Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΡΑΑΕΥ: Tα επίσημα αποτελέσματα του 2ου διαγωνισμού stand-alone μπαταριών - Τα 11...

ΡΑΑΕΥ: Tα επίσημα αποτελέσματα του 2ου διαγωνισμού stand-alone μπαταριών – Τα 11 έργα

Mε απόλυτη επιτυχία, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ, διενεργήθηκε η Β’ Ανταγωνιστική Διαδικασία υποβολής προσφορών για τη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. 2/2023 Προκήρυξη Ρ.Α.Α.Ε.Υ..

Η διαδικασία κρίνεται, με βάση την Αρχή, ως ιδιαίτερα επιτυχής με έντονο ανταγωνισμό, καθώς εξαντλήθηκε η δημοπρατούμενη ποσότητα των 288,21 MW και υπήρξε σημαντική μείωση τιμών από την τιμή εκκίνησης. Ειδικότερα, οι οικονομικές Προσφορές των Επιλεγέντων κυμάνθηκαν από 44.100,00 € /MW/έτος έως 49.917,00 €/MW/έτος, ήτοι χαμηλότερα από την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας που ήταν 115.000,00 € /MW/έτος, ενώ η μεσοσταθμική τιμή των Επιλεγέντων έργων διαμορφώθηκε σε 47.680,36 €/MW/έτος.

Η συνολική Ισχύς που κατακυρώθηκε στους Συμμετέχοντες ανήλθε σε 299,775 ΜW σύμφωνα με τους όρους της Προκήρυξης. Τέλος, η Ανταγωνιστική Διαδικασία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Προκήρυξης.

Οι εταιρείες με τα 11 επιτυχόντα έργα είναι οι εξής:

Η CNI Ενεργειακή (του δραστήριου ελληνικού ομίλου CNI), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ένα έργο 40 Μεγαβάτ και η ΗΡΩΝ, του ίδιου Ομίλου, η εταιρεία AMBER Energy, συμφερόντων της Τσέχικης SOLEK, η MORE του Ομίλου της Motor Oil, η εταιρεία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ, η ENEL Green Power hellas, η εταιρεία FARIA ENERGY.

Οι προσφορές που έμειναν εκτός, όχι επειδή είχαν υψηλή τιμή αλλά επειδή δεν η δυναμικότητά τους ήταν υπερβάλουσα του “χώρου”. Συγκεκριμένα, ήταν δύο της εταιρείας ΑΛΑΣΙΑ συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Χατζηιωάννου για 36 και 36 Μεγαβάτ και μία της R1 ENERGY (μέσω της DNC Μετόχι) για 50 Μεγαβάτ.

Παράλληλα, είχαν βγεί για τυπικούς λόγους εκτός διαγωνισμού 7 προσφορές, μεταξύ των οποίων της ΑΕΝΑΟΣ Συσσωρευτές (συμφερόντων Mytilineos), της ELPEDISON και της ΦΩΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (συμφερόντων της Γερμανικής BayWa).

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ