Τρίτη, 8 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑS&P: Γιατί η οικονομία της Ελλάδας δεν στηρίζεται πια μόνο στον τουρισμό

S&P: Γιατί η οικονομία της Ελλάδας δεν στηρίζεται πια μόνο στον τουρισμό

Ο ισχυρός τουρισμός και οι αυξανόμενες εξαγωγές που δεν σχετίζονται με τον τουρισμό θα στηρίξουν τη συνεχιζόμενη υπεραπόδοση σε όρους ανάπτυξης των μεσογειακών χωρών έναντι αυτών της Βόρειας Ευρώπης, εκτιμά η S&P.

Τα φωτεινά σημεία μιας ευρέως στάσιμης ευρωζώνης ήταν σε μεγάλο βαθμό τα νότια μέλη της, ιδιαίτερα τα περισσότερα από τα εννέα λεγόμενα κυρίαρχα του Club Med (Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία–συν Γαλλία και Ιταλία), εξηγεί ο οίκος.

Μάλιστα, ο S&P βλέπει δύο βασικούς λόγους πίσω από αυτή την τάση:

– Πρώτον, οι σχετικά ισχυρότεροι ισολογισμοί του ιδιωτικού τομέα – τόσο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους του Βορρά, αλλά και σε σύγκριση με τα επίπεδα προ της χρηματοπιστωτικής κρίσης

– Δεύτερον, οι βελτιωμένες εξαγωγικές επιδόσεις τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, όχι μόνο με την άνθηση του τουρισμού, αλλά και με αύξηση της διαφοροποίησης των εξαγωγών.

Η πανδημία αποκάλυψε τους κινδύνους

«Η πανδημία οδήγησε σε ξαφνική διακοπή των τουριστικών αφίξεων, επηρεάζοντας δυσανάλογα τα νότια μέλη της Ευρωζώνης. Κατά μέσο όρο, τα εννέα κράτη του Club Med βασίστηκαν στα ταξίδια και τον τουρισμό για το 26% των εσόδων από εξαγωγές το 2019, σε σύγκριση με το 11% για τα άλλα μέλη της ευρωζώνης. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι αριθμοί των τουριστών φαίνεται ότι είναι πιθανό να ξεπέρασαν πέρυσι τα προ της πανδημίας επίπεδα σε όλα τα κράτη μέλη του Club Med. Η ταυτόχρονη άνοδος της αύξησης των μη τουριστικών εξαγωγών αποτελεί καλό σημάδι για την υγεία και την ποιότητα της ανάκαμψης στα εννέα κράτη του Club Med. Η σημαντική χρηματοδότηση του πακέτου της ΕΕ NextGenEU έχει σαφώς διαδραματίσει επίσης ρόλο στην εγχώρια ανάκαμψη. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η επιτυχία του τομέα των μη τουριστικών εξαγωγών οφείλεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στη στροφή προς την εξωτερική ζήτηση μετά την κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης κατά τη διάρκεια της κρίσης δημοσίου χρέους και τις επιπτώσεις των προηγούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις ήταν πιο έντονες στις χώρες του προγράμματος πρώην ΕΕ/ΔΝΤ, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος» εξηγεί ο οίκος αξιολόγησης.

Τι έπεται

Στη Μεσόγειο, η κρίση της ευρωζώνης θα συνεχίσει να ρίχνει μεγάλη σκιά. Οι αξιολογήσεις των κρατών στην ευρωζώνη δεν έχουν ακόμη ανακάμψει στο σημείο που βρίσκονταν στις αρχές του 2010. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις των κρατών έχουν βελτιωθεί τουλάχιστον από το 2015. Στις 20 Οκτωβρίου 2023, η Ελλάδα έγινε το τελευταίο μέλος της ευρωζώνης που επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα, ενώ επί του παρόντος έχουμε θετική προοπτική για τις αξιολογήσεις πέντε από τις 20 χώρες της ευρωζώνης, τέσσερις από τις οποίες βρίσκονται στο Club Med.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ