don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Sort o Vladimir long o Sergei, ευκαιρίες και πιέσεις λόγω Ουκρανικού, η “πλάτη” της Deutsche Bank, οι θύμησες (ποιητικό) της στήλης, Μάρτης-γδάρτης και το… μαξιλάρι, ξαναρωτάμε για αμκ Πειραιώς και οι Κεντρικοί… A Paris (σε εκτέλεση Yves Montand)

*Αλιευμένο από το account Parody Boris Johnson: “My first sanction against Russia will be to limit donations to the Tory party from Russian nationals to a maximum 2m pounds. Each. Per month”

*Short ο Vladimir (Putin) long ο Sergei (Lavrov). Ήταν η δήλωση της εκπροσώπου του Ρώσου υπΕξ, Maria (Zakharova) που συνέβαλε στο να “μαζευτούν” οι πολύ μεγάλες απώλειες, στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης από Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο.

*StoryGazMontazh, o όμιλος αιχμής, του Boris Rotenberg (και του αδελφού του Arkady) ενός εκ των 3 ολιγαρχών που το Λονδίνο έβαλε στο στόχαστρο των κυρώσεων-σε πρώτη φάση- κατά φίλων-στενών συνεργατών του Ρώσου     προέδρου. Γιατί αναφέρομαι στην συγκεκριμένη; επειδή είναι η μεγαλύτερη ρωσική κατασκευαστική αγωγών για φυσικό αέριο και γραμμών ηλεκτροδότησης. Έχω κατά νου 1-2 μεγάλες και κάποιες μεσαίου μεγέθους ελληνικές, που θα μπορούσαν να επωφεληθούν. Η στήλη εξ’ αρχής εστιασμένη στο “οικονομικό” περιορίζεται στο follow the money.

*Σε αυτή την λογική, η εγχώρια επιχειρηματικότητα “μετρά”-ήδη- έναν μεγάλο χαμένο, συνέπεια της κρίσης. Τον όμιλο Coca Cola/hbc των Δαυίδ-Λεβέντη, που με σημαντική έκθεση (κυρίως) στην ρωσική αγορά υφίσταται εβδομάδες τώρα επίμονες πωλήσεις, από ξένα funds. Κυρίως στο χρηματιστήριο του Λονδίνου-όπου η κύρια έδρα διαπραγμάτευσης- με τις πιέσεις να φτάνουν μέχρι το Χρηματιστήριο Αθηνών. Το 26% των πωλήσεων του ομίλου, από τις αναδυόμενες αγορές (ΕΜΕΑ) πραγματοποιείται στην Ρωσία, όπου-εκτός των άλλων- διαθέτει και 10 εργοστάσια. Με παρουσία-πολύ μικρότερη- και στην Ουκρανία.

*Κοτζάμ Timotheus Hoettges, μας επισκέφθηκε τελευταία. Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, έκανε δηλώσεις, ανακοίνωσε επενδύσεις δισ. σιγά μην έπεφτε η μετοχή του ΟΤΕ, χθες Τρίτη. Να υποθέσω, πως κάποια “πλάτη” θα την έβαλε το σύστημα της Deutsche Bank, να υποστηρίξει τον cash cow της Deutsche Telekom, τον ΟΤΕ. Αφήστε, που αύριο-πριν την συνεδρίαση- ο ΟΤΕ ανακοινώνει αποτελέσματα 2021.

*Καλά κρατήθηκαν οι εκδόσεις ελληνικού χρέους, δεδομένης της συγκυρίας βέβαια. Στο 2,599% το GR10Y, πάλι καλά.

*Και μιας η κουβέντα σε “χρέος” και “επιτόκια” δηλαδή κόστος χρήματος, τι θυμήθηκα. Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου 2014, όταν σε παρουσίαση της “Μυτιληναίος” στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, είχε αναλύσει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος την πολιτική, που ακολουθούσε σχετικά με τον τραπεζικό δανεισμό. Σας μεταφέρω τι είχε ειπωθεί “…όλα αυτά τα χρόνια που ο Όμιλος μειώνει συνεχώς τις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες, ήρθαν πολλοί συνεργάτες και σύμβουλοι -όλοι αξιόλογοι- και μου έλεγαν πως πρωταρχικός στόχος μιας εταιρείας δεν είναι μειώνει τα δάνειά της, αλλά να δημιουργεί, χρησιμοποιώντας και δανεισμό, προς όφελος των μετόχων της. Ήταν από τις λίγες φορές που επέμεινα τόσο πολύ και ούτε τώρα προτίθεμαι να αλλάξω. Θα φτάσω το δανεισμό στο μηδέν, εκτός αν προκύψει κάποια καλή ευκαιρία που θα υπόσχεται πολύ υψηλή αποδοτικότητα. Γιατί είχα επιμείνει; Είχα καταλάβει τι θα γινόταν με τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια. Όσοι επιχειρηματίες νόμιζαν πως θα είχαν τα λεφτά των τραπεζών μέσα στις εταιρείες τους και τα δικά τους λεφτά στο εξωτερικό και πως μέσα από κάποιο απλό διακανονισμό όλα θα μπορούσαν να λυθούν, ήταν -και είναι- βαθιά νυχτωμένοι. Οι όροι θα είναι ιδιαίτερα επαχθείς για τους μετόχους και αυτό θα το δείτε ενδεχομένως ακόμη και πριν το τέλος αυτού του έτους»… Αυτά εν έτει 2014, για να ξέρουμε ποιους να εμπιστευόμαστε.

*Περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών 2021, ας μελετήσουμε, λοιπόν, ενδελεχώς ποιοτικά στοιχεία ισολογισμών.

*“Μάρτης-γδάρτης…” έλεγαν οι παλαιότεροι. Ρίχνοντας μία ματιά στο “Ημερολόγιο” Μαρτίου, βλέπεις στις 10/3 την συνεδρίαση της ECB, στις 15-16/3 της Fed, στις 18/3 την αξιολόγηση του ελληνικού outlook από τους Moody’s και DBRS και στις 30-31/3 το Central Banks Meeting. Σίγουρα, δεν θα πλήξουμε. Κάπου ενδιάμεσα, εάν έχει εξισορροπηθεί κάπως το διεθνές περιβάλλον θα μπορούσε ο ΟΔΔΗΧ να “βγει” στις αγορές. Όπως μου εξηγούσε γνώστης του μηχανισμού λειτουργίας του χρέους, το θέμα δεν είναι τόσο η “τιμολόγηση” όσο η “μεταβλητότητα”, πρακτικά ένας αγοραστής ελληνικού ομολόγου σήμερα να γράψει ζημιά αύριο-μεθαύριο. Και μάλιστα για εξωγενείς λόγους. Ρώτησα τον “θησαυροφύλακα” του Δημοσίου, πόσα έχει στο “ταμείο” και η απάντηση του, με καθησύχασε. Στα 40,8 δισ. το λεγόμενο “μαξιλάρι” , χθες βράδυ Τρίτης.

*Περιμένω, πως είτε στην συνεδρίαση της 10/3 ή κάποια στιγμή μέσα στον Μάρτιο η “γραφειοκρατία” της ECB θα διευθετήσει τα αυτονόητα, δηλαδή να μπορεί να δέχεται και για σύντομα διαστήματα (λ.χ 15ημερών) ως εγγυήσεις τους τίτλους που δέχεται-ήδη- να διακρατεί/αγοράζει ακόμη και σε βάθος 30ετίας. Πολύ δε περισσότερο, από την στιγμή που το trade exposure δεν θα αλλάζει κυριότητα (θα παραμένει στο ελληνικό Δημόσιο/μέσω ΟΔΔΗΧ).

*Ρολόι η διαδικασία για τα πρώτα 3 μεγάλα κατασκευαστικά συμβόλαια, του 2022. Πρώτη επέκταση της “Αττικής Οδού” (Λεωφόρος Κύμης-ΠΑΘΕ) ύψους 434 εκατ. η κοινή πρόταση των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ- Intrakat, τμήμα του ΒΟΑΚ (Νεάπολη- Άγιος Νικόλαος) ύψους 145 εκατ. μειοδότης η ΑΚΤΩΡ και “Παράκαμψη Χαλκίδας”, προϋπολογισμού 210 εκατ. η Mytilineos.

*Mε το πετρέλαιο στα 95$/βαρέλι, τα περιθώρια διύλισης στα υψηλά 52 εβδομάδων και με προεξόφληση δυνατού Q4 στα μεγέθη 2021, πως να μην “τρέξει” 1,82% στα 6,70 ευρώ η μετοχή των ΕΛΠΕ και με 0,92% στα 14,20 ευρώ της Motor Oil. Αυξημένα μερίσματα θα διανείμουν αμφότεροι οι όμιλοι, εύλογη η προτίμηση των ξένων petroleum/gas funds. Ειδικότερα, για ΕΛΠΕ, σε αναμονή των μεγεθών 2021+μέρισμα+επιστροφή (1) ενός ευρώ (λόγω ΔΕΠΑ), σαν να λέμε… ακόμη στην αρχή είμαστε. Αλλά και η Motor Oil, έτοιμη την βλέπω. 

*Για ΔΕΗ & Γιώργο Στάσση, μην σας κουράζω… στα 8,745 (0,52%), θυμίζοντας την ρήτρα 6μηνης διακράτησης κατ’ αρχήν του CVC Capital με κόστος (αμκ) στα 9 ευρώ.

*Μάζεψαν την προσφορά, από τα χαμηλά των 5,96 ευρώ, στην Aegean. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της διοίκησης, στο θερινό πρόγραμμα- εκτός των άλλων προορισμών, που εποχικά προσθέτει- αναφέρεται και το διεθνές του Κιέβου-Boryspil (για 2 Ιουνίου ο κλειδάριθμος της πρώτης πτήσης).

*Περίμενα, πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα μας διαφώτιζε για όσα είχαν προηγηθεί της αμκ Πειραιώς-κλείνει χρόνος πια- αλλά τίποτε. Η πρόεδρος, ήταν Παρίσι σε ημερίδα με ομολόγους της. Άντε, μπας και στο δ.σ αυτής της εβδομάδας.

*Την αποκλειστικότητα της αντιπροσώπευσης στην Ελλάδα των χρωμάτων Benjamin Moore ανακοίνωσε η Βογιατζόγλου Συστήματα. Ωστόσο, συνάδελφος του δικαστικού, μου είπε ότι εκκρεμούσε αντιδικία, θα το ψάξω εάν έχει αρθεί.

*CPI, η “μικρούλα” της πληροφορικής, που λέγαμε ότι έχει μείνει πίσω. Στα 0,81 (0,25%) και τα μόλις 8,03 εκατ. αποτίμηση.

*Ένα από τα ιστορικά χρηματιστηριακά ονόματα- από την εποχή της πάλαι ποτέ Σοφοκλέους 10 & του “κάγκελου”- η Καραμανώφ-δια του διευθύνοντος συμβούλου Μιχαήλ Καραμανώφ, εστιάζει (*) σε εταιρείες ύδρευσης, λιμάνια, τις περιπτώσεις των Mytilineos, Lamda Development, Motor Oil, ΕΛΠΕ. Από πληροφορική την Profile και από τράπεζες Εθνική, Eurobank.

(*) από σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη, στο euro2day.gr

*“Τρελάθηκαν” οι τιμές στα Μέταλλα: Αλουμίνιο, πάνω από τα 3.400$, νικέλιο υψηλότερα των 25.220$, πολύ…heavy metal.

*Στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν “κυκλώσει” την αυριανή έκτακτη (και άτυπη) συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών, στο Παρίσι. Θα είναι δια ζώσης, διεξάγεται παραμονή του Eurogroup, με οικοδεσπότη τον Francois Villeroy de Galhau της Banque de France, με την Christine Lagarde στα “πάτρια” αλλά με τον Γάλλο κεντρικό τραπεζίτη υπέρμαχο της γραμμής για επίσπευση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ECB.

*Και μιας ο λόγος και για την ΤτΕ, εύχομαι να μην επιβεβαιωθεί η ρήση “…ουδείς πιο αχάριστος από τον ευεργετηθέντα…”. Σωστά για τον Διοικητή μας εννοώ, Γιάννη Στουρνάρα και της στήριξης που παρείχε στον Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος έχει εγκατασταθεί-ήδη- στον 2ο όροφο στα κεντρικά.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask