*…Καλή ήταν η “ανάσα”. Και επενδυτικά, χρηματιστηριακά οι 2 αργίες μας έβγαλαν- στο Χρηματιστήριο Αθηνών- από δύσκολες καταστάσεις καθώς στα διεθνή οι ανησυχίες για πληθωρισμό- επιτόκια, οι εξελίξεις στην Κίνα, το Ουκρανικό συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, με γενικευμένο ξεπούλημα από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη και Σαγκάη. Sell off στην Wall Street, καθώς η Fed υιοθετεί ακόμη πιο επιθετική πολιτική σε επιτόκια, πληθωρισμό. Τα lockdowns σε Σαγκάη, Πεκίνο “ρίχνουν” τις τιμές του πετρελαίου. Σε υψηλό διετίας το δολάριο.
*“Μεγάλη αναταραχή- θαυμάσια κατάσταση…” που θα έλεγε ο σύντροφος Μάο, μια που πιάσαμε τα κινέζικα. Πολύ δύσκολα να αντισταθμίσει τις έξωθεν πιέσεις η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s . Αδιαμφισβήτητα θετική εξέλιξη το ΒΒ+ μόλις μία κλίμακα χαμηλότερα της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Θα επιμείνω στην αρχική εκτίμησή μου, πως το investment grade είναι εφικτό, ακόμη και τον Δεκέμβριο του 2022. Υπό προϋποθέσεις και συγκυρίες βέβαια, πλην όμως 2-3 ξένοι αναλυτές μου δίνουν αυτό το guidance.
*Αναμφίβολα το μεγάλο στοίχημα είναι το τραπεζικό, εάν βγει οι αγορασμένοι στα χαμηλά θα μετρήσουν 3ψηφιες αποδόσεις. Με 20,24% “τρέχει” ο Τραπεζικός Δείκτης-από την αρχή του έτους- όταν ο EuroStoxx Banks “γράφει” μόλις 5,63% στο ίδιο διάστημα. Στα 41 εκατ. υπολογίζεται το κόστος του προγράμματος εθελουσίας, που προχώρησε η Eurobank (τον Φεβρουάριο). Η ετήσια εξοικονόμηση εκτιμάται στα 13 εκατ. Προ εισβολής (της Ρωσίας στην Ουκρανία) η διοίκηση Καραβία είχε κάνει λόγο για εξάσκηση του δικαιώματος πρόωρης αποπληρωμής του Tier II το 2023. Με καλύτερο κλίμα στις διεθνείς αγορές η Eurobank θα μπορούσε να ανοίξει το… παράθυρο ευκαιρίας, για αυτό και ξένα μεγάλα σπίτια προετοιμάζουν νέα έκδοση (προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αποπληρωμή του Tier II). Λίγο να βοηθήσουν τα ξένα, και στην Eurobank δηλώνουν έτοιμοι.
*Οι επενδυτές άφησαν πίσω τις γαλλικές εκλογές (τον Ιούνιο οι δεύτερες και εξίσου κρίσιμες) και λαμβάνουν θέσεις ανάλογα με τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της οικονομίας. “Τιμολογούν” πιθανότητα αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 82 μ.β φέτος. Η DeA έχει παραθέσει τις εκτιμήσεις της για επιτόκια, (στασιμο)πληθωρισμό, μεγάλη ύφεση κ.λ.π. Δυστυχώς, τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει, συνεπώς η στήλη παραμένει απαισιόδοξη.
*Πως και πως περιμένουν ακόμη και μεγάλα ξένα funds τον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Από τα λίγα σημαντικά έργα παραχώρησης στην Ευρώπη, με σταθερές ταμειακές ροές, καθαρά κέρδη και γενναίες διανομές εσόδων (μερίσματα) εύλογα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των επενδυτών. Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης έχει βάλει τον πήχη πάνω από τα 2,1 δισ. (το τίμημα πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στους Αυστραλούς του Macquarie). Στις 5 Μαΐου η εκδήλωση ενδιαφέροντος, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να δοθεί μικρή παράταση.
*Διαβάζω (στον μικρομέτοχο) πως ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες θα ξανά γίνει. Εάν, όντως, είναι ακριβής η πληροφορία, ε! τότε…ούτε στην Ουγκάντα. Και να με συγχωρούν οι συμπαθείς αφρικανοί. Σε άσχετο χρόνο η στήλη είχε αναφερθεί (επώνυμα ) στο θερμό ενδιαφέρον βασικού μετόχου εισηγμένου ομίλου για τον εν λόγω διαγωνισμό. Στην Βόννη τον έχουν “κυκλώσει”, δεν είναι δα και λίγα 510 εκατ- για αρχή- συνολικά λίγο πάνω από το 1 δισ. σε βάθος χρόνου. Αυτή την φορά η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί οριστικά και τελεσίδικα για την επίμαχη περιοχή, που παρ’ ότι έχει κατακυρωθεί στον Κέκροπα όλο πίσω πηγαίνει. Εκεί στην Λεωφόρο Αθηνών, στα κεντρικά της ΕΧΑΕ, προτού ασχοληθούν με τα μεγάλα και τα σημαντικά ας φροντίσουν κατ’ αρχήν τα μικρά και ασήμαντα. Τα επουσιώδη. Μου το επισήμανε φίλος και δεν το πίστευα, η μετοχή της Κλουκίνας-Λάππας συμπεριλαμβάνεται στον Δείκτη Κατασκευών και Οικοδομικών Υλικών. Ωστόσο η ΚΛΜ δεν έχει αναλάβει κατασκευαστικό έργο για πάνω από 10 χρόνια. “Ούτε λακούβα σε δρόμο δεν έχει κλείσει…” μου συμπλήρωσε, ωστόσο φιγουράρει στον ΔΚΥ. Ας τα κοιτάξει (και) αυτά η νέα διοίκηση, γιατί καλές οι εκδηλώσεις και οι πανηγυρικοί αλλά…
*Πολλά γράφτηκαν για την επένδυση Στάσση στην Τζια, στον αντιπολιτευτικό Τύπο βεβαίως. Μόνο που, το οικόπεδο αποκτήθηκε το 2018, η αδειόδοτηση δόθηκε το 2019, εάν δεν απατώμαι στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο δε επικεφαλής της ΔΕΗ εργαζόταν- τότε- στον ιδιωτικό τομέα, με θητεία υπέρ15ετή και μάλιστα σε ομίλους μεγέθους μίας ΕΝΕL και σίγουρα αμειβόταν αρκετά υψηλότερα απ’ ότι στην Επιχείρηση. Ο.Κ τον Γιώργο Στάσση ούτε τον ξέρω, ούτε με την ΔΕΗ έχω παρτίδες, δηλαδή ποσώς μ’ ενδιαφέρει. Αλλά, εντάξει ρε!σύντροφοι…εσείς το τερματίσατε. Ήμαρτον.
*Μην προσπερνάτε, τις προειδοποιήσεις για τα εταιρικά ομόλογα. Μόλις την Παρασκευή η ευρωπαϊκή αγορά είχε το χειρότερο ever, γενικό ξεπούλημα τίτλων. Σύμφωνα με το Bloomberg οι τελευταίες απώλειες ήταν μεγαλύτερες από το sell off στην αρχή της πανδημίας και των πρώτων lock down, αλλά και από της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Μία πρόχειρη ματιά και στα δικά μας, εταιρικά ελληνικών επιχειρήσεων εισηγμένα στην εγχώριο αγορά, θα σας πείσει για την σοβαρότητα της κατάστασης.
*Μέσα στην εβδομάδα; ή την επόμενη η σύσκεψη- υπό τον πρωθυπουργό- προκειμένου να ρυθμιστούν 2-3 λεπτομέρειες του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, για να προωθηθεί (και ψηφισθεί) στην Βουλή. ΟΝΕΧ και Fincantieri ενδιαφέρονται και περιμένουν αλλά μην το παρακάνουμε. Όπως με την TOTAL λόγου χάρη. Ο Γιώργος Ξηραδάκης μια χαρά τα’ χε πει στην πρόσφατη ημερίδα του ΣΕΕΝ. Ενδιαφέρον, κεφάλαια και παραγγελίες υπάρχουν…μονάδες ναυπήγησης στην χώρα μας αναζητούν. Χειμαρρώδης ήταν και ο Γιώργος Προκοπίου, μιλώντας για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στο Delphi Forum. Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση της πώλησης των Ναυπηγείων, που για 200 μέτρα ( ! ) ΔΕΝ έχουν πρόσβαση στην θάλασσα ( !!) με την σχετική άδεια (τη μία από τις δύο) να έχει κολλήσει στο ΣτΕ μετά από προσφυγές του Δήμου Χαϊδαρίου. Ο λόγος για την…Ουγκάντα, που προαναφέραμε.
*Στο τέλος της εβδομάδας που θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ θα επιβεβαιωθεί και η ακρίβεια του τίτλου. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα μοιράζονται ακίνητα η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τα 850 δις. ευρώ δηλαδή κοντά στις πέντε φορές το ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα, το ποσό αυτό προκύπτει με βάση τις τιμές εφορίας οι οποίες ναι μεν τροποποιήθηκαν ώστε να προσεγγίζουν τις εμπορικές αλλά πάντοτε υπάρχει απόκλιση ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών έχει γίνει πριν από έναν χρόνο και ότι στο μεσοδιάστημα η κτηματαγορά… καλπάζει.
*Επί αυτής της περιουσίας των 850 δις. ευρώ περίπου, η κυβέρνηση θα έρθει την επόμενη εβδομάδα να επιβάλλει έναν φόρο κατοχής (ΕΝΦΙΑ, φόρο στα μεγάλης αξίας ακίνητα κλπ) το συνολικό ύψος του οποίου θα ανέλθει κοντά στα 2,2 δις. ευρώ. Άρα, η αναλογία του φόρου επί της περιουσίας θα αντιστοιχεί περίπου στο 0,25% επί της αξίας. «Λογικό» ποσοστό, ειδικά αν συγκριθεί με τα δεδομένα των προηγούμενων ετών όταν η αντίστοιχη αναλογία έφτανε να ξεπερνά το 0,5%. Ποιος παρακολουθεί τέτοια νούμερα και δείκτες; Μα προφανώς οι υποψήφιοι επενδυτές οι οποίοι το πρώτο που κοιτάζουν είναι η καθαρή απόδοση της επένδυσής τους τώρα και στο μέλλον. Έτσι, ενώ η συζήτηση στο δημόσιο διάλογο ενόψει της ανάρτησης των φετινών εκκαθαριστικών περιστρέφεται σχετικά με το κατά πόσο προκύπτει ελάφρυνση ή όχι για τους ιδιώτες ιδιοκτήτες στην Ελλάδα, υπάρχουν και αυτοί που βλέπουν να σχηματίζεται ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον στα ακίνητα με μηδενικό ΦΠΑ –το μέτρο θα παραταθεί και μετά το τέλος του 2022- και φόρο κατοχής σε λογικά επίπεδα χωρίς κρυφές επιβαρύνσεις για όσους συσσωρεύουν περιουσιακά στοιχεία. Σε μια χώρα που το φορολογικό καθεστώς μεταβάλλεται ανάλογα με το ποιος κατέχει τον αντίστοιχο κυβερνητικό και υπουργικό θώκο, είναι λογικό να υπάρχει ακόμη δυσπιστία σχετικά με το κατά πόσο θα διατηρηθεί το σημερινό status quo. Αν οι επενδυτές δουν και άλλα βήματα στην κατεύθυνση της ορθολογικοποίησης του φορολογικού περιβάλλοντος –πολλά ακόμη μένει να γίνουν στο μέτωπο της γραφειοκρατίας- οι επενδύσεις στο real estate μπορούν να αυξηθούν με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα.