Ο ΣΑΕ|Ε επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του για προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της εταιρικής υπευθυνότητας, συμμετέχει ενεργά στο χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ πρόγραμμα MESS4GE που στοχεύει στην υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) για την ανάπτυξη ισχυρών διαδικασιών παρακολούθησης και αναφοράς των επιδόσεών τους σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά θέματα και στην εταιρική διακυβέρνηση (ESG). Το πρόγραμμα ευθυγραμμίζεται με την Οδηγία για την Αναφορά Εταιρικής Βιωσιμότητας (CSRD), η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από το 2023.
Το MESS4GE, με τη συμμετοχή εταίρων από Ελλάδα, Ιρλανδία, Κύπρο, Ιταλία και Ισπανία, επικεντρώνεται στην παροχή καινοτόμων εργαλείων και πρακτικών γνώσεων που βοηθούν τις ΜμΕ να εναρμονιστούν με τις αυξανόμενες απαιτήσεις της βιωσιμότητας και να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα.
Σεμινάριο “ESG Uncovered”: Ορόσημο για την εκπαίδευση στην εταιρική βιωσιμότητα
Στο πλαίσιο του προγράμματος MESS4GE, ο ΣΑΕ|Ε διοργάνωσε το διαδραστικό σεμινάριο “ESG Uncovered: Οδηγός για Καινοτόμες & Βιώσιμες Επιχειρηματικές Στρατηγικές”. Το σεμινάριο στόχευε στην ενημέρωση των ελληνικών επιχειρήσεων, επαγγελματιών και συμβούλων για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της βιωσιμότητας και των ESG εκθέσεων, παρέχοντάς τους πρακτικά εργαλεία για την ενσωμάτωση αυτών των πρακτικών στην καθημερινή τους λειτουργία.
Στην έναρξη του σεμιναρίου ο Πρόεδρος του ΣΑΕ|Ε, Σίμος Αναστασόπουλος, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που προσφέρει το ESG για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και η Γενική Γραμματέας, Ιωάννα Αναστασοπούλου τόνισε τη σημασία της διασύνδεσης των επιχειρηματικών στρατηγικών με τα κριτήρια ESG, καθώς αυτά αποτελούν βασικό πυλώνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι ΜμΕ καθώς και στελέχη από κορυφαίες επιχειρήσεις και ειδικοί στο χώρο της βιωσιμότητας, προσφέροντας ένα υψηλού επιπέδου πεδίο δικτύωσης και ανταλλαγής απόψεων.
Καινοτομίες και εργαλεία του προγράμματος MESS4GE
Οι δύο κύριες παρουσιάσεις ανέδειξαν τα καινοτόμα εργαλεία και την μεθοδολογία του προγράμματος για την υποστήριξη των ΜμΕ στην ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών.
Η Σίλα Σφουντούρη, ειδικός στην ανάλυση ESG και την επιχειρηματική έρευνα, εξήγησε την ορολογία ESG και τόνισε τον κεντρικό ρόλο των εκθέσεων ESG ως εργαλείο αναφοράς και αξιολόγησης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα πρότυπα αναφοράς που προηγήθηκαν των σύγχρονων εκθέσεων ESG, εξηγώντας τη σημασία τους για τη διαφάνεια και τη βελτίωση των επιχειρηματικών πρακτικών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Πρότυπο Αναφοράς και Μεθοδολογίας ESG του MESS4GE, το οποίο υποστηρίζει τις ΜμΕ στην ανάλυση και αναφορά της απόδοσής τους στα κριτήρια ESG.
Επιπλέον, παρουσίασε το Εργαλείο Αυτοαξιολόγησης ESG, που επιτρέπει στις ΜμΕ να αξιολογούν την ωριμότητά τους σε θέματα βιωσιμότητας, παρακολουθώντας την πρόοδό τους και εντοπίζοντας περιοχές προς βελτίωση, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και προάγοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στη συνέχεια η Ζωή Μπάτση της IDEC παρουσίασε τη διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα MESS4GE, ένα δωρεάν online πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για στελέχη και συμβούλους ΜμΕ και ερευνητές. Το πρόγραμμα παρέχει πρακτικά εργαλεία για την ανάλυση και αναφορά της απόδοσης ESG, βοηθώντας τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.
Η κα Μπάτση ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τη δυνατότητα επίσκεψης των εταιρειών από συμβούλους του προγράμματος, με στόχο την προετοιμασία για τις μελλοντικές απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας. Οι συμμετέχουσες εταιρείες θα λαμβάνουν πολύτιμες πληροφορίες για τις επιδόσεις τους στον τομέα ESG, εντοπίζοντας ταυτόχρονα τομείς προς βελτίωση μέσω του ολοκληρωμένου εργαλείου αξιολόγησης 360°.
Μέσω της συνεργασίας με έμπειρους συμβούλους ESG, οι εταιρείες θα πραγματοποιούν εξατομικευμένες αναλύσεις των ελλείψεών τους, βελτιώνοντας τις γνώσεις τους σχετικά με τα συστήματα υποβολής εκθέσεων ESG και ενισχύοντας τις πρακτικές βιωσιμότητας. Έτσι, θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις τους «έτοιμες για το μέλλον» σε μια συνεχώς πιο ανταγωνιστική και ρυθμιζόμενη αγορά.
Παρουσιάσεις κορυφαίων στελεχών του κλάδου
Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, κορυφαία στελέχη παρουσίασαν παραδείγματα επιτυχημένων πρακτικών ESG. Η Κιάρα Κόντη, Partner και EY Greece Sustainability Services Leader, παρουσίασε αναλυτικά την Οδηγία CSRD και την έννοια της διπλής ουσιαστικότητας, εστιάζοντας στους πιο σημαντικούς δείκτες ESG και στα χαρακτηριστικά τους.
Ο Σωτήρης Πάστρας, Sustainability & Corporate Responsibility Manager στην Apivita, ανέλυσε τη εξέλιξη μιας μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση σε διεθνή ηγέτη βιωσιμότητας. Επεσήμανε τη σημασία της έγκαιρης ενσωμάτωσης πρακτικών ESG, τονίζοντας ότι «δεν έχει σημασία να είσαι ο καλύτερος στον κόσμο, αλλά να είσαι ο καλύτερος για τον κόσμο».
Τέλος, η Κυριακή Κατσάνη, Head of Forensic and Integrity Services στην EY Greece, επικεντρώθηκε στο ρόλο της εταιρικής διακυβέρνησης για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα της ενίσχυσης της εφαρμογής των κριτηρίων ESG στην επιχείρηση με στόχο τη δημιουργία ενός διαφανούς και υπεύθυνου εταιρικού περιβάλλοντος.
Συμπεράσματα και Στρατηγικές για το Μέλλον
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με μια ανοιχτή συζήτηση, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ερωτήματα και εμπειρίες και να διερευνήσουν περαιτέρω τις προοπτικές των πρακτικών ESG. Οι καλεσμένοι συμφώνησαν ότι οι ΜμΕ πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες των επενδυτών και των καταναλωτών.
Όλα τα εργαλεία και οι πλατφόρμες του προγράμματος MESS4GE είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του προγράμματος.