χρόνος για να γίνει η αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το πιθανότερο είναι ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει προς το τέλος του χρόνου. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ