*Και νέος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Διαβάζω, πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ εκτιμά, ότι αργά ή γρήγορα θα επιβληθούν και για το ρώσικο πετρέλαιο. Πως όμως, ο Βιτόρ Ορμπάν λίγες ημέρες μετά την επανεκλογή του διαχωρίζει την θέση του, όσον αφορά στο ζήτημα της πληρωμής του ρωσικού φ/α σε ρούβλια; Σε ανάλογη κατεύθυνση η Σλοβακία, η Αυστρία ξεκαθάρισε (την Δευτέρα) πως είναι αντίθετη σε κυρώσεις- για το φ/α- κατά της Μόσχας. Άραγε, τι θα είχαν να πουν σήμερα οι υμνητές των πολιτικών της Άγκελα Μέρκελ, επί διαδοχικών θητειών της οποίας απολυτοποιήθηκε η ενεργειακή εξάρτηση όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά του μεγαλύτερου μέρους της ΕΕ.
*Είδα αποθεωτικά δημοσιεύματα για το business plan της Πειραιώς, τα σχέδια της διοίκησης Μεγάλου κ.λ.π, κ.λ.π. Και σκέφτηκα, πως για την έρευνα ( ; ) της Κεφαλαιαγοράς για όσα συνέβησαν πριν την αμκ των 1,3 δισ. δεν βρήκα ούτε λέξη. Έτσι πάει. Υφίσταται, όμως και άλλη μία εκκρεμότητα στις υποθέσεις που ερευνά (; ) η Κολοκοτρώνη. Σχεδόν 5 μήνες έχουν περάσει από τη διερεύνηση της υπόθεσης περί συντονισμένων δράσεων Reggeborgh και Atlas και-ακόμη- σιγή ασυρμάτου. Το ποια πλευρά έχει δίκαιο είναι νομικού χαρακτήρα ζήτημα, το ότι ο όμιλος όμως έχει καταστεί “όμηρος” με ότι αυτό συνεπάγεται είναι κυρίως επιχειρηματικού, οικονομικού.
* Πως πάει; Καλά τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, θα εστιάσω ωστόσο στη διακηρυγμένη πρόθεση της διοίκησης Στάσση να δραστηριοποιηθεί στις “οπτικές ίνες”, μέτωπο όπου μαίνεται-ήδη- “πόλεμος Cosmote-Vodafone. Η κίνηση Τσαμάζ να διπλασιάσει δωρεάν τις ταχύτητες στο internet ήταν casus belli για τον αγγλικό όμιλο. Ωστόσο, θυμίζω πως ο ΟΤΕ επένδυσε τεράστια ποσά σε αυτή την τεχνολογία, ενώ οι Άγγλοι όχι. Επίσης, θυμίζω ότι την ενέργεια αυτή την είχε χαιρετήσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση του με τον ισχυρό άνδρα της Deutsche Telekom, στο Μαξίμου. On camera, που λένε οι “τηλεοπτικοί”. Έτσι πάει.
*Και μιας ο λόγος για τον πρωθυπουργό θα περίμενα ένα mea culpa στο θέμα της εσπευσμένης απολιγνιτοποίησης και τις συνέπειες που πληρώνουμε όλοι μας, τώρα. Εδώ κοτζάμ Ανδρέας και παραδέχτηκε το λάθος του. Πως πάει.
*«Πάρτα Όλα», παίζουν στην Quest Holdings: Πωλήσεις 947,9 εκατ., ebitda 75,6 και εάν αφαιρεθούν τα κέρδη από την πώληση της Cardlink οι επαναλαμβανόμενες πωλήσεις (στον όμιλο) έφθασαν τα 915,9 εκατ. Το σημαντικό; η αρνητική δανειακή θέση (84,6 εκατ.) σε εποχές επιβάρυνσης του κόστους χρήματος, ανόδου των επιτοκίων είναι all the money. Είμαι περίεργος σε ποια εξαγορά θα προχωρήσει μέσα στο 2022.
*Λίγα “ρωσικά” πάλι. Στην απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών προχώρησε η Αθήνα, θα υπάρξουν συνέπειες προειδοποιεί η Μόσχα. Εντείνονται οι φήμες, για επιβολή κυρώσεων της Αθήνας σε Ρώσους επιχειρηματίες. Πολλά ακούγονταν, χθες το απόγευμα, για βασικό μέτοχο εισηγμένης. Χρειάζεται προσοχή με όλη αυτή την διασπορά σεναρίων, διάφοροι στοχοποιούνται και διάφοροι εξυπηρετούνται.
*H στήλη είχε αναφερθεί, εδώ και καιρό, στον επικρατέστερο για τον Πύργο Κατοικιών στο Ελληνικό. Ο λόγος για το σχήμα AVAX- Rizzani και τις πληροφορίες που μας είχε μεταφέρει κορυφαίος παράγων της πρώτης, ο οποίος αναλαμβάνει δουλειά στο project του Marina Tower.
*Απλή αριθμητική: η συμμετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο μ.κ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αποτιμάται στα 800 εκατ. δεδομένου ότι η αποτίμηση της πρώτης είναι 972,2 εκατ. (χθεσινές τιμές για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 9,40 και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 16,25 ευρώ) ποιο είναι το fair value της Συμμετοχών.
*Πληροφορική, πληροφορική και πάλι πληροφορική. Με όλες αυτές τις ομορφιές στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Και χθες με θετικό πρόσημο η Entersoft, ενώ ήταν η σειρά των Ιλυδα, Byte, CPI.
*Εν τέλει “άνθρακες” ο θησαυρός για δυνητικά έσοδα από φορολόγηση υπερκερδών των παρόχων.
*Για την ξενάγηση της Επιτρόπου Ενέργειας, Κάντρι Σίμπσον, στις εγκαταστάσεις στην Ρεβυθούσα από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, η DeA σας ενημέρωσε από χθες. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί και εύλογα θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας. Για αυτό επιμένω, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα.
*Παρουσίαση της Εθνικής σε επενδυτές, στο Λονδίνο. Ικανοποιημένη η διοίκηση, τόσο από την όλη διοργάνωση της ΑΧΙΑ Ventures, όσο από την ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των ξένων. Σε παρουσίαση, επίσης στο Λονδίνο προχωρά το team Μεγάλου, με την Πειραιώς να είναι η δεύτερη που βγαίνει εκτός για να εξηγήσει το πλάνο του ομίλου και τον οδικό χάρτη προς την διανομή μερίσματος.
*Στην εξαγορά της Iolcus Asset Management προχωρά ο όμιλος Πειραιώς. Τι θυμήθηκα, πολλά χρόνια πίσω, Παπακωνσταντίνου Λάμπρος-Κοντογούρης Αχιλλέας το δίδυμο της Π&Κ χρηματιστηριακής. Στο “παταράκι” της Καψάλη. Ακολούθησαν το 2006 (Ιούλιος) η εξαγορά της ΑΧΕΠΕΥ από την Εθνική, με το τίμημα να φτάνει στα 48,7 εκατ. (1,81 φορές τη λογιστική αξία ή 4,9 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη (του 2006). Ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου ανέλαβε επικεφαλής της νέας χρηματιστηριακής (αντικαθιστώντας τον Γιάννη Κατσουρίδη), ο Αχιλλέας Κοντογούρης δημιούργησε το δικό του team για να έρθει-σήμερα- το πλήρωμα του χρόνου να ενταχθεί στον όμιλο της Πειραιώς. Κάπως έτσι συνειδητοποιείς, και πως περνούν τα χρόνια.
*Διακριτική χαρτογράφηση υδάτων στη Βουλιαγμένη επιχείρησε ο Στέλιος Πέτσας, καθότι προετοιμάζεται για κάθοδο στο παλαιό “Υπόλοιπο Αττικής”. Σε κλειστό δείπνο (αλιευτικά) σε εστιατόριο παρα θιν αλός που οργάνωσε επιφανής πολιτικός του φίλος, συζήτησε για τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής με περίπου 20 άτομα. “Επίσημοι” δεν ήταν στο δείπνο. Ο υπουργός που επέλεξε να κατέλθει σε μία όντως δύσκολη εκλογική περιφέρεια, μάθαμε ότι αντέδρασε αμυντικά στα “παράπονα” που προέβαλαν οι συνδαιτυμόνες και τους διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση “μεγάλου” συνασπισμού μετά τις εκλογές. Παραδέχθηκε δε πως είναι δύσκολη χρονιά για την κυβέρνηση από πλευράς γεγονότων. Σημειώνουμε ότι οι ψηφοφόροι της Βουλιαγμένης δύσκολα αλλάζουν εκλογικές συνήθειες (σταυροδοσία). Καλό είναι να το λάβει υπόψη ο υπουργός.