Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSOptima Bank: Τα πέντε χρόνια λειτουργίας και η ανοδική αναθεώρηση στόχων για...

Optima Bank: Τα πέντε χρόνια λειτουργίας και η ανοδική αναθεώρηση στόχων για το έτος

Η Optima Bank, η οποία ολοκληρώνει πέντε χρόνια στην ελληνική αγορά, προχωρά σε αναθεώρηση του ετήσιου στόχου κερδοφορίας της μετά τα ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2024.

“Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη για εμάς. Όχι μόνο γιατί παρουσιάζουμε ακόμη ένα σετ ισχυρών αποτελεσμάτων, αλλά γιατί συμπληρώνουμε πέντε χρόνια λειτουργίας. Ξεκινήσαμε από το μηδέν και πιστεύουμε ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας για τους μετόχους, τους εργαζόμενους και τους πελάτες μας”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Δημήτρης Κυπαρίσσης, σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, ανακοινώνοντας την αναβάθμιση του ετήσιου στόχου κερδοφορίας στα 134 εκατ. ευρώ από 124 εκατ. ευρώ προηγουμένως, με την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να ξεπερνά το 24% από το προηγούμενο 20%.

Η Optima Bank σημείωσε καθαρά κέρδη ύψους 69 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 57% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (44,1 εκατ. ευρώ), με την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να ανέρχεται στο 26,7%. “Οι οικονομικές μας επιδόσεις μας επέτρεψαν να παρέχουμε ισχυρές αποδόσεις στους μετόχους μας”, ανέφερε ο Κυπαρίσσης, θυμίζοντας ότι η γενική συνέλευση ενέκρινε τον περασμένο Μάιο τη διανομή μερίσματος 32,4 εκατ. ευρώ (0,44 ευρώ ανά μετοχή) από τα κέρδη του 2023, με την καταβολή να πραγματοποιείται την 1η Ιουλίου. “Η πολιτική μας προβλέπει τη διανομή του 30% των κερδών στους μετόχους μας σε ετήσια βάση και θα συνεχίσουμε έτσι”, πρόσθεσε. Στην ίδια γενική συνέλευση εγκρίθηκαν επίσης bonus έως 4 εκατ. ευρώ από τα καθαρά κέρδη του 2023 (100,7 εκατ. ευρώ) και δωρεάν μετοχές (300.000) ύψους έως 1,03 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η τράπεζα διατηρεί τον ετήσιο στόχο για τα “κόκκινα” δάνεια, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σήμερα στο 1,03%. “Αν και οι όποιες αρρυθμίες υπήρξαν στο α’ τρίμηνο έχουν πλέον αντιμετωπιστεί, για να επιστρέψει ένα θεραπευμένο δάνειο στη ‘δεξαμενή’ των εξυπηρετούμενων απαιτείται χρόνος. Αυτός είναι ο λόγος που δεν αναθεωρούμε το στόχο για τα NPEs, παρά το γεγονός ότι ο σχηματισμός είναι αρνητικός”, εξήγησε ο κ. Κυπαρίσσης.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν περισσότερα για προμήθειες

Ακόμα, μιλώντας σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο διευθύνων σύμβουλος της Optima Bank, ανέφερε πως: «οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν συνολικά περισσότερα για προμήθειες σε σύγκριση με τις ελληνικές και γι’ αυτό το ποσοστό των προμηθειών επί του συνόλου των εσόδων τους είναι 28% έναντι 16% στην Ελλάδα.

«Εάν πάμε σε μεμονωμένες προμήθειες, ναι, μπορεί και να χρεώνουμε ακριβότερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη το να τηρείς τραπεζικό λογαριασμό σε μια τράπεζα συνεπάγεται και μηνιαία χρέωση προμήθειας. Στην Ελλάδα είναι δωρεάν. Δεν υπάρχει υποχρεωτική μηνιαία προμήθεια τήρησης λογαριασμού. Όταν αντίστοιχα υπάρχει σχεδόν σε όλες τις τράπεζες στο εξωτερικό».

«Η ελληνική οικονομία είναι στο σωστό δρόμο, αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τα τελευταία χρόνια και δεν βλέπω τον λόγο να μην συνεχισθεί το 2024 και την επόμενη διετία τουλάχιστον», πρόσθεσε.

Μειώσεις επιτοκίων

Ο κ. Κυπαρίσσης θεωρεί πιθανό η ΕΚΤ να προχωρήσει σε δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους και αυτό συνεπάγεται άμεση μείωση της δανειακής επιβάρυνσης των δανειοληπτών καθώς «η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών δανείων είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο εξαρτάται από το ευρωπαϊκό επιτόκιο».

Ερωτηθείς για τα επιτόκια καταθέσεων, ο ίδιος σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο τα επιτόκια να καλύψουν τον πληθωρισμό αλλά δεν είναι μοναδική λύση «το βάζω τα λεφτά μου σε μία προθεσμιακή κατάθεση για να προστατεύσω τουλάχιστον ένα κομμάτι από τον πληθωρισμό».

«Δεν είναι ανάγκη να πάμε σε Αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε υψηλού ρίσκου αγορές και ούτω καθεξής. Υπάρχουν ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια τα οποία αποδίδουν, επενδύουν σε σοβαρές, μεγάλες, σίγουρες εταιρείες με αποδόσεις σίγουρα υψηλότερες από τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

H συγχώνευση Attica Bank-Παγκρήτια θα βοηθήσει τον ανταγωνισμό

Για την συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια, ο κ. Κυπαρίσσης ανέφερε ότι «θα βοηθήσει τον ανταγωνισμό. Υποστηρίζουμε τη δημιουργία υγιούς ανταγωνισμού. Δεν τον φοβόμαστε. Ξαναλέω ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν 95% μερίδια αγοράς. Υπάρχει χώρος για όλους και νομίζω ότι η εξυγίανση της τράπεζας, της νέας τράπεζας θα βοηθήσει πάρα πολύ και την ελληνική οικονομία αλλά και την τραπεζική αγορά».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ