don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Optima στον large cap, στο συν η Lavipharm, ο Δημήτρης Ρέππας στην ΑΚΤΩΡ, R.E.D.S και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η αίτηση Metlen για Λονδίνο, ισχυρή άνοδος για Helleniq Energy, “διορθώνουν” τα ευρωπαϊκά και το “πρόβλημα Γαλλία”

*Σε νέα υψηλά η Wall Street, καθώς προεξοφλείται και νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην συνεδρίαση της Fed σήμερα-αύριο Τετάρτη. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg (σε 50 οικονομολόγους), το βασικό επιτόκιο αναφοράς υπολογίζεται στο 4,25%-4,50%. Στο μείον 1,8% η μετοχή της Nvidia, στο συν 11% της BroadCom ωθώντας τον Nasdaq υψηλότερα 1,24% σε νέα ιστορικά υψηλά των 20.173 μονάδων. Ανοδικά η απόδοση των ομολόγων, στο 4,40% το US10Y και στο 4,25% το US2Y.

*Τρίτη σερί ημέρα διόρθωσης στα ευρωπαϊκά, “βαρίδι” ο CAC40 μετά την υποβάθμιση κατά μια βαθμίδα -στο Aa3- του αξιόχρεου του δημοσίου της Γαλλίας. Λίγες ώρες αφού ο Φρανσουά Μπαϊρού ονομάστηκε νέος πρωθυπουργός από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Στις 7.357,08 μονάδες ο CAC40 με απώλειες 0,71% χθες και συνολικά 2,47% για το 2024. Σε αντιδιαστολή, ο DAX στις 20.313,81 με απώλειες 0,31% αλλά με άνοδο 21,26% για το 2024. Τεράστια η “ψαλίδα” και μεταξύ χρηματιστηριακών δεικτών (όπως επίσης στα spreads των ομολόγων) ένδειξη σοβαρής αδυναμίας της γαλλικής οικονομίας. Στο 3,043% το 10ετές της Γαλλίας, με τέτοια κόστη χρήματος είναι άξιον απορίας πως (και πόσο) θα βρει 300 δισ. ο νέος υπ.Οικ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, το 2025.

*Θα αναφερθώ σε ακόμη 2-3 στοιχεία που αφορούν στο “πρόβλημα Γαλλία”. Το δημόσιο χρέος είναι αναλογικά αυξημένο “εις χείρας τρίτων”, δηλαδή η διασπορά σε φορείς, ΕΚΤ, funds. Και για να γίνει πιο σαφές, η περισσότερο εκτεθειμένη στις διαθέσεις των funds αγορά χρέους είναι της Γαλλίας, καθώς το 52% είναι υπό την διαχείριση ξένων επενδυτών/funds. Φτάνει δε στο 118% του ΑΠΕ (σ.σ στα 2,565 τρισ. το 2023). Και σταματώ, διότι τα μεγέθη είναι…freak εντελώς. Και για να μη μεμψιμοιρεί συνεχώς η στήλη, την ίδια ώρα το GR10Y είναι στο 3,060%, τα συμπεράσματα εύλογα. Και πάλι καλά.

*Ωστόσο, αυτό δεν εξηγεί τον πανηγυρικό χαρακτήρα που επεδίωξε να (προσ)δώσει ο Κωστής Χατζηδάκης στις εξαγγελίες του ΠΘ για τις τραπεζικές προμήθειες και τις χρεώσεις. ΟΚ ο ΠΘ το καταλαβαίνω, έπαιξε άριστα το επικοινωνιακό παιχνίδι εναντίον των “κακών τραπεζιτών” και πέτυχε νίκη ύψους 350 εκατ. υπέρ του πόπολου (δηλαδή των ψηφοφόρων). Αλλά, πίσω από την επικοινωνιακή ομοβροντία των “φίλιων” Μέσων, κρύβονται ετούτα: μία πιο ενδελεχή ανάλυση τους το βάρος για το εγχώριο συστημικό banking είναι αρκετά ελαφρύτερο. Κατ’ αρχήν: Η…εθελοντική χορηγία 100 εκατ. ευρώ για τα σχολεία είναι άπαξ. Ο 2πλάσιος ΕΝΦΙΑ σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης για όσα κτήρια έχουν ανακτηθεί (κόστος 100-120 εκατ. για τράπεζες και servicers) πιθανά να κριθεί αντισυνταγματικός, καθώς τραπεζικός παράγοντας (υπ)εννόησε πως οι μητρικές ξένες εταιρείες βασικοί  μέτοχοι (των εταιρειών διαχείρισης) θα προσβάλουν το μέτρο. Στην περίπτωση που καταπέσει για τους servicers πολύ πιθανά να το αξιοποιήσουν οι τραπεζίτες (πάντα σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα).

*Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά. Πέραν του γεγονότος πως, τα επιτοκιακά περιθώρια μεταξύ δανείων και καταθέσεων, των ελληνικών τραπεζών είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ εμφανίζουν και ένα άλλο μέγεθος: Aφορά στον ρόλο των εσόδων των προμηθειών για τις ελληνικές τράπεζες, σε σχέση με συνολικά λειτουργικά τους έσοδα. Πρακτικά και σύμφωνα πάντα με το ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ, το ποσοστό, τα τελευταία χρόνια, αντί να μειώνεται, αυξάνεται. Η ποσοστιαία συμμετοχή των εσόδων από προμήθειες το 2022 ανήλθε σε 14,9%, το 2023 αυξήθηκε σε 16,2% και το 2024 έφτασε το 17,2% ( ! ). Στο πρώτο 6μηνο 2024 τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν ταχύτερα με ρυθμό 15,9% έναντι των συνολικών λειτουργικών εσόδων 10,8% το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Συμπερασματικά, η ΕΣΣΕ τονίζει πως η διευρυνόμενη αυτή “ψαλίδα” εσόδων από τόκους- εσόδων από προμήθειες συνεχίζει να μειώνεται υπέρ των προμηθειών δείχνοντας έτσι το πόσο επιβαρύνονται επιπλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις χρόνο με το χρόνο. Άλλωστε, όπως με συμπλήρωσε φίλος της στήλης, η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης (sic) για την HelleniQ Energy ανήλθε 222,4 εκατ.- net 173,5 εκατ. Τα συζητούσαμε με παράγοντες του ομίλου στην χθεσινή εκδήλωση στο roof του NYX. Τα εύσημα στην όλη διοργάνωση, παρεμπιπτόντως. Για την δε Motor Oil η ΠΣΑ ήταν ακόμη βαρύτερη. Συνεπώς, win-win η κόντρα ( ; ) ΠΘ vs Τραπεζιτών.

*Επανέρχομαι, ο υπ.Οικ τι προσπαθούσε να (μας) πείσει χθες, αφού δεν…αλήθεια, πόσα δίνουν οι τράπεζες κάθε χρόνο σε έξοδα “εταιρικής ευθύνης”, “κοινωνικής προσφοράς” και όπως αλλιώς θέλει κανείς να το πει; Εκείνα τα κονδύλια θα διατηρηθούν ακέραια ή μήπως μειωθούν στην επόμενη χρήση κι έτσι έρθουν ίσα βάρκα ίσα νερά..; Το γεγονός της ημέρας ήταν το θέμα των χρεώσεων και των προμηθειών.

*Όμως, για την κοινότητα η εξέλιξη που έκανε αίσθηση ήταν η κατάθεση αίτησης από την διοίκηση της Metlen για εισαγωγή στο LSE. «Πιστεύουμε ότι η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα είναι προς όφελος τόσο της Metlen, όσο και των μετόχων της», δήλωσε ο Ευ. Μυτιληναίος, σηματοδοτώντας την εκκίνηση της πορείας προς τον FTSE100. Στα 4,909 δισ. η αποτίμηση, μετά την τελευταία άνοδο της μετοχής κατά 5,01% στην εβδομάδα και 4,12% στο μήνα. Με 5,5 δισ. εκτιμώ πως, πετυχαίνει ικανοποιητικό ranking. Τώρα, όσον αφορά στο fair value της εισηγμένης; για πολλοστή φορά θεωρώ ότι σε αναπτυγμένο χρηματιστήριο, λ.χ. LSE θα ήταν ακόμη και πάνω από τα 6 δισ. Αλλά αυτά είναι τα μειονεκτήματα- από τα πολλά- του “ρηχού” Χρηματιστηρίου Αθηνών.

*HelleniQ Energy, ισχυρή άνοδος 2,37% στα 7,35 ευρώ, με συναλλαγές 208 χιλ. μτχ. Η στήλη τα λέει, υπάρχει ισχυρός αγοραστής, αλλά δεν της δίνουν σημασία.

*Εξαιρετικά περιορισμένη ήταν η ελληνική παρουσία στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Δεν παρέστησαν ούτε ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, ούτε η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου. Μας εκπροσώπησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στην Κομισιόν. Αλλά γιατί, οι πάντες γνώριζαν ότι δεν επρόκειτο να ληφθούν αποφάσεις στο τελευταίο συμβούλιο επί ουγγρικής προεδρίας. Και ας υπάρχουν σημαντικά ζητήματα στην ατζέντα: Από το action plan για την πανευρωπαϊκή ενίσχυση των δικτύων και την παρουσίαση μελέτης για τη γεωθερμία από τον επικεφαλής του IEA Φατίχ Μπιρόλ, μέχρι συζήτηση στο γεύμα εργασίας για τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρισμού. Όσον αφορά στο πάγιο/επίμονο αίτημα της Αθήνας για τον εξορθολογισμό των ασυμμετριών και τα προβλήματα του ευρωπαϊκού ενεργειακού μοντέλου, η απάντηση είναι ότι αναμένουμε στο ακουστικό μας. Αλήθεια, η Γερτρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που έχει εξαφανιστεί τελευταία;

*Δημήτρης Ρέππας, στο δ.σ της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Στην θέση του παραιτηθέντος Αντώνη Διαματάρη. Ο μακροβιότερος κυβερνητικός εκπρόσωπος- προσωπικά και ο καλύτερος- Αρκάς, στο νέο δ.σ με τον Αλέξανδρο Εξάρχου πρόεδρο και διευθύνοντα, με τον Λουκά Καραλή αντιπρόεδρο. “Σιδηροκέφαλος” στον (πρώην) σύντροφο Δημήτρη.

*Μου έκανε εντύπωση το συν 2,47% της μετοχής του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 1,91 ευρώ, με συναλλαγές 240 χιλ. μτχ. Το έψαξα λίγο και είδα πως, η R.E.D.S χρηματοδοτείται (ως) 65 εκατ. από τη μητρική (ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Οι όροι; μεσοσταθμικό euribor (year) πλέον περιθωρίου 2,65%. Ομολογιακό 7ετούς διάρκειας, με εμπράγματη εξασφάλιση ακίνητο (της R.E.D.S) στο Βουκουρέστι. Η θυγατρική θα αγοράσει 10 ακίνητα από την Holding Greece BV (συμφερόντων Holterman). Ευφυής κίνηση, υποθέτω “χειρί Ευθυμίου”, άριστος γνώστης.

*Optima Bank, από Παρασκευή στον FTSE25 Large Cap. Νέα άνοδος 1,42% στα 12,90 ευρώ, με συναλλαγές 105 χιλ. τμχ. Μόλις τον δεύτερο χρόνο παρουσίας στο ΧΑ και το team των Γεώργιου Τανισκίδη-Δημήτρη Κυπαρίσση πέτυχε και αυτόν τον στόχο. Χρηματιστηριακά, το “χαρτί” τρέχει με 65,38% το 2024.

*Lavipharm, με αγορές στο συν 1,47% και τα 0,759 ευρώ, με συναλλαγές 79,2 χιλ. τμχ. Ήταν Δεκέμβριος 2022, όταν η διοίκηση προχωρούσε σε αμκ, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 51 εκατ. Ακολούθησε η έξοδος από την επιτήρηση και το come back της εταιρείας. Θυμίζω πως, η αμκ είχε γίνει στα 0,34 ευρώ (ονομαστική αξία 0,30 ευρώ). Επενδυτικά η μετοχή “δίπλωσε”, επιχειρηματικά πέρασε σε λειτουργική κερδοφορία, θα διανείμει μέρισμα κ.ο.κ. Θα μνημονεύσω 3 ονόματα, Τηλέμαχος Λαβίδας, Βασίλης Μπαλούμης και Αναστάσης Αστυφίδης. Μέρισμα από τα κέρδη του 2024, το 2025. Και απ’ ότι υποθέτω η διοίκηση όλο και κάτι θα έχει να ανακοινώσει πριν τις εορτές (και αναλυτικότερα από αρχές 2025). Εδώ θα είμαστε… 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask