Με τον κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ, το κράτος εισπράττει 174 ευρώ εισφορές από τον εργοδότη, 108 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές από τον εργαζόμενο και 5 ευρώ παρακράτηση φόρου επίσης από τον εργαζόμενο: σύνολο: 287 ευρώ. Με τον κατώτατο μισθό στα 830 ευρώ, το κράτος εισπράττει 185 ευρώ από τις εισφορές του εργοδότη, 115 ευρώ από τις αντίστοιχες του εργαζόμενου και 9 ευρώ για φόρο εισοδήματος: σύνολο: 309 ευρώ.
Άρα, κάθε μήνα, για καθένα από τους 560.000 εργαζόμενους, στα κρατικά ταμεία θα μπαίνουν 22 ευρώ επιπλέον. Ας κάνουμε και τον πολλαπλασιασμό: 22 ευρώ επί 9 μήνες, επί 560.000 εργαζόμενοι: η πράξη βγάζει 111 εκατ. ευρώ. Βέβαια, αυτό δεν είναι το καθαρό «κέρδος» του κράτους. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι προκύπτει και αύξηση δαπανών εξαιτίας της αναπροσαρμογής του επιδόματος μητρότητας, του επιδόματος ανεργίας κλπ.
Σε κάθε περίπτωση, το κρατικό ταμείο θέλει να «φουσκώνουν» οι αμοιβές καθώς και περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές βάζει στα ταμεία του και περισσότερο φόρο εισοδήματος δεδομένου μάλιστα ότι η παγωμένη φορολογική κλίμακα στέλνει το πρόσθετο εισόδημα σε ολοένα και υψηλότερο φορολογικό συντελεστή.
Βέβαια, τα πολλά λεφτά, δεν βγαίνουν από τον κατώτατο μισθό. Βγαίνουν από τις αυξήσεις στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια κυρίως διότι από αυτά εισπράττονται οι περισσότεροι φόροι εισοδήματος. Το κράτος θέλει τα φορολογικά έσοδα να έρχονται από τις αυξήσεις εισοδήματος και γιατί η είσπραξη γίνεται αυτόματα και γιατί θεωρείται «υγιής» τρόπος συγκέντρωσης περισσότερων εσόδων.
Το ερώτημα είναι λοιπόν αν μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού από σήμερα θα δημιουργηθεί ένα «κύμα» υπογραφής συμβάσεων που θα προβλέπουν υψηλότερες αποδοχές.