don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Short vs long, ποιος σήκωσε πρώτος το τηλέφωνο, η… έκθεση των ελληνικών τραπεζών (Στουρνάρας), ο εφοπλισμός και η Credit Suisse, συνεδρίαση bungee jumping, τα… κοντέρ του Ευάγγελου και το ασφαλέστερο… επενδυτικό λιμάνι

*Η πρώτη μέρα, μετά την προσπάθεια διάσωσης της Credit Suisse, περισσότερο σε διερευνητική των εκατέρωθεν δυνάμεων-short vs long- παρέπεμπε παρά σε οτιδήποτε άλλο. Κάτι σαν αναγνωριστική των προθέσεων του αντιπάλου-όπως θα έλεγε και ο Αντώνης Κατσαρός- με την μετοχή της πολύπαθης τράπεζας να καταρρέει έως 63% στο ελβετικό χρηματιστήριο για να “κλείσει” τελικά στο 56%, την μεγαλύτερη διόρθωση στην ιστορία της. Και μία ιστορία 167 χρόνων δεν την λες και σύντομη, ιδρύθηκε το 1856 στην Ζυρίχη. Στην Wall Street με άνοδο οι μετοχές των JP Morgan Chase και Goldman Sachs εκ των επενδυτικών τραπεζικών κολοσσών που ενεργοποιήθηκαν για την στήριξη του συστήματος των ΗΠΑ.

*Εν τέλει απαντήθηκε το ερώτημα στο ποιος “σήκωσε πρώτος το τηλέφωνο”, ο Joe Biden ή ο Warren Buffett. Προφανώς και ο 92ετής “Oracle” ή “Sage” της Omaha, o επικεφαλής και ceo του Berkshire Hathaway, σιγά μην περίμενε τον πρόεδρο Joe να αναλάβει δράση.

*Ημέρα δεύτερη σήμερα: με την Standard & Poor’s να διαβλέπει σημαντικά ρίσκα στην υλοποίηση του σχεδίου απορρόφησης της Credit Suisse δεδομένου του μεγέθους και του ασθενέστερου πιστωτικού προφίλ, για αυτό και υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook της UBS. Ορατός, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, ο κίνδυνος μαζικής φυγής πελατών-πλέον- και από την UBS, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ευστάθεια του συστήματος.

*Σε αυτή την συγκυρία με πρωτοβουλία του Πεκίνου επιχειρείται προσέγγιση Ριάντ-Τεχεράνης και ο Σι Τζινπινγκ στη Μόσχα εύχεται στον καλό του φίλο Βλαδίμηρο Πούτιν να επανεκλεγεί το 2024. Ένα-ένα τα πιόνια παίρνουν θέσεις στην σκακιέρα.

*Αν δεν υπήρχαν εντάσεις στις αγορές, η ΕΚΤ θα έστελνε μήνυμα ότι απαιτούνται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είχε προηγηθεί- την Πέμπτη-, μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ η δημιουργικά ασαφής αναφορά της για το πως θα κινηθεί στη συνέχεια. Ήταν η πρώτη φορά- από την αρχή του κύκλου αύξησης των επιτοκίων- που η Γαλλίδα δεν έδωσε κάποια κατεύθυνση για το μελλοντικό ύψος των επιτοκίων. Καλά που υπάρχει ο κεντρικός μας και ξεκαθαρίζει κάπως η προοπτική. Είπε λοιπόν ο Γιάννης Στουρνάρας στο CNBC: για το μέλλον, δεν θα παρέχουμε πλέον καθοδηγητικές ενδείξεις. Στο εξής θα αποφασίζουμε σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα εκάστοτε διαθέσιμα στοιχεία. Πιστεύω ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων περνούν στο παρελθόν και δεν θεωρώ πως θα υπάρξει πρόβλημα στο ευρωπαϊκό ή στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είπε και κάτι άλλο- επί λέξει- η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Credit Suisse είναι σχεδόν (σχεδόν) μηδενική. Γνώστες του κλάδου υπέθεσαν πως ο δκτής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφερόταν σε εφοπλιστές κ.λ.π που είχαν (έχουν; ) άμεσα ή μέσω 2 εκ των συστημικών τραπεζών χρήματα στην Ελβετία; Θα θυμίσω 2-3 περιπτώσεις ενδεικτικές: 2008 υπόθεση Madoff και FIX Asset Management (περίπτωση Εμπειρίκου), 2022 από τον Οκτώβριο είχαν ξεκινήσει να “σηκώνουν” χοντρά κεφάλαια εφοπλιστές- κυρίως της ποντοπόρου/αλλά όχι μόνον- από την Credit Suisse, κοινό μυστικό πως ένα μεγάλο μέρος του δανεισμού τους προερχόταν από την συγκεκριμένη τράπεζα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν- τότε- λόγο για 5,6 δισ. Ωστόσο, η εξαγορά της από την UBS έχει και μία άλλη παράμετρο ελληνικού εφοπλιστικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία (Petrofin), η Credit Suisse αποτελούσε τον κορυφαίο contributor του ελληνικού shipping (2021) χαρτοφυλάκιο, που κατά πάσα βεβαιότητα και για το μεγαλύτερο μέρος του περνά-πλέον- στην UBS. Να σημειωθεί, πως η UBS δεν είχε ιδιαίτερη έκθεση σε shipping loans, bonds e.t.c. Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία (Petrofin), τα 5,6 δισ. ( ; ) δεν είναι αμελητέα, για αυτό και αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ανακατατάξεων σε αυτό το κομμάτι των δανειοδοτήσεων. Η C.S ήταν δέκατη μεγαλύτερη τράπεζα σε ναυτιλιακή χρηματοδότηση.

*Ξαναγυρίζουμε στον Γιάννη Στουρνάρα, γιατί με 2 δηλώσεις του εντός (Καθημερινή, Βήμα της Κυριακής) και με 2 συνεντεύξεις του εκτός (Reuters, CNBC) ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης με τις περισσότερες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της διαβεβαίωσης, καθησυχασμού καταθετών, επενδυτών. Και επειδή είναι από τους ελάχιστους που θήτευσε 2 θητείες του Mario Draghi ο λόγος του μετράει.

*Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών έγινε- χθες- η μεγάλη ανατροπή. Από τις 701,68 στις 757,83 μονάδες- υψηλό ημέρας- για τον Τραπεζικό Δείκτη. Συνεδρίαση με διακυμάνσεις bungee jumping, με το volatility στα ύψη και “χρήμα” να χάνεται-κερδίζεται σε χρόνους d.t. Στα 107,5 εκατ. η αξία συναλλαγών, τα 63 εκατ. στις 4 τραπεζικές Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική με σφήνα στην τέταρτη θέση τον ΟΤΕ. Από το χαμηλό των 12,57 ευρώ η ισχυρή αντίδραση έως τα 13,34 και τελική τιμή στα 13,24 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ. Κατά το κοινώς “έβαλε πλάτη” στην χθεσινή συνεδρίαση, ειδικά στη δύσκολη αρχή. Καιρός ήταν… Για τον Οργανισμό και το επόμενο: καθώς σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος μας εξηγούσε χθες ότι μεγάλο μέρος του project fiber to the home ύψους 187,5 εκατ. χρηματοδοτήθηκε κατά 93,8 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και με 56,2 εκατ. από την EBRD. Μιλάμε για ένα επιτόκιο του 1,561% σε μία περίοδο που τα κόστη δανεισμού/ χρηματοδότησης έχουν πάει στον… Θεό, συμπλήρωσε για να συνεχίσει ήρεμος την μπύρα του. Και μιας η κουβέντα για μπύρα, στο CasaMexicana η συνάντηση, στο Ν. Ψυχικό το νέο στέκι (κυρίως) για όσους αποφεύγουν το… διπλανό Nolita. Θα συμπληρώσω με ένα επιπλέον στοιχείο (που μου είχε πει πέρυσι ο ίδιος) ότι ο ΟΤΕ αποπλήρωσε (2022) το υπόλοιπο των 374,6 εκατ. με απόδοση 2,375% για να συνάψει νέα γραμμή με χαμηλότερο κόστος. Αυτά είναι…

*Μία εβδομάδα γίνεται χαμός στις αγορές, άνω-κάτω το σύμπαν και αυτός εκεί… ο λόγος για τον Ευάγγελο. Στα 24,70 ευρώ η μετοχή χθες- με άνοδο 2,92% χθες- και συνολικά 5,29% σε αυτό το συγκεκριμένο διάστημα. Στα 3,53 δισ. η εταιρεία. Στα 40 ευρώ τελικά η ανώτατη τιμή-όριο για το buyback- που θα εισηγηθεί η διοίκηση στην έκτακτη γ.σ της Μεγάλης Δευτέρας. Συγγνώμη λάθος μου, γιατί είχα αναφερθεί σε 35 ευρώ…δεν ξαναγράφω…σπάνε τα κοντέρ… Αυτά είναι.

*Μελετώντας τα “ψιλά γράμματα” των ισολογισμών, μπορεί κάποιος να βρει στοιχεία χρήσιμα για να επενδύσει ή όχι σε μία μετοχή. Για παράδειγμα: σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της AEGEAN- τέλος 2022- ήταν σε ισχύ παράγωγα αγοράς προϊόντων καυσίμων, που καλύπτουν σχεδόν το ήμισυ των προβλεπόμενων αναγκών για το 2023. Επιπλέον τα 6 στα 10 αεροσκάφη του στόλου είναι νέας τεχνολογίας- χαμηλότερης κατανάλωσης καυσίμων- με διπλό hedgάρισμα σαν να λέμε.   

*Τα είδατε χθες; το 7,01% της Cenergy Holding στα 3,74 ευρώ. Στα 711,2 εκατ. η αποτίμηση όταν αντίστοιχη/μικρότερου μεγέθους ευρωπαϊκή αποτιμάται Χ2. Τέτοια στρέβλωση, τι να πεις. Το 1,76% του ΟΛΠ στα 18,52 ευρώ. Μου έστειλαν αυτό, για τον ΟΛΠ: Από τις μετρημένες μετοχές του FTSELarge Cap με θετικό πρόσημο την τελευταία εβδομάδα κόντρα στη διόρθωση της αγοράς. “Βαρύ” και “αργό” χαρτί δεν προσφέρεται για συγκινήσεις των roller coaster fans ωστόσο θεωρείται (και είναι) από τα ασφαλέστερα επενδυτικά λιμάνια. Στα 18,52 ευρώ χθες- υψηλό ημέρας στα 18,78 ελάχιστα από την “κορυφή 3ετίας” των 19 ευρώ με άνοδο συνολικά 17,22% από την αρχή του έτους. Στο 10,51% για τον ΓΔ και στο 11,01% για τον FTSELarge Cap, από αρχή έτους. Έσοδα 194,6 εκατ. (26,2%), καθαρά κέρδη 52,88 (43,87%), ταμειακά διαθέσιμα 171,5 εκατ., ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 95,8 εκατ. (αρκετά πάνω από τα κέρδη προ φόρων 74,6 εκατ.) και ίδια κεφάλαια στο 54,8% των επενδεδυμένων (κεφαλαίων) ο Οργανισμός δικαιολογεί αποτίμηση μεγαλύτερη των 463 εκατ. Και συγκριτικά με την αντίστοιχη των Ρότερνταμ, Αμβέρσας, Αμβούργου, Βαλένθιας (σε TEUs/στοιχεία Eurostat). 

*Ένα από τα πιο trend επενδυτικά στοιχήματα είναι των Water ETFs. Για αυτό και μου κίνησε την προσοχή το placement για το 0,92% του μ.κ της Unibios στον Karl Michael Millauer.

*Entersoft: το πιο must χαρτί του κλάδου, αυτή την περίοδο.

*H DeA τα’ χε πει σε άσχετο χρόνο για τα μεγάλα projects των αποκρατικοποιήσεων, διαγωνισμών κ.λ.π. Μόνο στα λιμενικά κάτι ψιλοπροχωράει και αφορά στον ΟΛΗγουμενίτσας, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή για το 67% του μ.κ του φορέα. Ο διαγωνισμός για τον ΟΛΗρακλείου πηγαίνει για το δεύτερο 6μηνο και σιγά και μη δεν… προεκλογές, Κρήτη που να μπλέκεις…έχουν “κατέβει” όλα τα κοπέλια. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει ήδη αιτήματα για παράταση της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού. Στη νέα κυβέρνηση και στον επόμενο αρμόδιο Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η “καυτή πατάτα”. Ομοίως και για την “Αττική Οδό”, από “προ Τεμπών” η στήλη είχε την πληροφορία και την υποστήριξε.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask