Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSOptima Bank: Μετά από 17 χρόνια, νέα εισαγωγή τράπεζας στο Χρηματιστήριο

Optima Bank: Μετά από 17 χρόνια, νέα εισαγωγή τράπεζας στο Χρηματιστήριο

Ιδρύθηκε μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, στις 31 Ιουλίου του 2019 και μέσα σε αυτή τη σύντομη περίοδο έχει καταφέρει να τοποθετηθεί στην αγορά ως ένας ανερχόμενος τραπεζικός όμιλος, με 27 καταστήματα, «δεμένο» και προσεκτικό management, ενώ χθες έλαβε το πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο.

Η τράπεζα ιδρύθηκε όταν η Ireon Investments, θυγατρική της Motor Oil, προχώρησε στην εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος. Το πρώτο κατάστημα ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2019 και έκτοτε ακολούθησε περαιτέρω, αλλά πάντα προσεκτική ανάπτυξη. Είναι μία μικρή και ευέλικτη τράπεζα η οποία αναπτύσσεται γρήγορα έχοντας ουσιαστικά μηδενικά κόκκινα δάνεια στο ενεργητικό της, δηλαδή δεν κουβαλάει βαρίδια από το παρελθόν, όπως όλος ο υπόλοιπος κλάδος. Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε ενάμιση χρόνο λειτουργίας, η τράπεζα πέρασε στην κερδοφορία.

Μάλιστα, θα είναι η πρώτη εισαγωγή τραπεζικής μετοχής, μετά από 17 χρόνια, για έναν κλάδο που κάποτε ήταν απόλυτη ναυαρχίδα του χρηματιστηρίου, με περίπου 13 εισηγμένες, σημαντικό άπλωμα στο εξωτερικό, κυρίως στα Βαλκάνια και γενικώς πολύ ισχυρή παρουσία στο οικονομικό και επενδυτικό γίγνεσθαι.

Στις 26 Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει γνωστό το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών, ενώ η δημόσια εγγραφή θα διαρκέσει από τις 27-29 Σεπτεμβρίου, με στόχο την άντληση έως 151,2 εκατ. ευρώ. Στο ταμπλό θα ανέβει την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.

Μολονότι η τράπεζα έχει ζωή μόλις μια τετραετία, εντούτοις έφτασε να κατέχει το 1,5% των συνολικών δανείων και το 1% των καταθέσεων της χώρας. Πλέον διαθέτει ένα δίκτυο από 27 καταστήματα, με τα 21 εξ αυτών στην Αθήνα, τρία στη Θεσσαλονίκη και άλλα τρία στην επαρχία, ενώ απασχολεί περί τα 470 άτομα.

Ο στόχος του δικτύου είναι τα 35 καταστήματα έως το 2025 αποκτώντας παρουσία σε όλες τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Το βασικό πελατολόγιο της τράπεζας είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το οποίο αντανακλάται σε ένα υψηλό δείκτη επιτοκιακού περιθωρίου 2,9% έναντι 2,16% στον συστημικό ανταγωνισμό (τέλος 2022).

Παράλληλα η τράπεζα έχει να επιδείξει μηδενικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφού ο σχετικός δείκτης NPEs κινείται στο 0,6% έναντι 5,8% του ανταγωνισμού με βάση τα τελευταία στοιχεία του εξαμήνου. Η ποιότητα επίσης των εποπτικών κεφαλαίων διαφέρει αφού η αναβαλλόμενη φορολογία αποτελεί μόλις το 2% της ενσώματης καθαρής θέσης έναντι 77% των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Στα ισχυρά πλεονεκτήματα της τράπεζας είναι η συγκράτηση του κόστους προς τα έσοδα κάτω από 30%, ενώ η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων θα φθάσει φέτος τα επίπεδα του 20% μακράν υψηλότερα από μέσο όρο της υπόλοιπης αγοράς.

Η κερδοφορία για φέτος εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 90 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 30% θα διανεμηθεί μέρισμα στους μετόχους. Μετά την αύξηση κεφαλαίου η ενσώματη καθαρή θέση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 460 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν 130 εκατ. ευρώ τα οποία θα χρηματοδοτήσουν την οργανική επέκταση και άνοιγμα του βιβλίου χορηγήσεων με δείκτες φερεγγυότητας υψηλότερους από 17%. Αν μη τι άλλο με αυτά τα μεγέθη και τη δυναμική μιας οικονομίας που βρίσκεται σε θετική αναθεώρηση η περίπτωση της εισαγωγής μιας νέας τράπεζας στο ΧΑ παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Βασικοί μέτοχοι της Optima είναι η Motor Oil (9,9%) και ο κ. Γ. Βαρδινογιάννης (8,2%). Στο μετοχολόγιο συμμετέχουν 166 μέτοχοι εκ των οποίων 79 κατέχουν το 45,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Οικονομικά μεγέθη

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τράπεζας Γιώργο Τανισκίδη, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, ξεπεράστηκαν οι επιδόσεις που είχε στο σύνολο της περυσινής χρονιάς, ενώ αναμένει συνολικά κέρδη φέτος 100 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα τα προ φόρων κέρδη της Optima Bank το 1ο εξάμηνο 2023 διαμορφώθηκαν σε 54 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 44,1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως πέρυσι, στο σύνολο της χρήσης η Optima Bank είχε καθαρά κέρδη 42,4 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή θέση της τράπεζας στο εξάμηνο διαμορφώθηκε σε 298,5 εκατ. ευρώ (253 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022) και το σύνολο του ενεργητικού ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ (από 2,6 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου πέρυσι). Το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 178,394 εκατ. ευρώ διαιρούμενο σε 51.708.635 κοινές μετοχές, ονομαστικής αξίας 3,45 ευρώ έκαστη.

Οι καταθέσεις της τράπεζας ανήλθαν σε 2,78 δισ. ευρώ (από 2,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022) με το 46,7% αυτών να είναι καταθέσεις προθεσμίας, και το δανειακό χαρτοφυλάκιο στα 2 δισ. ευρώ (από 1,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2022), με τα 1,9 δισ. ευρώ να αφορούν επιχειρηματικές χορηγήσεις.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ