Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi ξεκινά κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης εμβολίου κατά της Covid-19, τελευταίο στάδιο του προγράμματος με στόχο την ολοκλήρωσή του στο τέλος του χρόνου.
Η Sanofi και η βρετανική GSK ξεκινούν διεθνείς δοκιμές Φάσης ΙΙΙ για την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας του υποψήφιου εμβολίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γαλλικού ομίλου δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωση ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων μετά την ολοκλήρωση των πρώτων δοκιμών που έδειξαν ότι το εμβόλιο προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων κατά του κορονοϊού στα περισσότερα από τα άτομα που συμμετείχαν.
Οι κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙΙ θα δώσουν την πραγματική εικόνα της αποτελεσματικότητας του εμβολίου αυτού για το οποίο η GSK προμηθεύει το ενισχυτικό συστατικό. Στις δοκιμές θα συμμετάσχουν 35.000 άτομα σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Sanofi, το εμβόλιο θα πρέπει να είναι έτοιμο στο τέλος του 2021, πράγμα που σημαίνει ότι θα κυκλοφορήσει έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία των πρώτων εγκεκριμένων εμβολίων κατά της Covid.
Η Sanofi συνάντησε δυσκολίες στην ανάπτυξη του πρώτου της εμβολίου, πράγμα που οδήγησε σε πολύμηνη καθυστέρηση.
«Προσαρμόσαμε την στρατηγική ανάπτυξης του εμβολίου μας κατά τρόπο ώστε να ληφθεί υπ΄όψιν η διαρκής εξέλιξη του ιού και να προληφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν μετά την πανδημία», δηλώνει ο Τομά Τριόμφ, αντιπρόεδρος της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας.
Η ανάπτυξη του εμβολίου θα γίνει σε δύο άξονες. Αρχικά θα δοκιμασθεί ένα επικαιροποιημένος τύπος εμβολίου κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του ιού και στην συνέχεια θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του ως αναμνηστικού εμβολίου μετά τον εμβολιασμό με άλλο σκεύασμα. Αυτός ο δεύτερος άξονας θα επιτρέψει στο εμβόλιο να ενσωματωθεί στις καμπάνιες εμβολιασμού που θα πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση των διαδοχικών μεταλλάξεων του ιού.
Οπως και όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν εκτός του εμβολίου της Johnson & Johnson, το εμβόλιο της Sanofi θα χορηγείται σε δύο δόσεις.
Το εμβόλιο βασίζεται στην τεχνολογία της ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης, μια τεχνολογία διαφορετική από τα εμβόλια που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Την ίδια τεχνολογία χρησιμοποιεί η αμερικανική εταιρεία Novavax στην ανάπτυξη του εμβολίου της.
Η Sanofi εργάζεται παράλληλα για την ανάπτυξη και δεύτερου εμβολίου με βάση της τεχνολογία του mRNA, αλλά αυτό το σχέδιο βρίσκεται σε λιγότερο προχωρημένο στάδιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ