Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSO ανοικτός παγκόσμιος πόλεμος των επιτοκίων και το ραντεβού της 22ας Αυγούστου στο...

O ανοικτός παγκόσμιος πόλεμος των επιτοκίων και το ραντεβού της 22ας Αυγούστου στο Jackson Hole

Το Συμπόσιο Οικονομικής Πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Kansas City στο Jackson Hole, Wyo., είναι ένα από τα μακροβιότερα συνέδρια κεντρικών τραπεζών στον κόσμο. Η εκδήλωση συγκεντρώνει οικονομολόγους, συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ακαδημαϊκούς, κυβερνητικούς εκπροσώπους των ΗΠΑ και ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης για να συζητήσουν μακροπρόθεσμα θέματα πολιτικής αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Φέτος, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο διάστημα από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου. Υποχρεωτικά λοιπόν, τα βλέμματα των αγορών θα στραφούν εκεί που θα συνυπάρξουν κάτω από την ίδια στέγη αυτοί που χαράσσουν την νομισματική πολιτική του πλανήτη. Κρίσιμη περίοδος για την νομισματική πολιτική, ειδικά μετά τα όσα έγιναν στις αγορές την περασμένη «Μαύρη Δευτέρα».

O «ελέφαντας στο δωμάτιο» αυτή τη στιγμή για τις αγορές είναι ένας: Το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια ανά τον πλανήτη. Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο καλούνται πλέον να σηκώσουν το επόμενο διάστημα μεγάλο φορτίο καθώς οι αποφάσεις τους θα κρίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό όχι μόνο το που θα πάνε οι αγορές αλλά και το τι θα γίνει σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας. Ένα +0,25% από την Τράπεζα της Ιαπωνίας οδήγησε σε μια ακόμη «Μαύρη Δευτέρα» αναδεικνύοντας την επίπτωση που μπορεί να προκαλέσει η αλλαγή των μεταβλητών στο carry trade.

H μείωση των επιτοκίων που δεν έγινε από την FED συνδέεται και αυτή με την πρόσφατη κατάρρευση καθώς η συζήτηση για τις πιθανότητες ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας δεν έχει κλείσει. Και η στάση της ΕΚΤ επίσης παραμένει μεγάλο ζητούμενο καθώς έχουμε από τη μία τον ανοικτό πόλεμο κατά του πληθωρισμού αλλά και από την άλλη τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης (με πρώτη την Γερμανία) να είναι πλέον ανοικτά αντιμέτωπες με την ύφεση.

Εδώ λοιπόν μπαίνουν τα στοιχήματα: Θα μειώσει η FED τα επιτόκια για να αποφύγουν οι ΗΠΑ την ύφεση και πόσο; Θα κινηθεί η ΕΚΤ υπό τον ήχο φωνών (μεταξύ αυτών και του διοικητή της Ττε) ότι πλέον υπάρχει και ο κίνδυνος χαμηλότερου του επιδιωκόμενου πληθωρισμού στην Ευρώπη (άρα και ύφεσης); Θα συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρά τις διαβεβαιώσεις των τελευταίων ημερών; 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ