Στην υποχρεωτικότητα των POS αναφέρθηκε χθες στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, καθώς πλέον η χρήση τους επεκτείνεται σε 35 κλάδους λιανικής πώλησης, με πρωταγωνιστές τα ταξί, τις λαϊκές αγορές και τα περίπτερα.
Πρόκειται για κλάδους που έχουν εκφράσει αντιδράσεις για την εφαρμογή του μέτρου, ωστόσο θα πρέπει να εγκαταστήσουν και να λειτουργήσουν POS από την 1η Μαρτίου, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ.
«Αυτό ισχύει σε όλη την Ευρώπη καθώς ο πολίτης θέλει να έχει έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής, να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές, θέλει να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στις συναλλαγές και νομίζω ότι το θέλει και ο ίδιος ο ελεύθερος επαγγελματίας. Ένας περιπτεράς για παράδειγμα, είναι καλύτερο στις τρεις η ώρα τη νύχτα να μην έχει ένα σωρό χρήματα στο περίπτερο του», είπε ο κ. Τσάπαλος και πρόσθεσε:
Σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο, το μικτό περιθώριο κέρδους των περιπτερούχων είναι στο 3,5%, ενώ κάποια τερματικά χρεώνουν με προμήθειες ένα ποσοστό γύρω στο 1 με 1,5%. Βάσει έρευνας, οι περιπτερούχων έχουν κάνει μια ειδική συμφωνία με μία εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και έχουν εξασφαλίσει προμήθεια 0,6% επί της συναλλαγής. Επομένως, το περιθώριο κέρδους συνεχίζει να υπάρχει, αν και μειούμενο.
«Αν όντως δεν έχουμε τερματικό που είναι online και λειτουργικό, δεν θα πάρουμε το κεφάλι του ελεύθερου επαγγελματία. Όμως αυτό δεν μπορεί να είναι μια πρόφαση ούτως ώστε να ακυρωθεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση που έρχεται στην καθημερινότητά μας», επεσήμανε ο κ. Τσάκαλος.