don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

O Δούρειος Ίππος (Ουγγαρία), η γλώσσα του χρήματος (Ελληνοτουρκικά), το τραπεζικό “καρέ”, απτόητη η Optima, η γενναία διανομή (ΕΛΛΑΚΤΩΡ), άλλαξε χέρια το 5% (Foodlink) και κάτι καλό έρχεται για AVAX

*Η περιοδεία Σι στην Ευρώπη, η συμφωνία του Κινέζου Προέδρου στην Βουδαπέστη δρομολογεί εξελίξεις στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές. Trojan Horse η Ουγγαρία, εργαλειοποιείται από το Πεκίνο, μία τακτική κίνηση που δεν είχαν προβλέψει στις Βρυξέλλες. Διακριτή η διάσταση απόψεων μεταξύ Βερολίνου- Παρισιού και Βρυξελλών. Δεν είναι τυχαίο πως, είτε έτσι, είτε αλλιώς συντηρείται η εικοτολογία για προώθηση Ντράγκι σε καίρια θέση στην Κομισιόν ( ; )

*Στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαμηλές προσδοκίες για τα υψηλής πολιτικής ζητήματα αλλά αυξημένες για λ.χ. οικονομικού χαρακτήρα. Κρίνοντας απ’ όσα συζητήθηκαν στο πλαίσιο του ΕλληνοΤουρκικού Φόρουμ που διοργανώθηκε Σάββατο-Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη. ΟΚ, ο τουρισμός, η ναυπηγική βιομηχανία, η ενέργεια κ.α είναι κλάδοι που θα μπορούσε να φέρουν κοντά τις 2 πλευρές. Όταν όμως η απέναντι, μέσω Αντνάτ Πολάτ, ρίχνει στο τραπέζι προτάσεις όπως λ.χ. ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο με καλώδιο διασύνδεσης μεταξύ Τουρκίας και των ελληνικών νησιών, χρειάζεται η μέγιστη προσοχή. Βέβαια ο Βύρων Νικολαϊδης- PeopleCERT- υπεραμύνεται της προσέγγισης επισημαίνοντας ότι η Τουρκία για την Ελλάδα είναι μια μεγάλη αγορά με τεράστιες δυνατότητες, ενώ για την Τουρκία η Ελλάδα είναι μια μοναδική πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, όντως όπως το έθεσε ο Νίκος Βέττας, τρεις τομείς που αν υπάρχει συμφωνία μπορεί να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών: Η υποστήριξη της ναυτιλίας και της ναυπηγικής βιομηχανίας, θα μπορούσε να είναι ο ένας τομέας. Άλλος θα μπορούσε ο ευρύτερος τομέας της υγείας (φάρμακο, φροντίδα ηλικιωμένων κλπ) και ένας τρίτος αυτός της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας. Από τους νουνεχείς ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, προσεγγίζει το όλο ζήτημα πολύ πιο ρεαλιστικά.

*Αύριο ανακοινώνεται ο δείκτης τιμών καταναλωτή (Απριλίου) με τους traders να προσβλέπουν στο ότι η Fed θα ξεκαθαρίσει πως θέμα αύξησης επιτοκίων δεν υφίσταται, αντιθέτως θα ενισχύει την επιχειρηματολογία όσων θεωρούν ως πιθανό το ενδεχόμενο μίας μείωσης. Είθισται η Fed να μην παίρνει (άμεσα) πολιτική θέση- θυμίζοντας πως οι Προεδρικές στις ΗΠΑ διεξάγονται στις 5 Νοεμβρίου. Στην συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου η ΕΚΤ- εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση- μετά από τον πιο μακροχρόνιο κύκλο επιβάρυνσης του κόστους χρήματος-.

*Με αυτά τα δεδομένα στις διεθνείς αγορές, στην εγχώρια η χθεσινή διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήρθε- λίγο ως πολύ- φυσιολογικά. Σε μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών απέδωσαν χρηματιστές τις απώλειες- κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και στην πλειονότητα των blue chips-. Πωλητές, κυρίως εγχώριοι διαχειριστές στο τραπεζικό “καρέ” των Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank με τις μεγαλύτερες απώλειες. Πωλητές στον ΟΤΕ και μάλιστα πιεστικοί έως τα 14,02 ευρώ. Μία μέρα πριν την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών Q1. Να πρόκειται για ρευστοποιήσεις insiders; που ενδεχομένως γνώριζαν κάτι εκ των προτέρων;  

*Eurobank, Alpha Bank ανακοινώνουν επίσης Q1, HelleniQ Energy ομοίως.

*Σε αντίθεση με τις συστημικές, οι αγοραστές συνέχισαν απτόητοι στη μη συστημική Optima Bank. Σε νέο υψηλό των 11,76 ευρώ.

*Η πιο γενναία χρηματική διανομή των τελευταίων 25 χρόνων, από την διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στα 175 εκατ. το συνολικό ύψος που θα διανεμηθεί μέσω επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους της εισηγμένης. Στα 0,50/μτχ με κύρια ωφελημένους την Reggeborgh (47%) και τη Motor Oil (30%). To Atlas Invest fund υπό τον Martialis Quirinus van Poecke συμμετέχει με 9,82% του μ.κ. Την περίοδο της διεκδίκησης της διοίκησης από τον Henry Holterman ο Martialis είχε συνδράμει τον συμπατριώτη του. Μένει να φανεί, εάν μετά την επιστροφή θα ακολουθήσουν οι επόμενες ενέργειες που προεξοφλεί η αγορά.

*Άλλαξε χέρια το 5% του μ.κ της FoodLink, πωλητής η Sadion Investments (εταιρεία συμφερόντων του Κωνσταντίνου Παπαζήση), η οποία κατείχε το συγκεκριμένο ποσοστό στη Foodlink και αγοραστές είναι δυο αμοιβαία κεφάλαια. Χρηματιστές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο τελικός αγοραστής να παραπέμπει σε πολυπράγμονα παράγοντα του ευρύτερου κλάδου τροφίμων-ειδών διατροφής. Προς ώρας, περιοριζόμαστε στην απόκτηση του μειοψηφικού ποσοστού από διαχειριστή Α/Κ.

*Quest, σε αναμονή ανακοινώσεων;

*Lavipharm, τοποθετούνται σημαντικοί παίκτες οι οποίοι προσβλέπουν στην προοπτική εσόδων από τον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης, τις συμφωνίες που έχει στα σκαριά η διοίκηση.

*ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ένα από τα οφέλη της τελευταίας ισχυρής ανόδου, η αύξηση της αποτίμησης στα 970 εκατ. ευρώ. Σε απόσταση βολής από το όριο του club των billionaires.

*AVAX: Mε αγοραστές από την αρχή της συνεδρίασης- από τα 1,464 ευρώ- σταδιακά ανέβαιναν όλο και υψηλότερα- έως τα 1,598 ευρώ- για να κλείσουν τελικά στα 1,582 ευρώ. Άνοδος 7,91% με αυξημένες συναλλαγές 372 χιλ. μτχ. Δεν είναι μόνον το project κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό, εξηγούσε χρηματιστής-από τους αγοραστές για λογαριασμό ισχυρού/ηχηρού πελάτη του. Σε ερώτηση συνεργάτη της DeA εάν σχετίζεται με την δραστηριότητα της πλευράς Ιωάννου και στο hoteling, με άφησε να καταλάβω πως όντως κάτι σημαντικό είναι στα σκαριά για τον όμιλο. Mετά την συνεδρίαση η ενημέρωση των αναλυτών, από το team της AVAX. Κάτι καλό περιμένουν οι γνώστες…

*Σε μετοχές αεροπορικών εταιρειών με στόλο Airbus στρέφονται αμερικανικά funds, μετά τα αλλεπάλληλα συμβάντα με την Boeing. Έτσι εξηγείται η άνοδος μετοχών ευρωπαϊκών εταιρειών, “ουρά” εντολών- πιθανότατα- φτάνει μέχρι το ΧΑ και την Aegean. Με νέα άνοδο 1,06% στα 13,30 ευρώ.  

*Για την Alumil ισχύουν οι τελευταίες πληροφορίες, που σας μετάφερε η στήλη. Με την προϋπόθεση πως θα επιβεβαιωθούν και ότι το deal με τον ισχυρό εισηγμένου θα συμφωνηθεί.

*Ομοβροντία δημοσιευμάτων, αναλύσεων και εξελίξεων στον κλάδο της πληροφορικής. Σύμφωνα με φίλο της στήλης: φαίνεται ότι σιγά σιγά μπαίνει στο στόχαστρο όλο και περισσότερων χαρτοφυλακίων, θεσμικών και μη, καθώς οι προοπτικές της βελτίωσης των μεγεθών είναι πολύ μεγάλες, στην λεγόμενη εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, εξέλιξη που αποτυπώνεται στην 4ετια 2019-2023 με υπερδιπλασιασμό μεγεθών. Συγκεκριμένα: Οι προοπτικές για περαιτέρω διψήφια μέση αύξηση εσόδων και κερδών διατηρούνται, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης του business software, της ζήτησης για υπηρεσίες από το εξωτερικό και τα πολλά έργα, με προϋπολογισμούς δισεκατομμυρίων, για τον δημόσιο τομέα, με την αισιοδοξία ότι οι διαγωνισμοί θα επιταχυνθούν. Όμιλοι πληροφορικής οι οποίοι πρωταγωνιστούν στην αγορά έχουν ήδη ανακοινώσει άλλωστε στόχους ακόμα και για νέο διπλασιασμό των μεγεθών τους τα προσεχή δυο χρόνια, με τον κλάδο να μετρά ανεκτέλεστα συμβασιοποιημένων έργων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

*Σήμερα οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης (ο δείκτης MSCI Greece Standard αυτή τη στιγμή αποτελείται από 10 τίτλους και συγκεκριμένα τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος και Motor Oil).

*Στα 2,447 δισ. η αποτίμηση του ομίλου ΤΙΤΑΝ. “Τρέχει” με 36,89% από την αρχή του έτους, με ανάλογο ρυθμό η επιστροφή στον MSCI Greece Standard σε μία από τις επόμενες αναθεωρήσεις είναι standarάκι. Επειδή Trend Is My Friend που λέει και ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance).

*Ολιγοήμερη απουσία της στήλης, συμμετέχοντας στο press trip της Aegean.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask