Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑS&P Global: Μειώθηκαν οι παραγγελίες, αυξήθηκαν οι τιμές στη μεταποίηση

S&P Global: Μειώθηκαν οι παραγγελίες, αυξήθηκαν οι τιμές στη μεταποίηση

Στις 49,7 μονάδες έκλεισε τον Σεπτέμβριο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI) έκλεισε, τιμή υψηλότερη από τις 48,8 μονάδες του Αυγούστου, υποδεικνύοντας την τρίτη διαδοχική μηνιαία επιδείνωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Ωστόσο, η επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν, σε γενικές γραμμές, οριακή και εξασθένησε σε σύγκριση με εκείνη που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global, στη συνολική πτώση συνέβαλε η περαιτέρω μηνιαία υποχώρηση της παραγωγής στο τέλος του τρίτου τριμήνου. Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν σταθερή μείωση της παραγωγής μετά τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των νέων παραγγελιών. Η μειωμένη παραγωγή συνδέθηκε με την ασθενή ζήτηση από την πλευρά των πελατών και τις επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών πώλησης στις αγορές των πελατών.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν έντονη υποχώρηση των νέων παραγγελιών που δέχθηκαν οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών, καθώς οι νέες πωλήσεις μειώθηκαν με ρυθμό παρόμοιο με εκείνον που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο. Η μειωμένη ζήτηση των πελατών αποδόθηκε στις αυξήσεις των τιμών πώλησης. Ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν ταχύτερος από τον μέσο όρο της έρευνας, ωστόσο εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα. Ταυτόχρονα, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν και πάλι, και μάλιστα με μέτριο ρυθμό. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις σε βασικές αγορές εξαγωγών, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, εμπόδισαν τις πωλήσεις στο εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο. Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν μετά από τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών, των μεταφορών, της ενέργειας και των καυσίμων. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών ήταν ιστορικά αυξημένος, παρότι ήταν ο δεύτερος βραδύτερος από τις αρχές του 2021.

Ανταποκρινόμενοι στην υψηλότερη επιβάρυνση κόστους, οι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν τις τιμές εργοστασίου με έντονο ρυθμό. Οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι υψηλότερες τιμές εισροών μετακυλίστηκαν στους πελάτες, με τον ρυθμό αύξησης των χρεώσεων να επιταχύνεται ελαφρώς σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Κατ’ αναλογία με την υποτονική ζήτηση των πελατών και τις μειωμένες νέες 25 παραγγελίες, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν δεύτερη συνεχή μηνιαία πτώση της απασχόλησης. Η μείωση του αριθμού εργαζομένων συνδέθηκε με τις χαμηλότερες απαιτήσεις παραγωγής, ωστόσο ήταν σε γενικές γραμμές οριακή. Οι μειωμένες απαιτήσεις σε παραγωγική ικανότητα ήταν εμφανείς στην απότομη πτώση των αδιεκπεραίωτων εργασιών τον Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα περιόρισαν την αγοραστική τους δραστηριότητα. Οι αγορές εισροών υποχώρησαν με σταθερό ρυθμό, λόγω της μείωσης των νέων παραγγελιών. Η χρήση αποθεμάτων για τη συμπλήρωση της παραγωγής οδήγησε σε περαιτέρω συρρίκνωση των αποθεμάτων προμηθειών.

Παρά τη μείωση της ζήτησης για υλικά, η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε και πάλι σημαντικά, καθώς συνεχίστηκαν οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις υλικών. Τέλος, οι κατασκευαστές παρέμειναν βέβαιοι για την αύξηση της παραγωγής μέσα στους επόμενους 12 μήνες τον Σεπτέμβριο. Παρότι ελαφρώς μειωμένη, σύμφωνα με αναφορές, η αισιοδοξία οφείλεται στις ελπίδες για μεγαλύτερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ