Δρομολογούνται οι εξελίξεις για κατάπαυση του πυρός. Οι εχθροπραξίες σταματούν μέσα στο επόμενο 15νθήμερο αν και η αβεβαιότητα για το πώς θα δρομολογηθεί η εκτόνωση της κρίσης παραμένει για τουλάχιστον έναν μήνα ακόμη. Ωστόσο, όλα συγκλίνουν στο ότι οδεύουμε προς ένα ήσυχο καλοκαίρι έστω και αν πολλά από τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της Ρωσίας παραμείνουν σε ισχύ και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αφήσει ως βαριά «κληρονομιά» έναν τεράστιο πληθωρισμό στην Ελλάδα, ο οποίος συνεχίζεται και στο β’ εξάμηνο κλείνοντας για ολόκληρο το 2022 ακόμη και στο 5,5%. Ωστόσο, η Ευρώπη έχει αποφασίσει για μια ακόμη φορά να χρηματοδοτήσει από κοινού τη στήριξη των νοικοκυριών φροντίζοντας ταυτόχρονα να χαλαρώσει τα δημοσιονομικά λουριά και για το 2023 μήπως και επιτευχθεί τελικώς η πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα. Η χρηματοδότηση γίνεται με ένα κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο που εξασφαλίζει στην Ελλάδα ρευστότητα για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις (είτε για να πληρώσουν ασήκωτους λογαριασμούς είτε για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις απεξάρτησης από το πανάκριβο φυσικό αέριο) με πολύ χαμηλό κόστος (σ.σ ναι το ποσό φορτώνεται στο δημόσιο χρέος), ενώ η δαπάνη δεν υπολογίζεται στο πρωτογενές έλλειμμα της χώρας το οποίο εμφανίζεται και για το σύνολο του 2022 σαφώς πιο μαζεμένο σε σχέση με πέρυσι.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της δεν σφίγγει την νομισματική της πολιτική. Απομακρύνει το ενδεχόμενο αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων λόγω εκτάκτων συνθηκών αναφέροντας ότι ο πληθωρισμός θα ελεγχθεί από του χρόνου με την πλήρη αποκατάσταση της ηρεμίας στην Ευρώπη. Άλλωστε, η μείωση του πληθωρισμού θα επέλθει σχεδόν αυτόματα το 2023 όταν θα «διπλώσουν» οι τεράστιες τιμές. Επίσης, η ΕΚΤ ξεκαθαρίζει ότι οι ελληνικοί τίτλοι θα είναι επιλέξιμοι για όσο χρειαστεί κάτι που οδηγεί τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων χαμηλότερα και τον ΟΔΔΗΧ σε θέση να υλοποιήσει με σχετική άνεση το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού.
Όσο για το ΑΕΠ, ναι μεν πληγώνεται από την τεράστια αύξηση του εμπορικού ελλείμματος λόγω τιμών καυσίμων, ωστόσο δεν χάνει την αναπτυξιακή δυναμική του, καθώς οι τουρίστες δεν ανατρέπουν τους σχεδιασμούς τους για διακοπές στα ελληνικά νησιά χωρίς μάσκες (σ.σ έστω και μόνο σε εξωτερικούς χώρους) και πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Πιθανότητες επιβεβαίωσης του σεναρίου; Ας περιμένουμε σήμερα τι θα αποφασιστεί στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων στην Τουρκία ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς αλλά και στην συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ημέρα…