Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣPROGNOSIS: Ανοίγει ο δρόμος για την πρόβλεψη των ασθενειών στα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας

PROGNOSIS: Ανοίγει ο δρόμος για την πρόβλεψη των ασθενειών στα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας

Στο τελικό στάδιο υλοποίησης βρίσκεται το έργο PROGNOSIS, που έχει στοχο την διαφύλαξη της υγείας και ευζωίας των ψαριών, την προστασία της ιχθυοκαλλιεργητικής παραγωγής, την μείωση του κόστους της και την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος.

Το έργο, με τίτλο: «Συσχέτιση αβιοτικών και βιοτικών παραγόντων για την ανάπτυξη μοντέλου πρόγνωσης των νοσημάτων σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας», χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΣΠΑ 2014-2020) και όπως γνωστοποίησε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) πριν λίγες μέρες, οι εταίροι του έργου (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΚΕΤΑ και τρεις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας) παρουσίασαν τα τελικά αποτελέσματά του στα μέλη του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, στην Ηγουμενίτσα, καθώς η περιοχή μελέτης του έργου ήταν η θαλάσσια περιοχή της Θεσπρωτίας. Σκοπός είναι να αξιοποιηθούν οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιήθηκαν, στο πλαίσιο του έργου, από τις μονάδες υδατοκαλλιέργειας.

Βασική ιδέα και αντικείμενο του έργου PROGNOSIS ήταν η ανάπτυξη ενός προγνωστικού μοντέλου, το οποίο χρησιμοποιώντας περιβαλλοντικά δεδομένα θα παρέχει τη δυνατότητα στους τελικούς χρήστες (μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας) να προσδιορίζουν το σημείο εκείνο στο οποίο διαχειριστικές παρεμβάσεις είναι απαραίτητες για την αποτροπή ασθενειών στα εκτρεφόμενα ψάρια.

Ο ρόλος του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του ΕΚΕΤΑ  στο έργο PROGNOSIS, αποσκοπεί στην ανάλυση του θαλάσσιου μικροβιώματος με τη χρήση σύγχρονων γονιδιωματικών τεχνολογιών και τη συσχέτισή του με περιβαλλοντικές παραμέτρους και επεισόδια ασθενειών σε ψάρια. Από τα αποτελέσματα του έργου προκύπτει ότι η χρήση μεταγονιδιωματικών τεχνολογιών παρέχει τη δυνατότητα μελέτης βακτηρίων, των οποίων η παρουσία και ο ρόλος έως σήμερα παρέμενε άγνωστος τόσο στις θαλάσσιες διεργασίες όσο και στην εξέλιξη ασθενειών στα ψάρια εκτροφής.

Όπως αναφέρει το ΕΚΕΤΑ, ενδιαφέρον έχει το συμπέρασμα των ερευνών πως από τα 100 δείγματα που συλλέχθηκαν ανιχνεύτηκαν 419 είδη βακτηριδίων προερχόμενα από 482 γένη και 262 οικογένειες.

Ειδικότερα, με την εφαρμογή των αναλύσεων του ΕΚΕΤΑ|ΙΝΕΒ μπορεί να προσδιοριστεί πάνω από το 90% των βακτηρίων που διαβιούν στο θαλάσσιο περιβάλλον, όταν με τις κλασσικές μεθόδους μικροβιολογίας το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 10%. Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν τη βάση για την πρόβλεψη και έγκαιρη ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών και ασθενειών σε υδατοκαλλιέργειες και είναι ελεύθερα προσβάσιμα στην επιστημονική κοινότητα, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε στοχευμένα πλέον προγράμματα διαχείρισης των μονάδων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ