Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSTo «στοίχημα» των τραπεζών και η πορεία του Χ.Α.

To «στοίχημα» των τραπεζών και η πορεία του Χ.Α.

Εβδομάδα τραπεζών θα είναι η τρέχουσα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς θα λάβει χώρα η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις Alpha Bank και Εθνική, αλλάζοντας τα δεδομένα για τον κλάδο αλλά και την αγορά ευρύτερα.

Σήμερα το πρωί το ΤΧΣ θα ανακοινώσει την αποδοχή της πρότασης της UniCredit, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιήσει την εκκίνηση του placement της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα προσφορά της UniCredit για το 9% της Alpha Bank θα είναι ανεβασμένη έναντι της προηγούμενης που ήταν στα 1,33 ευρώ ανά μετοχή και αναμένεται να προσεγγίσει τα 1,40 ευρώ. Η είσοδος του ιταλικού κολοσσού UniCredit στην Alpha Bank είναι μια κομβική εξέλιξη για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, δεδομένου ότι πρόκειται για το πρώτο επενδυτικό «χτύπημα» μετά από 15 και πλέον χρόνια.

Σημειώνεται πως η UniCredit, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας με ενεργητικό 860 δισ. ευρώ, έχει παρουσία σε πάνω από δέκα χώρες, αποτελώντας ένα από τα ισχυρότερα τραπεζικά brands της Ευρώπης.

Κατά τα λοιπά, το placement της Εθνικής θα ξεκινήσει αύριο και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Μάλιστα, στη διαδικασία θα προβλέπεται η δυνατότητα διεύρυνσης των μετοχών που θα διατεθούν από 20% που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, σε 22% με 25%. Το placement της Εθνικής είναι ένα στοίχημα για τη ρευστότητα της αγοράς.

Κατά τα λοιπά, η περασμένη εβδομάδα ήταν η πρώτη διορθωτική μετά από τέσσερις σερί ανοδικές για το Χ.Α., καθώς οι επενδυτές περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες, ώστε να ζυγιστούν δυνάμεις, ρευστότητα και βάθος του συστήματος.

Ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε σε ποσοστό 1,37%, ο FTSE 25 είχε πτώση 2,04%, ο Mid Cap έχασε μόλις 0,10% έχοντας καλύτερη εικόνα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 2,60%. Έτσι, σε επίπεδο έτους, πλέον η απόδοση του Γενικού Δείκτη είναι στο +29,39%, του FTSE 25 στο +29,71%, του Mid Cap στο +41,58% και του τραπεζικού στο +48,33%.

Η εύλογη κόπωση και η στάση αναμονής της αγοράς είχε αντανάκλαση στις συναλλαγές που μειώθηκαν στα 71,3 εκατ. ευρώ (μέσος τζίρος) το πενθήμερο, επίδοση που είναι μακριά από τα 103,5 εκατ. ευρώ που είναι οι μέσες συναλλαγές του 2023.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ