Στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη µε τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη , των δυο ηγετών των Ελληνικών κρατών, είναι στραμμένα τα βλέμματα σε σχέση με το μέλλον του πλάνου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου καθώς παρά τις εργώδεις συζητήσεις το τελευταίο διάστημα, δεν έχει φανεί οριστική λύση. Κι αυτό παρά τον ισχυρό γεωπολιτικό συμβολισμό του έργου, με τα πολλά, ωστόσο, ερωτήματα για την οικονομική του βιωσιμότητα.
Ήδη, μετά και την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις νέες απαιτήσεις και ασαφείς δεσµεύσεις για τη χρηµατοδότηση του έργου, όπως αναφέρεται από πηγές της ελληνικής πλευράς, η Αθήνα εµφανίζεται δυσαρεστηµένη.
Συγκεκριμένα, στην Αθήνα βλέπουν να υπάρχει μια διαρκής αμφισβήτηση της χρησιμότητας του έργου, τόσο της ανάλυσης κόστους-οφέλους, όσο και συνεχείς, απαιτήσεις για αλλαγή της αναλογίας των δύο μερών που προβλέπει το CBCA, σημεία κεφαλαιώδους σημασίας για το μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης και της άρσης της απομόνωσης του κυπριακού ηλεκτρικού συστήματος.
Όπως αναφέρεται, επίσης, καταγράφονται υπαναχωρήσεις από συμφωνηθέντα, ενώ παρά το επείγον του ζητήματος, η τη λήψη απόφασης για µετοχική συµµετοχή παραπέμπεται για την 1η ∆εκεµβρίου, δηλαδή, µετά την αξιολόγηση της µελέτης κόστους – οφέλους.
Συγκεκριμένα η Αθήνα “βλέπει” ότι η κυπριακή κυβέρνηση αναβάλει για άλλη μια φορά την απόφαση σχετικά με τη μετοχική συμμετοχή της στο έργο με 100 εκατ. ευρώ, κάτι για το οποίο στο παρελθόν είχε δεσμευτεί. Συυγκεκριμένα, με βάση πηγές στην Αθήνα, στο κείμενο του Κυπριακού υπουργικού συμβουλίου αναφέρεται, ότι η απόφαση για τη συμμετοχή θα ληφθεί μέχρι 31/12/2024 και όχι άμεσα.
Επίσης, η Λευκωσία, με βάση όσα αναφέρουν Ελλαδικές πηγές, δεν παραμένει με ρητή τη δέσμευση σχετικά με τα 125 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει αναλάβει να καλύψει η Κύπρος για την πενταετή περίοδο ως την ολοκλήρωση του έργου. Αντίθετα το κείμενο της απόφασης του υπουργικού αναφέρει χαρακτηριστικά “μέχρι 125 εκατ. ευρώ”.
Επίσης, όπως αναφέρεται,, δεν έχουν ληφθεί οι απαραίτητες ρυθμιστικές αποφάσεις (για το wacc κλπ) και δεν υπάρχει κάποια δέσμευση για το τι θα περιλαμβάνουν.
Η Ελλαδική πλευρά
Να σημειωθεί ότι η Αθήνα θεωρεί ότι είναι “εκ των ων ουκ άνευ” συμμετοχή της κυπριακής κυβέρνησης στο μετοχικό κεφάλαιο του όλου έργου, του GSI, όπως ονομάζεται, καθώς θα υπογραμμίσει τη προσήλωση στο όλο σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στο φόντο και των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων που “γεννά” το έργο.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι σε δύο μέρες τελειώνει η χρονική προθεσμία που έχει θέσει η Nexans για να ληφθεί οριστική απόφαση, την ώρα που η πλευρά του ΑΔΜΗΕ, που έχει αναλάβει το έργο, ανάλογα με τη βούληση των Κυπρίων αδλεφών θα “σταθμίσει” και τη στάση του για τη συνέχεια του έργου και βέβαια τις σχετικές δαπάνες που απαιτούνται.
«Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις είναι σαν το τανγκό, πρέπει να θέλουν και οι δύο να το χορέψουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατος κυβερνητικός αξιωµατούχος» επιβεβαιώνοντας το κλίμα απόλυτης αβεβαιότητας που επικρατεί. Άρα τα μάτια όλων είναι σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.