Νέες συστάσεις κάνει η Αμερικανική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (SBI) στις γυναίκες για την ετήσια μαστογραφία τους σε σχέση με τον εμβολιασμό τους έναντι του SARS-CoV-2. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την SBI οι γυναίκες καλό είναι να προγραμματίσουν την ετήσια μαστογραφία τους πριν λάβουν το εμβόλιο COVID-19 ή να την καθυστερήσουν τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη λήψη του εμβολίου. Η σύσταση έρχεται μετά από αυξανόμενες αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τη λήψη του εμβολίου COVID-19 όπως πρησμένοι, μη φυσιολογικοί λεμφαδένες στη μασχάλη στην ίδια πλευρά με εκείνη που χορηγήθηκαν τα εμβόλια COVID-19. Η εικόνα των διογκωμένων λεμφαδένων στις μαστογραφίες των γυναικών μπορεί να μπερδέψει τους γιατρούς και να εκληφθούν ως κακοήθειες που θα οδηγήσει σε αχρείαστες εξετάσεις και επεμβατικές ιατρικές πράξεις, μέχρι βιοψίες στις γυναίκες που θα πανικοβληθούν και φυσικά θα ταλαιπωρηθούν χωρίς λόγο.
Σημειώνεται ότι οι πρησμένοι λεμφαδένες κάτω από το βραχίονα, επίσης γνωστοί ως μασχαλιαία αδενοπάθεια, δεν αποτελούν ασυνήθιστη παρενέργεια της λήψης εμβολίου: “Στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα εμβόλια μερικές φορές προκαλούν τους λεμφαδένες επειδή αποτελούν κρίσιμο μέρος αυτού του συστήματος, αλλά μπορούν να μπερδέψουν την ανάγνωση μιας μαστογραφίας” λέει η Deanna Attai, MD , χειρουργός μαστού στην UCLA Health,
Το πρόβλημα άρχισε να γίνεται εμφανής στις αρχές Ιανουαρίου που άρχισαν οι εμβολιασμοί. Συγκεκριμένα το SBI άρχισε να ακούει από τα μέλη ότι στις κλινικές τους πρακτικές έβλεπαν διευρυμένους λεμφαδένες στην ίδια πλευρά με την οποία οι άνθρωποι είχαν λάβει το εμβόλιο τους: «Αρχίσαμε να βλέπουμε πολλούς ασθενείς διαδοχικά με μασχαλιαία αδενοπάθεια, αυξάνοντας την υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά», λέει η Katerina Dodelzon, MD, διαγνωστική ακτινολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Weill-Cornell στη Νέα Υόρκη.
Η Δρ. Dodelzon προσθέτει: «Επειδή το ιατρικό ιστορικό είναι κρίσιμο σε αυτό που κάνουμε, ιδιαίτερα στην ακτινολογία καθώς μας δίνει μια πλήρη εικόνα και μας επιτρέπει να κάνουμε την πιο ακριβή διάγνωση, ξεκινήσαμε να κάνουμε ερωτήσεις και μάθαμε ότι κάθε ένας από αυτούς τους ασθενείς είχε λάβει πρόσφατο εμβολιασμό στο ίδιο άνω άκρο. ”
Η ομάδα του Weill-Cornell δημοσίευσε γρήγορα μια σειρά περιπτώσεων στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Clinical Imaging στις 18 Ιανουαρίου, κυρίως για να διασφαλίσει ότι η πιθανή αντιδραστική αντίδραση δεν θα εκληφθεί από τους ακτινολόγους για κακοήθειες και θα οδηγήσει σε περιττή (και επεμβατική) παρακολούθηση- μέχρι βιοψίες για τις γυναίκες. Έκτοτε, τόσο το SBI όσο και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν αναφέρει ότι αυτή η παρενέργεια έχει εμφανιστεί στο 11,6% των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές που έλαβαν το εμβόλιο.
Οι νέες οδηγίες αποτελούν προφύλαξη
Το SBI είναι ξεκάθαρο δηλώνοντας ότι το ίδιο το εμβόλιο COVID-19 δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο, και οι νέες συστάσεις είναι προληπτικές, δεν προκαλούν ανησυχία. Οι λεμφαδένες είναι διασκορπισμένοι σε όλο το σώμα και λειτουργούν ως φίλτρο ή κέντρο εκκαθάρισης για παλιά ή ανώμαλα κύτταρα αίματος, καθώς και για βακτήρια, ιούς, ακόμη και για καρκίνο, λέει ο Δρ. Attai: “Όταν έχετε κρυολόγημα ή πονόλαιμο , οι λεμφαδένες στον αυχένα διογκώνονται. Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε μια ιογενή ή βακτηριακή ασθένεια και είναι ένα σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα κάνει τη δουλειά του, εξηγεί. Το πρήξιμο των λεμφαδένων δεν είναι μοναδική παρενέργεια στα εμβόλια COVID και παρομοίως (αλλά σπάνια) έχει αναφερθεί μετά από εμβολιασμούς για φυματίωση ακόμη και τη γρίπη. Αυτή η εικόνα μπορεί να μπερδέψει τους γιατρούς που διαβάζουν μαστογραφίες: “Βλέπουμε αυτήν την αντίδραση μόνο στο 0,02 έως 0,04 τοις εκατό των κατά τα άλλα φυσιολογικών μαστογραφιών, οπότε είναι πολύ, πολύ σπάνια. Αλλά έως και το 56% μπορεί να σχετίζεται με κακοήθεια, οπότε ως ακτινολόγοι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χάσουμε τίποτα“, λέει η Dodelzon. Σημειώνεται ότι το SBI παροτρύνει τις γυναίκες να αντεξετάζονται και όταν πάνε για μαστογραφία και έχουν κάνει πρώτα το εμβόλιο, να ενημερώνουν το γιατρό τους σε πιο χέρι το έκαναν.
Ρ.Μελά