Με αφορμή την Εθνική ημέρα πρόληψης θαλασσίων ατυχημάτων και πνιγμών (11 Μαΐου), το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πραγματοποίησε σε συνεργασία με τον μη-κερδοσκοπικό Οργανισμό Safe Water Sports, ειδική εκδήλωση για την ασφάλεια στο υδάτινο περιβάλλον, όπου παρουσιάστηκαν τα στοιχεία όπως προκύπτουν από το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων σχετικά με τους πνιγμούς και τους τραυματισμούς στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η Ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων στο υδάτινο περιβάλλον της Ελλάδας, η οποία συντάχθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και η νέα ενημερωτική καμπάνια, για την ασφάλεια στο νερό, για τα άτομα 3ης ηλικίας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Βασίλης Κικίλιας, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Τρύφων Κοντιζάς, ο Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού “Safe Water Sports”, Παναγιώτης Πασχαλάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής, Μάριος Μυρωνάκης, καθώς και ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κικίλιας, τόνισε τη δέσμευση της πολιτείας να ενδυναμώνει, να υποστηρίζει και να εκσυγχρονίζει κάθε προσπάθεια που γίνεται για τη σωτηρία των ανθρώπινων ζωών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόληψης και της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Χαρακτηριστικά ανέφερε:
‘’Τη θάλασσα την αγαπούμε, τη θάλασσα τη σεβόμαστε και πρέπει να την απολαμβάνουμε όλες και όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά έχοντας πλήρη επίγνωση του ότι απαιτεί σεβασμό και προσοχή. Θα έπρεπε να στοχεύουμε πρώτα απ’ όλα. Που; Στις νέες γενιές, στα παιδιά μας, στα σχολεία μας, εκεί που διαμορφώνεται πολύ πιο εύκολα και σωστά η κουλτούρα αυτή, της εκπαίδευσης και της προσοχής και της μέριμνας σε τέτοια θέματα. Δεσμευόμαστε να είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.’’

Ο Πρόεδρος του “Safe Water Sports” κ. Πασχαλάκης, παρουσίασε αρχικά το Πληροφοριακό Σύστημα το οποίο έχει αναπτύξει και παραχωρήσει ο Οργανισμός δωρεάν στο Λιμενικό Σώμα όπου οι λιμενικές αρχές διαχειρίζονται, ηλεκτρονικά πλέον τις άδειες των επιχειρήσεων θαλασσίων σπορ και μέσων αναψυχής, τους ελέγχους και τις επιθεωρήσεις που γίνονται από τη θάλασσα, τις παραβάσεις κ.ά. και στη συνέχεια το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων που παρουσιάζει τα θανάσιμα ατυχήματα στο υδάτινο περιβάλλον (θάλασσα και εσωτερικά ύδατα) για το 2024.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως: ‘’Δυστυχώς, η πιο ευάλωτη κοινωνική μερίδα της κοινωνίας μας που, ουσιαστικά, είναι ευάλωτη στο θέμα των πνιγμών, είναι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών. Βλέπετε, το 83% των ανθρώπων είναι αυτοί οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό στη θάλασσα και το 64% από αυτών, αφορά Έλληνες. Στόχος μας είναι έως το 2030, το μάθημα κολύμβησης να υλοποιείται σε όλα τα σχολεία ώστε να μην έχουμε καμία άλλη απώλεια. Η πρόληψη σώζει ζωές.’’
Ο Αρχηγός-Αντιναύαρχος Λ.Σ. Τρύφων Κοντιζάς υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της πρόληψης και της ενημέρωσης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Τόνισε τη στενή συνεργασία Λιμενικού και Safe Water Sports μέσω ψηφιακών εργαλείων και εκπαιδευτικών δράσεων.
Τέλος ο κος Μάριος Μυρωνάκης, Πρόεδρος ΕΣΝΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη έγκαιρων προσλήψεων για τη ναυαγοσωστική κάλυψη και πρότεινε θεσμικές βελτιώσεις. Τόνισε τη συμβολή του σύγχρονου εξοπλισμού στις χιλιάδες διασώσεις και στη μείωση των θανατηφόρων περιστατικών.
Τα κυριότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι:
Στη θάλασσα:
- Το 2024 καταγράφηκαν 388 θανάσιμα ατυχήματα, δηλ. (-10) λιγότερα θανάσιμα ατυχήματα σε σχέση με το 2023.
- 0 θανάσιμα ατυχήματα σε εκμισθούμενα μέσα αναψυχής.
- 2 θανάσιμα ατυχήματα σε παιδιά
- 8 στους 10 ανθρώπους χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα από πνιγμό
- Το 83% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα είναι άνω των 60
- Το 64% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα είναι Έλληνες
- Το 2024, το 66% των θανάσιμων ατυχημάτων έλαβε χώρα σε παραλίες “μη φυλασσόμενες” από ναυαγοσώστη
- Το 2024, το 87% των θανάσιμων ατυχημάτων έλαβε χώρα σε παραλία του Εθνικού Μητρώου Παραλιών
- Το 2024 είχαμε 93% ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες.
Στα εσωτερικά ύδατα:
- Για το χρονικό διάστημα 2020-2024, κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 4 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων αναψυχής
- Το 56% των θανάσιμων ατυχημάτων που συμβαίνουν στα εσωτερικά ύδατα είναι σε κολυμβητικές δεξαμενές ξενοδοχείων.
Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο για την Ενημερωτική καμπάνια για τα άτομα 3ης ηλικίας
Για περισσότερες πληροφορίες : SafeWaterSports (κα. Ελίζα Καραμπετιάν-Νικοτιάν, Yπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας) T: +30 2108029428, e: [email protected] |
* * *
Λίγα λόγια για το Safe Water SportsΤο Safe Water Sports είναι ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο το οποίο δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Κύπρο και έχει σαν βασικούς στόχους, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων καθώς και την ενίσχυση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια στην χώρα μας.
Έξι είναι οι βασικοί άξονες δραστηριοποίησης του Οργανισμού:
- Υποστήριξη του έργου της πολιτείας (Λιμενικό Σώμα) για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στον θαλάσσιο χώρο, μέσω ενός σύγχρονου και καινοτόμου Πληροφοριακού Συστήματος που έχει παραχωρήσει εντελώς δωρεάν το SafeWaterSports.
- Νομοθετικός και κανονιστικός εκσυγχρονισμός σε θέματα ασφάλειας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής στο νερό και τη θάλασσα.
- Εκπαίδευση παιδιών και νέων σε σχολεία, κατασκηνώσεις, κολυμβητήρια, παραλίες κλπ. σχετικά με το πως θα παραμένουν ασφαλή στο υδάτινο περιβάλλον. 250.000 μαθητές έχουν ενημερωθεί – εκπαιδευτεί μέσω των διάφορων εκπαιδευτικών μας δράσεων στην Ελλάδα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του SafeWaterSports έχει την έγκριση του Υπ. Παιδείας σε Ελλάδα και Κύπρο.
- Βελτίωση της κολυμβητικής δεξιότητάς των παιδιών με το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφαλούς Κολύμβησης που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός
- Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση πολιτών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (website&app) και ειδικών ενημερωτικών δράσεων
- Πιστοποίηση επιχειρήσεων θαλασσίων σπορ σε συνεργασία με την TUV AustriaHellas.