*…Εκκίνηση για τον Σεπτέμβριο σήμερα- με αργία στην Wall Street (Labour Day), μετά το θετικό “ταμείο” του Αυγούστου. Κερδισμένοι σε Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο κ.α αλλά χαμένοι στην Αθήνα. Μήνας “κρησάρα” και για τις αγορές, κυρίως λόγω της συνεδρίασης των δ.σ της ΕΚΤ (12 Σεπτεμβρίου), Fed (18 Σεπτεμβρίου) με τους traders να προεξοφλούν άλλη μία-δεύτερη- μείωση από την Κριστίν Λαγκάρντ (25 μ.β) και την πρώτη από τον Τζερόμ Πάουελ. Στην δεύτερη περίπτωση τα στοιχήματα έχουν ενδιαφέρον, καθώς “δίνουν” ποσοστό 25% για μείωση-έκπληξη κατά 50 μ.β. Είπαμε και η FeD έχει μπει καθαρά στο πολιτικό παιχνίδι. Θυμίζω πως, ο Πάουελ ανέλαβε επί Ρεπουμπλικανών η δε θητεία του ανανεώθηκε από τους Δημοκρατικούς.
*Στις αναδυόμενες οικονομίες εστιάζει ο Ruchir Sharma καταγράφοντας τη μέχρι τώρα ενίσχυση τους, κυρίως όμως την προοπτική περαιτέρω ενδυνάμωσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Rockfeller International, οι επενδύσεις αυξάνονται σε πολλές αναδυόμενες αγορές, που έλκονται από ένα «μενού» δυνατών σημείων –την μεγάλη εγχώρια αγορά της Ινδίας, το εύφορο περιβάλλον της Μαλαισίας για data centers και την εγγύτητα του Μεξικού με τις ΗΠΑ.
*“Ανηφορικός” ο μήνας για την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να διασκεδάσει αιτιάσεις για κόπωση στις μεταρρυθμίσεις κ.λ.π, συνεκτιμώντας όμως την αξιολόγηση της Moody’s την παραπάνω Παρασκευή (13/9). Όλο το Π.Σ.Κ διάβασα, δεξιά και αριστερά ποια μέτρα “κλειδώνουν”, τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλα σχετικά (ανάλογα από την πλευρά που τα μετρά ο καθείς). Θα περιοριστώ στα δεδομένα-μεγέθη: πληθωρισμός 3,1% τον Αύγουστο- για δεύτερο σερί μήνα- αρνητική καθαρά ροή της συνολικής χρηματοδότησης κατά 1,2 δισ τον Ιούλιο, μείωση καταθέσεων ιδιωτικού τομέα κατά 607 εκατ., ενστάσεις φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας-Θεσσαλονίκης για δραματική υποχρηματοδότηση των ΜμΕπιχειρήσεων. Ότι και να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός η κατάσταση είναι διακριτή, δεν χρειάζεται φτιασιδώματα και επικοινωνιακά τεχνάσματα. Μπορεί να προχωρήσει σε (αυτονόητες) τομές; δράσεις; ελεύθερο χώρο- με όσα διαδραματίζονται σε αξιωματική, ελάσσονα αντιπολίτευση- διαθέτει. Αλλά, γνωρίζει πολύ καλά ότι από Ιανουάριο 2025 θα αρχίσουν στις Βρυξέλλες να “σφίγγουν” τον δημοσιονομικό κορσέ. Καλά στην Κομισιόν δεν κατάλαβαν ούτε το χθεσινό μήνυμα από τις εκλογές σε Θουριγγία και Σαξονία. Και δεν θα ενδώσω στην ευκολία να θυμίσω τι σήμαινε Θουριγγία λίγο πριν τον Β’ΠΠ. Έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν ούτε από την αλλαγή ρότας της Ρώμης έναντι του Πεκίνου. Σήμερα, Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου και από την Π.Σ έχει λήξει (τύποις) η καταληκτική ημερομηνία για την πρόταση υποψήφιων για θέσεις Επιτρόπων. Είπαμε, οι άνθρωποι ενεργούν με ρυθμούς που και χελώνα τους προσπερνάει.
*Προς την σωστή κατεύθυνση ο σχεδιασμός της κυβέρνησης όσον αφορά στη μείωση του δημοσίου χρέους. Μέσα στο μήνα θα αρχίσει να αιτείται την πρόωρη αποπληρωμή διακρατικών οφειλών (GLFs από το πρώτο μνημόνιο). Θα αφορά (απο)πληρωμή 8 δισ. εκτός εάν αλλάξει κάτι, μέχρι τον Δεκέμβριο. Δεν ανησυχώ, η dream team της Ομήρου-Πελίστρι και Τετέ μαζί-.
*Επανέρχομαι στα της ΔΕΘ, καθώς τα μηνύματα 3 γνωστών- δυνατών- επιχειρηματιών της Μακεδονίας ήταν σκέτη “λάβρα και φωτιά”. Γιατί το λέω; κοινός τόπος το πολιτικό πρόβλημα που έχει η κυβέρνηση στα Βόρεια. Πλέον έχει αρχίσει να “βράζει” και σε επιχειρηματικό και δεν εννοώ μόνο τους μεγάλους της περιοχής αλλά (κυρίως) τους δεκάδες ΜμΕ.
*Εάν δείτε κάποια έκθεση του ΣΕΒ- σχετική με τα ουσιαστικά προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο, τη μείωση των εξαγωγών, το εμπορικό έλλειμμα κ.λ.π να μας την στείλετε. Αλλά ξέχασα, οι της Ξενοφώντος ασχολούνται με τους μεγάλους και τους bankable.
*Βλέπουν οι επιχειρηματίες τις πρόνοιες της κυβέρνησης προς τις τράπεζες και ενίστανται και πως να τους αδικήσεις όταν για κοτζάμ “Ηρακλή ΙΙΙ” η Αθήνα πίεσε προς κάθε κατεύθυνση (σε Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες). Προφανώς και να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αλλά με μέτρο και προς άλλες κατευθύνσεις. Ας μην μας διαφεύγει ότι είναι το ίδιο το κράτος/δημόσιο που μέσω δισ εγγυήσεων συνέβαλε στην βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών, κατ’ επέκταση των υψηλότατων αμοιβών, μπόνους κ.λ.π, κ.λ.π που απολαμβάνουν οι τραπεζίτες. Είδα (radar) πως για επιπλέον αμοιβές αρκετών εκατ. ευρώ πιέζουν και οι του ΤΧΣ. Θέλω να πιστεύω ότι στοιχειώδης λογική στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει. Εάν ευσταθεί- το πιθανότερο- η συγκεκριμένη πληροφορία.
*Από τις 1.431,19 μονάδες ξεκινά για το ΧΑ, ο Σεπτέμβριος. Μετά το μείον 3,18% του Αυγούστου. Εκτός MSCI Greece Standard (και τύποις) από σήμερα η Motor Oil. Πάντως, την Παρασκευή τα χέρια των short “κάηκαν”. Συναλλαγές 8,6 εκατ. τμχ και άνοδος έως τα 22,18 με τιμή “κλεισίματος” στα 21,70 ευρώ, και όσοι είχαν βγει “πωλητές” στο χαρτί μάλλον δεν τα μέτρησαν σωστά.
*Ένα μόνο θα πω για τη ΜΟΗ: μερισματική απόδοση (2023) στο 7,6%, την δε περίοδο 2001-2023 η σταθμισμένη μέση διαμορφώνεται στο 6,7% ( ! ). Πρακτικά, σε 22 οικονομικές χρήσεις η διοίκηση- ανεξαρτήτως αρνητικών συγκυριών στις διεθνείς αγορές- στην ελληνική οικονομία- αποδίδει από τα κέρδη ένα 6,7% κατά μέσο όρο στους επενδυτές/μετόχους.
*Έκπληξη από την ΔΕΗ, ανακοίνωσε μείωση (3%) στη χρέωση για το “πράσινο τιμολόγιο” τον Σεπτέμβριο.
*Το συν 2% στα 7,14 ευρώ για τον τίτλο της HelleniQ Energy, με συναλλαγές 289 χιλ τμχ την Παρασκευή δεν πέρασε απαρατήρητο. Ειδικότερα για τους 1-2 που “χτίζουν” ισχυρές μειοψηφικές θέσεις, προσώρας γύρω στο 2,5% με 3,5% του μ.κ. Το κάθε τι στην ώρα του. Ο επικεφαλής του ομίλου μπορεί να μην άνοιξε τα χαρτιά του για θέματα όπως της ElpEdison και της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Πλην όμως, από την σιωπή Σιάμισιη οι γνωρίζοντες κατάλαβαν όσα χρειάζονταν.
*Δεν θέλω να γίνομαι κουραστικός, αλλά μετά τη νέα άνοδο 2,36% για τη μετοχή της Optima στα 13 ευρώ, ο στόχος του ενός ( 1 ) δισ σε όρους αποτίμησης υπολείπεται μόλις 40,937 εκατ. ευρώ. Όχι πως να το παινευτεί η DeA, αλλά από μέσα Δεκεμβρίου έχει αναφερθεί σε στόχο billionaire.
*Οριστικό τέλος στις προσδοκίες όσων προσέβλεπαν πως στον ΟΛΘ θα συντρέξουν εξελίξεις με προοπτική μέχρι μετοχικές ανακατατάξεις και νέα αφεντικά. Ιβάν, και το 2025 plus, καθώς “κρατά” το ΟΡΕΝ.
*Επίσπευση της επίτευξης του στόχου για τζίρο 750 εκατ. (2027) βλέπουν οι αναλυτές για τον όμιλο Fourlis. Η σημασία της συμφωνίας με την Foot Locker αργά ή γρήγορα θα αποτυπωθεί και χρηματιστηριακά. Τα 210,3 εκατ. αποτίμησης είναι peanuts, το καταλαβαίνετε. Αρκεί να αλλάξει και ο ίδιος ο επιχειρηματίας 2-3 ζητηματάκια επενδυτικού χαρακτήρα. Ο Βασίλης Φουρλής απέδειξε- από την εποχή που έφερνε τα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα- ότι επιχειρηματικά βλέπει σωστά. Ήρθε η ώρα να προσέξει και τα επενδυτικά. Είναι και όλο το project της Trade Estates, η επικείμενη διεύρυνση του free float, η είσοδος και νέων ισχυρών (μετά τον Ευτύχη Βασιλάκη) που μπορούν να προσδώσουν υπεραξίες (σε Trade Estates & Fourlis).
*ΟΠΑΠ, αύριο ανακοινώνει μεγέθη 6μηνου η διοίκηση. Το μείον 2,01% στα 15,64 ευρώ, την Παρασκευή έκανε αίσθηση καθότι μη αναμενόμενο.
*Intralot, ένας πολύ σημαντικός διαγωνισμός lottery “τρέχει” στην Νότιο Αφρική και η ελληνική πολυεθνική έχει δώσει πρόταση (για τεχνολογική υποστήριξη) σε έναν από τους ενδιαφερόμενους διεκδικητές (τον επικρατέστερο σύμφωνα με Μέσα της Ν.Α). Το συν 2,74% στα 1,202 ευρώ, με συναλλαγές 1,7 εκατ. τμχ ( ! ) προφανώς και δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Εκτίμηση, παλαιόθεν, της DeA πως ένα (δυνητικό) ΙΡΟ της Intralot US θα χρειαζόταν αποτίμηση της εισηγμένης στο ΧΑ at least ένα ( 1 ) δισ ευρώ. Στα 726,1 εκατ. ευρώ η τρέχουσα.
*Από έξοδο- διαγραφές εταιρειών από το ΧΑ καλά πηγαίνουμε: Entersoft, EpsiloNet, ΚΡΕΚΑ, Εκδόσεις Λιβάνη και έπεται συνέχεια. Να μην επαναλαμβάνομαι, γνωστά τα περί “νέων εισαγωγών” κ.λ.π, κ.λ.π
*Την Παρασκευή η ανακοίνωση ΑΕΠ δεύτερου 3μηνου, για να δούμε. Και αξιολόγηση από την DBRS, ωστόσο της Moody’s ο βαθμός είναι αυτός που θα μετρήσει-μία εβδομάδα μετά-.