don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

…safe Safe Bulkers, εαρινές βαθμολογήσεις, doValue και NPLs, οι επιτοκισμοί στην Ευρώπη, η ομάδα Γώγου, ΣΤΕ για νέες ταυτότητες και ο “παντός καιρού” Χουλιαράκης

*Απολαυστικός και δηκτικός τόσο-όσο ο Νίκος (Ελευθερόγλου) στην πολιτική προσέγγισή του. Παρεμπιπτόντως και διδακτική η… Κίρκη των Δημοσκοπήσεων. Το λέω, γιατί σύμφωνα με την επεξεργασία του Ομηρικού Μύθου- από τον Gisele Mounzer- επόμενος σταθμός- στην Οδύσσεια- ήταν το νησί των Σειρήνων. Όπου λίγο ως πολύ ενθυμούμεθα- οι παλαιότεροι- τι τράβηξε ο ήρωας μας προς τον επόμενο της Σκύλλας και Χάρυβδης.

*Συνεπώς, “όπλα-παλάσκες-ξηρά τροφή” και πάμε, μετά και την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, την μετ’ ολίγη κυβίστηση διακριτή αλλαγή θέσης της Γαλλίδος μας. Με τα νέα δεδομένα, για πληθωρισμό, επιτόκια, χρέος, κόστος χρήματος κ.λ.π οι εγγραφές για το εταιρικό ομόλογο, της SAFE BULKERS. Από σήμερα Δευτέρα μέχρι και Τετάρτη, έκδοση για 100 εκατ. ευρώ με σημείο αναφοράς το GR10Y στα όρια του 2%. Και προοπτική προς τα μέσα Μαρτίου, οπότε συν-εκτιμήστε: συνεδρίαση της ECB (10/3), Fed (15/3), διπλή βαθμολόγηση από Moody’s και DBRS (18/3) συν τη νέα “έξοδο” στις αγορές, που πρέπει να προχωρήσει η χώρα. Για το τελευταίο ουδεμία ανησυχία, όσο στην Ομήρου 8 λειτουργεί η καλοκουρδισμένη ομάδα του ΟΔΔΗΧ από την στιγμή μάλιστα, που λειτουργεί άριστα η σχέση με πλατεία Συντάγματος-Μαξίμου- Τράπεζα της Ελλάδος.

*Και μιας ο λόγος: στα 14 δισ. υπολογίζει η doValue τα νέα NPLs λόγω πανδημίας-Covid 19 (σε ορίζοντα 3ετίας). Θυμάμαι, πως οι τραπεζίτες, υπέρ αισιόδοξοι τα εκτιμούσαν σε 5 δισ., ο Δκτης της ΤτΕ πολύ πιο προσεκτικός στα 10 δισ. plus. Ως εκ της θέσεως του ο Γιάννης Στουρνάρας υποχρεούται να “πατά στη γη” και με τα 2 πόδια, σε αντίθεση με τους τραπεζίτες που για ακόμη μία φορά βρέθηκαν σε “άλλον κόσμο”. Για το ποια είναι η doValue, δεν χρειάζεται νομίζω: ο μεγαλύτερος παίκτης στη διαχείριση NPLs με Εκτελεστικό Πρόεδρο τον Θεόδωρο Καλαντώνη. Να υποθέσω, πως οι τραπεζίτες θα βγουν και θα παραδεχτούν το άστοχο των εκτιμήσεων τους, να αποδώσουν τα εύσημα στον Δκτή. Τι λέτε; πολλά ζητάω; εμ και ‘γω σε “άλλον κόσμο” βρίσκομαι.

*Έχει “ανακατευτεί η τράπουλα” είναι η αλήθεια, μετά την τελευταία θέση της Προέδρου της ΕΚΤ ως προς τον χρονισμό της προοπτικής απόκτησης του investment grade. Μειώνονται δραστικά οι πιθανότητες για το Q4/2022.

*Για τεχνολογίες… made in Greece, που φέρνουν δισ. στην οικονομία, έγραφε ο Νώντας Χαλδούπης (businessdaily.gr) συνοψίζοντας την εξαγορά του 49% της Viva Wallet από την JPMC σε όρους (συνολικής) αποτίμησης της ελληνικής neo bank, της Accusonus από την META Platforms (FaceBook) και της επικείμενης Vimodji επίσης από την ΜΕΤΑ. Επειδή τυγχάνω διαπρύσιος υποστηρικτής του Brain Gain, οι τελευταίες επιτυχημένες περιπτώσεις έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τα λαμπρά, καινοτόμα “ελληνικά μυαλά” της χώρας. Το δυναμικό εργαζομένων υψηλού μορφωτικού επιπέδου και επιστημονικής έρευνας. ΩΣΤΟΣΟ: πολλές εταιρείες δημιουργούνται και δραστηριοποιούνται στην χώρα, αλλά μεταφέρουν σε επιχειρηματικά κέντρα εκτός, την έδρα τους. Ας το δουν αυτό στην κυβέρνηση, μιας και στον συγκεκριμένο τομέα παράγεται (και) κυβερνητικό σωστό/αποτελεσματικό έργο.

*Η άνοδος των επιτοκίων θα φέρει- σε πρώτη φάση- αύξηση κερδών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Με ένα μέσο p/e 9,6 φορές οι συμμετέχουσες στον EuroStoxx Banks είναι έως 36% ελκυστικότερες (με discount) έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου (των εισηγμένων στον EuroStoxx 600). Συνεπώς το eurobanking έχει δρόμο, για την ώρα. Προοπτική, που εξηγεί τις μέχρι τώρα εισροές στις ελληνικές τράπεζες και δικαιολογεί ένα (δυνητικό) περιθώριο ανάκαμψης 10% έως 15%. Τι μας λέει η Barclays; πως οι επενδυτές δεν θα πρέπει να υποτιμήσουν το ενδεχόμενο αγορών από funds, που προσβλέπουν σε αύξηση εσόδων.

*Προς ώρας όμως, καθώς σύμφωνα με την Eurobank “…το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά 5,2 δισ. (στα 94,9 δισ.) με ώθηση (σε μεγάλο βαθμό) από τις κρατικές επιχορηγήσεις πλην όμως οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να επιβραδύνουν τον ρυθμό περαιτέρω αύξησης του…”. Κατά γενική ομολογία, αξιολογότατη η δουλειά της ομάδος- υπό τον Δρ Στυλιανό Γώγο/Ερευνητής-Οικονομολόγος της Eurobank- στο Δελτίο 7 ημέρες Οικονομία. Στην τελευταία ανάλυση, συνυπέγραψαν οι Άννα Δημητριάδου, Μαρία Κοσόλα, Παρασκευή Πετροπούλου, Δρ Θεόδωρος Ράπανος, Δρ Θεόδωρος Σταματίου και Ευαγγελία Τσιαμπάου. Επικεφαλής ο Δρ Τάσος Αναστασάτος. Στο eurobank.gr, ενότητα οικονομικές αναλύσεις βρίσκει κάποιος ενδιαφέρουσες εκθέσεις, αναλύσεις, στοιχεία.          

*Στα επίπεδα των 100$/βαρέλι το πετρέλαιο, τα υψηλότερα από το 2014. Για την αγορά μετοχών αυτό σημαίνει αύξηση στα αποτελέσματα, λειτουργικά κέρδη των πετρελαϊκών. Άνοδος, που-ήδη- έχει αρχίσει να αποτυπώνεται. Είθισται μετά από 3-6 μήνες να περνά και στον κλάδο διύλισης, δηλαδή σαν να λέμε σε Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και μεσαίου μεγέθους εισηγμένες του κλάδου Revoil, Elinoil. Συνεπώς, δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο κάποιος ξένος οίκος να “βγει” με έκθεση για τον εγχώριο κλάδο. Και μια, που είναι της μοδός η JPMC, θυμίζω ότι συμπεριελάμβανε την Motor Oil στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές της, για το 2021. Μπορεί πέρυσι λόγω green&eco friendly e.t.c να υπήρξαν ψιλο-ενστάσεις (και) για τον κλάδο αλλά, για φέτος, τα βλέπω τα ξένα σπίτια ultras bullish. Aπό την στιγμή, που “πρασινίζουν” την πυρηνική ενέργεια, και με την κρίση στην Ουκρανία μέχρι και “πράσινο” λιγνίτη Πτολεμαϊδος και πολωνικής ποιότητας Turow στα Ν.Α της Πολωνίας. Όσο στις Βρυξέλλες κυβερνούν οι των…πράσσειν άλογα, οι αγορές θα πράττουν αν-άλογα.

*Δεν διεξήχθη- ούτε με τηλεδιάσκεψη- η συνεδρία της Ε.Κ, που θα εξέταζε στοιχεία για την περίπτωση Ηλία Λιανού (Αρχιρόδον) ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Reggeborgh-Atlas e.t.c Αλήθεια, για ποιον λόγο και γιατί η Επιτροπή δεν ενημέρωσε την επενδυτική κοινότητα, καθότι εισηγμένη η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο ΧΑ. Τέλος πάντων, θα το ξέχασαν, μπορεί να παρέπεσαν τα στοιχεία. Ποιος ξέρει, next time. Όμως, μήπως ψάχνοντας στοιχεία για την εν λόγω υπόθεση… τύχει να “πέσουν” σε άλλα, που αφορούν έτερους.

*Διαβάζω, πως την υπόθεση Παγκρήτιας- HSBC την αποκάλυψε πρώτα άλλη στήλη (από τους συναδέλφους του radar.gr). Ο.Κ δεν θα μπω στην λογική να… μετρηθούμε, ποιος την έβγαλε πρώτη (την πληροφορία, αν και scripta manent-verba volant) ωστόσο θα συμφωνήσω απόλυτα με την πληροφορία τους, για υπογραφή MoU μεταξύ Μιχάλη Σάλλα (μετόχου της Παγκρήτιας) και Greece Branch των Άγγλων. Μου την επιβεβαίωσε ο ξάδελφος, ο οποίος πηγαινο-έρχεται Ηράκλειο- Αθήνα (Όθωνος) και μας είχε αποκαλύψει τις, κατ’ αρχήν, συζητήσεις αμφοτέρων των πλευρών.

*Οι τακτικοί αναγνώστες του DeA θα ενθυμούνται τις πληροφορίες για ΟΛΘ, πιέσεις της Πρεσβείας, σχεδιασμός εξαγοράς του ΟΛΚαβάλας και ευρύτερης διασύνδεσης με ΟΛΑλεξανδρούπολης, “αμερικάνικο παράγοντα” κ.λ.π. Πολύ ενδιαφέρον το θέμα, όπως το ανέπτυξαν “Τα ΝΕΑ ΣαββατοΚύριακο” (ΗΠΑ vs Κίνας). Σκληρό Πόκερ στη Βόρεια Ελλάδα. Συμπληρώνω: 4 τα επενδυτικά σχήματα, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο διαγωνισμό της ΕΡΓΟΣΕ, για τη σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα του Οργανισμού και την κατασκευή του δυτικού τμήματος προαστιακού Θεσσαλονίκης. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Intrakat- AVAX με Alstom και Mytilineos με ΑΚΤΩΡ. Εισηγμένες-στο ΧΑ- οι 5 από τις 6. Στα 53,3 εκατ. ο προϋπολογισμός δημοπράτησης (πλην ΦΠΑ)

*Προσελήφθη ο Γιώργος Χουλιαράκης, ως σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το διάβασα και διερωτήθηκα, δεν ήταν νυν κυβερνητικοί (λ.χ Θόδωρος Σκυλακάκης) που αποκάλυπταν αλχημείες των προηγούμενων (“δείχνοντας” τον-τότε- πολιτικό προϊστάμενο του ΓΛΚ) δεν ήταν άλλοι οι οποίοι, επίσης, αποκάλυπταν θηριωδίες με πλεονάσματα κ.λ.π, που και την κοινωνία τσάκισαν και το χρέος διόγκωσαν; Όνειρο ζω μη με ξυπνάτε… και για να “ξύσω” και άλλες… πληγές: όταν ο Δκτης της ΤτΕ είχε βρεθεί “απολογούμενος” στο βήμα της Βουλής για 2.800 ευρώ ( ! ) ο Γιώργος Χουλιαράκης δεν καθόταν-τότε- στα κυβερνητικά έδρανα.

*Εξαιρετική δουλειά των Γιώργου Τζιλαλή και Πάνου Παπαδόπουλου του Marathon Venture Capital. Το fund υποστηρίζει (κυρίως χρηματοδοτικά) Έλληνες δημιουργούς, ιδρυτές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας με κύριο χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια.

*Κρίσιμη για τον μεγάλο διαγωνισμό των “νέων ταυτοτήτων” η σημερινή συνεδρίαση του ΣτΕ. Θα επιχειρηθεί να αρθεί το αδιέξοδο, στο οποίο έχει οδηγηθεί η σχετική διαδικασία λόγω των συνεχών & αλλεπάλληλων προσφυγών όλων των ενδιαφερόμενων εναντίον όλων. Θυμίζω: οι Γάλλοι της Thales (ελέγχει την Gemalto) με την UniSystems (Quest Holdings) και τους Ιάπωνες της Toppan printing, η κ/ξ των Γερμανών της Veridos (Veridos Matsoukis) με τον ΟΤΕ και Byte και το σχήμα των βέλγων της Zetes (υπό την ισραηλινή Zetes Pitkit Smartech) με την Space Hellas. Μέγα project, αρχικού προϋπολογισμού 515 εκατ., που σε ολοκληρωμένη φάση & ανάπτυξη υπολογίζεται, ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. (κόστη λειτουργίας, συντήρησης κ.λ.π). Είναι πολλά τα λεφτά, για αυτό και τα… μαχαίρια έχουν βγει από τα… θηκάρια, από την πρώτη φάση κιόλας. 

*Γραμμή άμυνας στην σκληρή κριτική που ήδη ασκείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και για τους χειρισμούς στο θέμα αντιμετώπισης της ακρίβειας και για τον νέο τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ προετοιμάζουν στο οικονομικό επιτελείο. Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι «θυσιάζει» δημοσιονομικό χώρο για να μειώσει τον φόρο ακινήτων όσων έχουν τις μεγαλύτερες περιουσίες και την ίδια ώρα αρνείται πεισματικά να μειώσει τους φόρους κατανάλωσης ή τον ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να βοηθηθούν τα νοικοκυριά στο να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η δυσαρέσκεια του κόσμου θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, καθώς οι ανατιμήσεις στα πετρελαιοειδή φαίνονται σχεδόν αυτόματα στην τιμή της αντλίας. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση αυτή τη στιγμή καθώς το μήνυμα ότι «η οικονομία πηγαίνει καλά» θολώνει από τις πολύ υψηλές τιμές, ενώ αν αρχίσουν να ανεβαίνουν τα επιτόκια, στους δυσαρεστημένους θα προστεθούν και εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά με κυμαινόμενο επιτόκιο. Ποιες κινήσεις αναμένονται; Την πρώτη… ρελάνς η κυβέρνηση την ετοιμάζει στον ΕΝΦΙΑ. Το τελικό νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνει δύο επιβαρύνσεις για τους έχοντες μεγάλη περιουσία. Οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για περιουσίες ακόμη και άνω του ενός εκατ. ευρώ, θα αντιστραφούν και θα γίνουν επιβαρύνσεις. Επίσης, θα θεσπιστεί ο πρόσθετος φόρος για τα μεμονωμένα ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Στο πιο κρίσιμο θέμα που είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας, ήδη στο τραπέζι υπάρχει, εκτός από τις μειώσεις των έμμεσων φόρων (για τις οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου) και η χορήγηση εισοδηματικών ενισχύσεων στις πιο ευπαθείς ομάδες (άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι κλπ) με το επιχείρημα ότι σε αυτό το μέτρο είναι σίγουρο ότι τα χρήματα θα φτάσουν εκεί που πρέπει. Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι καθοριστικές καθώς η κυβέρνηση πιέζεται όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Οι αγορές καραδοκούν, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν και το «στραβοπάτημα» όσον αφορά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού θα εκληφθεί αρνητικά από τους χρηματοδότες της χώρας που αυτή τη φορά δεν είναι οι επίσημοι θεσμοί αλλά τα funds ανά τον κόσμο.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask