Σάββατο, Ιανουάριος 25, 2025
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗQatargate: Προδοσία των ευρωπαϊκών ιδανικών

Qatargate: Προδοσία των ευρωπαϊκών ιδανικών

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει με τον πλέον καυστικό τρόπο το σκανδάλο διαφθοράς με επίκεντρο την Εύα Καϊλή. FAZ: Γελοιοποίηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της ηθικής.

“Φαίνεται πως το εμιράτο του Κόλπου έχει πάρει το Κοινοβούλιο πιο σοβαρά από τους ίδιους τους πολίτες της Ε.Ε. τους οποίους και εκπροσωπεί. Ακριβώς από αυτό προκύπτει ο κίνδυνος να παγιώσουν οι εγκληματικές μεθοδεύσεις τις προκαταλήψεις για μια δήθεν άπληστη και άχρηστη τάξη πολιτικών της Ε.Ε., τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι κύκλοι τροφοδοτούν εδώ και καιρό”, σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. H εφημερίδα διατηρεί πάντως την πίστη της πως το κύρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθίσταται υπεράνω τέτοιων σκανδάλων και έχει εδραιωθεί σε βάρος κρατών που παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου.

“Οι εποχές που κανείς δεν χρειαζόταν να φοβάται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί” επισημαίνει. “Η Ουγγαρία και η Πολωνία, για παράδειγμα, έμαθαν με τον δύσκολο τρόπο ότι αυτό διαθέτει ισχυρούς μοχλούς στον αγώνα για το κράτος δικαίου. Αυτή η διαμάχη εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας είναι επίσης μια μάχη για το πνεύμα και την καρδιά των πολιτών. Γι’ αυτό και είναι τόσο καταστροφικό όταν μία ανώτατη αντιπρόσωπος της εκπροσώπησης του λαού αποκαλύπτει τώρα μια αντίληψη του αξιώματος, η οποία γελοιοποιεί τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ηθική”.

SZ: Καταστροφή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

“Το σκάνδαλο διαφθοράς φαίνεται να επιβεβαιώνει την παλιά προκατάληψη, ότι οι Βρυξέλλες είναι ένας τόπος, όπου η γραφειοκρατία διαρκώς πολλαπλασιάζεται και το ένα χέρι νίβει το άλλο”, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, η οποία χαρακτηρίζει τη σύλληψη της Εύας Καϊλή ως “καταστροφή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ακόμη περισσότερο για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση”. Η εφημερίδα του Μονάχου κρίνει πως “τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εξάλλου, το πιο ισχυρό όπλο του είναι στην πραγματικότητα η ηθική καθώς γιόρτασε προσφάτως τα 70α γενέθλιά του, περήφανο για τον ρόλο του ως το μόνο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκλέγεται άμεσα από τον ευρωπαϊκό λαό. Ωστόσο, εξακολουθεί να μην του επιτρέπεται να εισαγάγει τους δικούς του νόμους, δεν εκλέγει μόνο του τον Πρόεδρο της Επιτροπής […] και απλώς ψηφίζει επί των προτάσεων των κρατών μελών”.

Στον γερμανικό Τύπο συνομολογείται ακόμη πως η συγκυρία αποκάλυψης του σκανδάλου θα επηρεάσει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την έκβαση της απόφασης για παύση της χρηματοδότησης προς την Ουγγαρία. “Ο Όρμπαν εύκολα θα παρουσιάσει τους επικριτές του ως υποκριτές και θα μπορούσε να είναι ο μεγάλος ωφελούμενος της υπόθεσης”, σχολιάζει η Handelsblatt. “Αυτό που χρειάζεται είναι μια μεταρρύθμιση που να καθιστά σαφές ότι η Ένωση, σε αντίθεση με την ουγγρική κυβέρνηση και άλλους ανθρώπους που περιφρονούν το κράτος δικαίου, είναι πρόθυμη να μάθει και να αλλάξει”, συνεχίζει η οικονομική επιθεώρηση του Ντίσελντορφ, η οποία βλέπει ως θεμιτή τη σύσταση μίας ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας, με περιορισμένες όμως εξουσίες έρευνας, εντός των στενών ορίων της ενωσιακής νομιμότητας.

taz: Συλλήψεις – απλώς η κορυφή του παγόβουνου

“Μπορεί η καθαιρεθείσα αντιπρόεδρος Εύα Καϊλή να είναι τώρα η “διπλωμάτης του Κατάρ”, αλλά ήταν Γερμανοί πολιτικοί της Χριστιανικής Ένωσης CDU/CSU που συμμετείχαν σε πολυτελή ταξίδια στο Μπακού μετά την ένταξη του Αζερμπαϊτζάν στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Από φέτος, το Αζερμπαϊτζάν θεωρείται ´αξιόπιστος` προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ε.Ε.”, σχολιάζει δεικτικά η Tageszeitung του Βερολίνου, για την οποία το σκάνδαλο διαφθοράς πιθανότατα να έχει πολύ ευρύτερες προεκτάσεις από τις μέχρι τώρα γνωστές.

“Οι πέντε συλλήψεις και η απομάκρυνση μίας από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φαίνεται να είναι μόνο η κορυφή ενός παγόβουνου που δεν διακρίνει ούτε την αριστερά ούτε τη δεξιά, ούτε τη βόρεια ή τη νότια Ευρώπη. […] Ούτε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έπρεπε να κοιμάται ήσυχη, καθώς η εισαγγελία διεξάγει έρευνα για την υπόθεση της συμφωνίας για τα εμβόλια της Pfizer. Υπάρχουν παρατυπίες στην προμήθεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού – τα SMS της φον ντερ Λάιεν με τις λεγόμενες Big Pharma λέγεται ότι δεν μπορούν να εντοπιστούν”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της εφημερίδας, για τον οποίο διαφαίνεται ως μονόδρομος η εξασφάλιση περισσότερης διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων και το lobbying.

“Θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η δημοσίευση των συναντήσεων μεταξύ βουλευτών και εκπροσώπων συμφερόντων στο μητρώο των λόμπι και τρίτες χώρες θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον κατάλογο” προτείνει η taz, σε συνδυασμό με ένα ανώτατο όριο στις πρόσθετες αποδοχές των Ευρωβουλευτών, προειδοποιώντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, “η ευρωπαϊκή δημοκρατία θα αποδυναμωθεί περαιτέρω, θα είναι ευάλωτη στη διαφθορά και τα μελλοντικά παιχνίδια εξουσίας θα κερδίζονται από λαϊκιστές, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός”.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ