don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

“Sell in May?”, οι επιφυλάξεις Μυτιληναίου-Βακάκη, ο συμπαθής συνάδελφος, AI στη ναυτιλία, Ο… Βυζαντινολόγος των Βρυξελλών, αναμένουμε ΕΧΑΕ-Motor Oil-ΟΠΑΠ-Cenergy Holdings και η “οικοδέσποινα” Βασιλική

*Ο σκεπτικισμός, αναφορικά με το ρυθμό χαλάρωσης της FED, επηρεάζει τις διεθνείς αγορές…, η εκτίμηση της Eurobank Equities, αφορμή για να ξεκινήσουμε σήμερα. Τελευταία εβδομάδα Μαΐου και 5μηνου, την Παρασκευή θα γνωρίζουμε εάν θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας του “sell in May…” ή ο μήνας θα αποτελέσει εξαίρεση, στην περίπτωση που οι επενδυτές θα κάνουν θετικό ταμείο. Προς ώρας, για τον S&P500 η μηνιαία μεταβολή είναι 5,08%, δύσκολα θα ανατραπεί στις 5 συνεδριάσεις που υπολείπονται, μέχρι την Παρασκευή/τέλος Μαΐου. Αντίστοιχα, για τον DAX είναι 4,29%, για τον CAC40 0,98% και 2,95% για τον FTSE100. Με το City και σε ρυθμό εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα μηνύματα από ΗΠΑ δεν παραπέμπουν σε σπουδή της Fed να μειώσει τα επιτόκια. Άλλωστε, μεταξύ εκλογών σε Ευρώπη (6-9 Ιουνίου) και ΗΠΑ (5 Νοεμβρίου) μεσολαβούν 5 plus μήνες.

*Για την ΕΚΤ, σίγουροι ( ; ) είναι μόνον για την συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, πως το δ.σ θα προχωρήσει σε μείωση 25 μ.β. Η επόμενη-για όσους αναλυτές βλέπουν και δεύτερη- υπολογίζεται για μετά τις Προεδρικές στις ΗΠΑ, δηλαδή για την συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου. Είτε έτσι (μία μείωση)-είτε αλλιώς (δύο μειώσεις) ούτε το 3,75% αλλά ούτε το 3,50% είναι επιτόκια που μπορεί να αντέξει η ευρωπαϊκή οικονομία, στο ευρύτερο μέρος της. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις παραπέμπουν σε μείωση των 25 μ.β (δηλαδή στο 3,75% από το 4%), με την κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων να έχει «τσακίσει» κυριολεκτικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά πολλαπλασιάζοντας το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους, σε συνθήκες που η απώλεια του πραγματικού εισοδήματός τους λόγω του πληθωρισμού συνεχίζεται. Αντίθετα τώρα η μείωση του κόστους του χρήματος κατά 0,25% τον Ιούνιο, που είναι αμφίβολο, σύμφωνα με τις δηλώσεις των μελών του Συμβουλίου της ΕΚΤ για το αν θα έχει συνέχεια μέσα στο 2024, δεν αφορά καθόλου την ελάφρυνση της εξυπηρέτησης του χρέους των νοικοκυριών, καθώς ήδη οι μειώσεις αυτές έχουν προεξοφληθεί από τις τράπεζες.

*Γιατί επιμένει η DeA να γίνεται δυσάρεστη; επειδή σε μικρότερο/μεγαλύτερο βαθμό συμμερίζεται τις επιφυλάξεις παραγόντων λ.χ ενός Μυτιληναίου, ενός Βακάκη και όσων δεν συμμερίζονται την επενδυτική ευφορία/που δεν είναι ευρύτερα κοινωνική, επιχειρηματική. Η ευρωζώνη έχει χάσει περίπου 20% της παραγωγικότητάς της σε σχέση με τις ΗΠΑ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, αποδίδοντάς το στην «αποτυχία (της Ευρώπης) να αποκομίσει τα οφέλη των ψηφιακών τεχνολογικών εξελίξεων» όπως το cloud computing και οι εφαρμογές λογισμικού. «Δεν είναι ότι αυτή η τεχνολογική γνώση δεν κατανέμεται στις χώρες, αλλά ότι μόνο ένα πολύ μικρό μερίδιο εταιρειών εντός των χωρών την αξιοποιούν αποτελεσματικά…”, παραδέχεται/ προειδοποιεί η Ισαμπέλ Σάνμπελ. Μέλος της ΕΚΤ είναι, δεν τα λέει η DeA.

*Σώζει μεν ο τουρισμός: Μία θέση μεταξύ των πέντε κορυφαίων προορισμών εντός της Γηραιάς ηπείρου τους οποίους θα επισκεφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες καταλαμβάνει η Ελλάδα, με μερίδιο 6,3%. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (European Travel Commission – ETC), μετά τις Ιταλία (8,4%), Ισπανία (8,1%) και Γαλλία (7,1%), με τις τέσσερις χώρες να συγκεντρώνουν μερίδιο 30%. Την πεντάδα συμπληρώνει η Γερμανία με μερίδιο 5,4%, ενώ ακολουθούν Πορτογαλία, Κροατία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία. Πλην όμως, ο Βασίλης Γούλας παραθέτει στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου. Τι καταγράφει ο συμπαθής συνάδελφος: Οι εξαγωγές μειώνονται μήνα με τον μήνα και το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αντί να συρρικνώνεται αυξάνεται. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν σημαντική επιδείνωση καθώς το έλλειμμα εμφανίζεται πλέον αυξημένο κατά ένα δις. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι.

*Είναι όμως και η ναυτιλία: από 3 έως 7 Ιουνίου τα Ποσειδώνια. Πάνω από 85 ναυπηγεία από 26 plus χώρες έχουν επιβεβαιώσει το “παρών” στην Έκθεση. Ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν στην ΑΙ: Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Βώκο, διευθύνοντα σύμβουλο της Έκθεσης Ποσειδώνια Α.Ε., «μία διεξοδική μελέτη για το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης στον ναυτιλιακό τομέα, με τίτλο “Out of the box”, η οποία εκπονήθηκε από το Lloyd’s Register και την εταιρεία συμβούλων ναυτιλιακής καινοτομίας Thetius, δείχνει ότι η αγορά συστημάτων ΑΙ και αυτονομίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία αναμένεται να αγγίξει σε συνολική αξία τα 5 δισ. δολάρια έως το 2028. Με βάση τη μελέτη, σήμερα υπάρχουν ήδη 276 ενεργές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη ναυτιλία. Περιττό να σας πω ότι, στην Έκθεση θα έχουν παρουσία και άνθρωποι της στήλης. Να περάσετε να τα πούμε.

*Στο μεταξύ πληθαίνουν οι ανησυχίες για τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, με τα κόστη για τη διεθνή ναυτιλία να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, καθώς οι εταιρείες προετοιμάζονται ήδη από τώρα για να αρχίσουν τις αποστολές αγαθών για την εορταστική περίοδο. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Xeneta (που παραθέτουν οι Financial Times), το μέσο κόστος αποστολής ενός εμπορευματοκιβωτίου 40 ποδιών μεταξύ της Άπω Ανατολής και της Βόρειας Ευρώπης σε σύντομο χρονικό διάστημα, το νούμερο που είναι πιο ευαίσθητο στις τιμές της αγοράς, έφτασε τα 4.343 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, περίπου τρεις φορές υψηλότερο από την ίδια περίοδο πέρυσι.

*Ανάλογα (και) με το αποτέλεσμα της κάλπης θα προχωρήσουν (ή όχι) οι επαφές, που πιθανά να καταλήξουν σε συμφωνία μεγατόνων. Δεν αφορά εισηγμένες, σπεύδω να διευκρινίσω, δεν αφορά τραπεζικό ή άλλον grande κλάδο, αλλά στα super markets. Ο κλάδος είναι σε διαρκή συσσώρευση- από την εποχή των Σκλαβενίτη (Μαρινόπουλος), Παντελιάδη (Βερόπουλο) κ.α. Ακολούθησαν Κρητικός, Μασούτης. Για να δούμε θα “σκάσει η…βόμβα”.

*Επειδή ευρωεκλογές έρχονται και γιατί Παπαλεξόπουλος- Μυτιληναίος δεν ήταν άδικα λάβροι για την…αργοκίνητη Κομισιόν, μόνο ετούτο θα μεταφέρω που μου εκμυστηρεύθηκε γνωστός-γνώστης του…Βυζαντίου των Βρυξελλών. Σχεδόν ένα χρόνο πριν ( ! ) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέσπιζε την Κοινοτική Οδηγία για τις 34 κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες και μόλις τώρα (!!) ανοίγουν οι αιτήσεις για χρηματοδότηση επενδύσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Θέλετε να σας πω, με τι ρυθμό κινούνται, όχι στην Κίνα ή τη Νότιο Κορέα, αλλά σε ΗΠΑ, Ιαπωνία. Πως το’ χαν πει στην εκδήλωση του ΣΕΒ, ότι η έγκριση μίας επένδυσης για φ/β στην Ιταλία χρειάζεται από 5 (καλό σενάριο) έως 10 (…) χρόνια, όταν στον Καναδά “καθαρίζει” σε 6-9 μήνες. Αυτά έχει κατά νου ο Τέλης Αϊβαλιώτης και “βγαίνει από τα ρούχα του”. Αλλά τι να σου κάνει και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας- ο οποίος συμμετείχε στο πρώτο συνέδριο για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες. Πάλι καλά που, στο ζήτημα των Critical Raw Material, βρήκε σύμμαχο το Παρίσι.

*Σήμερα το απόγευμα η διοίκηση της ΕΧΑΕ παίρνει την σκυτάλη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων 3μηνου.

*Εξαιρετικός Δημήτρης Παφίλας (bankingnews) Αποκάλυψη: Αναδυόμενο Χρηματιστήριο το Ελληνικό αλλά ο «ταλαντούχος» Γιάννος Κοντόπουλος πληρώνεται καλύτερα από Εuronext…

*Αύριο, Τρίτη, ακολουθεί η Motor Oil, ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις των ΟΠΑΠ και Cenergy Holdings. Στα 8,81 ευρώ ο τίτλος της Cenergy Holdings- με την αποτίμηση στα 1,675 δισ πολύ δύσκολα η διοίκηση θα προχωρούσε στο πολυαναμενόμενο placement και μάλιστα σε συγκυρία που επικεντρώνεται στην εισαγωγή της Noval Property στο ΧΑ. Τετάρτη ξεκινούν οι εγγραφές για την δημόσια προσφορά της ΑΕΕΑΠ, ολοκληρώνονται την Παρασκευή, στην Κύρια Αγορά η είσοδος της εταιρείας. Λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει την διαφορά στην (χρηματιστηριακή απόδοση) της Noval Property έναντι των ήδη εισηγμένων ΑΕΕΑΠ, που είναι άκρως απογοητευτική για τον επενδυτή. Ιπποκράτης- Ιωάννης Στασινόπουλος και Μιχαήλ Στασινόπουλος (εκ των μεγαλομετόχων της Viohalco Holdings) δεν δεσμεύονται, ως μέτοχοι και της Noval Property, από υποχρέωση lock-up 180 ημερών. Θα διαθέτουν, δε, στην περίπτωση που θα καλυφθεί πλήρως η διαδικασία δημόσιας προσφοράς, αθροιστικά, το 10,37% του μ.κ (5,18% και 5,19% αντίστοιχα). Δυνητικά θα μπορούν να πωλήσουν, ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να  βελτιωθεί η εμπορευσιμότητα, συνακόλουθα να διευρυνθεί η ελεύθερη διασπορά.

*Kαι νέο 9,98% για τη μετοχή της Doppler την Παρασκευή, στα 1,36 ευρώ. Με συναλλαγές 6.069 τμχ δηλαδή κόστος 8.250 ευρώ η αποτίμηση αυξήθηκε στα 14,416 εκατ. Όταν πρωτοαναφέρθηκε η DeA- προ μηνός- ήταν 50% φθηνότερη. Είχαμε εστιάσει σε 3 περιπτώσεις, που η αποτίμηση θα αυξηθεί επειδή έτσι πρέπει. MED, Doppler, DotSoft.

*Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φιλοξενεί στην Αθήνα, από τις 26 έως τις 28 Μαΐου 2024, ένα διεθνές γεγονός ιδιαίτερης βαρύτητας, την 49η Ετήσια Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (International Organization of Securities Commissions – IΟSCO). Η Ετήσια Σύνοδος πραγματοποιείται στην Ελλάδα για πρώτη φορά στα πάνω από 40 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού, με την επιλογή αυτή να έρχεται ως απόρροια της αναπτυξιακής τροχιάς που καταγράφει η εθνική οικονομία και η κεφαλαιαγορά αλλά και της ενεργού συμμετοχής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο Διοικητικό Συμβούλιο του IOSCO. Στις συνεδριάσεις της Συνόδου, αλλά και στο Συνέδριο της ΕΚ που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα, 29 Μαΐου 2024, (http://www.hcmc.gr/el_GR/web/portal/plerophories) θα τεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τις κεφαλαιαγορές, όπως οι προκλήσεις και οι προοπτικές στον τομέα της πράσινης μετάβασης καθώς και οι εξελίξεις στη συμμόρφωση των εταιρειών με τα κριτήρια ESG. Οικοδεσπότης, η Βασιλική Λαζαράκου: Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) & του Δ.Σ του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO).

*Διάβασα (Βήμα της Κυριακής) συνέντευξη του Νίκου Δένδια: για την ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας «game changer» στις Ένοπλες Δυνάμεις. Στόχος να αποκτήσει η χώρα τεχνογνωσία και να μετατραπεί από καταναλωτής σε παραγωγό προηγμένης τεχνολογίας. Μακάρι, αλλά… Και μία είδηση, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας”…η επιστολή LoA (Letter of Offer and Acceptance) για τα F-35 θα έρθει σύντομα προς έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη σχεδίαση και ναυπήγηση των Φρεγατών Constellation…”. Κομβικής σημασίας προγράμματα, όχι μόνο για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά και για τις δυνατότητες των ναυπηγείων μας.

*Καλή η δημοσιονομική σταθερότητα αλλά σε μια χώρα με έντονο το πρόβλημα του δημογραφικού μήπως το Μέγαρο Μαξίμου να εξετάζει το μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας; H φιλοσοφία και η ουσία του μέτρου. Η κυβέρνηση της χώρας του βακαλάου ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις (μείωση φόρων δηλαδή) για νέους έως 35 ετών. Ως ανάχωμα την φυγή τους από την χώρα.

*Odyssey of the Seas: ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου μήκους 348 μέτρων- στον Πειραιά. Εντυπωσιασμένες οι influencers/bloggers οι οποίες περιηγήθηκαν το Σάββατο στο τελευταίο απόκτημα του κολοσσού Royal Caribbean Cruises. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask