Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSO Μάο, ο Τσίπρας και οι...ερυθροφρουροί

O Μάο, ο Τσίπρας και οι…ερυθροφρουροί

Καλά τα τσιτάτα, δεν λέω, αλλά όταν τα λες, δεν πρέπει να περιέχουν την μισή ιστορία. Και το γράφω αυτό, με αφορμή την ατάκα Τσίπρα, περί του στο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν τη …σοφή ρήση του Μάο, αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν. Δεν ξέρω εάν αυτή η ατάκα του Τσίπρα, ήταν μόνο για να καλύψει τον Παύλο Πολάκη, αλλά εμπεριείχε ένα μήνυμα προς τους συντρόφους του.

Γίνομαι ιστορικά συγκεκριμένος, χρησιμοποιώντας και το αφιέρωμα του “Σαν σήμερα”.

Η σχετική ελευθερία των αρχών της δεκαετίας του ’60 στις τέχνες και τα γράμματα μέσα απ’ το σύνθημα του…μεγάλου τιμονιέρη  «Αφήστε 100 λουλούδια να ανθίσουν, 100 σχολές σκέψης να συναγωνιστούν» , λειτούργησε ως η μεγάλη παγίδα.

Όταν άρχισαν τα άνθη των διαφωνούντων να δημοσιοποιούν τις διαφωνίες τους με το σύστημα Μάο, προκάλεσαν την αντίδραση των σκληροπυρηνικών. Ανάμεσά τους και η σύζυγός του ηγέτη της Κίνας, Τζιανγκ Τζινγκ, που εύκολα πείθει τον Μάο ότι ο κομμουνισμός κινδυνεύει, όχι μόνο από τους καλλιτέχνες, αλλά και από τους μετριοπαθείς πολιτικούς που έχουν το πάνω χέρι στο κόμμα.

Το σύνθημα για την «Πολιτιστική Επανάσταση» δίνει το Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος στις 16 Μαίου του 1966, που καταγγέλλει συλλήβδην κομματικά στελέχη, κυβερνητικούς αξιωματούχους, στρατιωτικούς και καλλιτέχνες που είχαν εκφράσει τις απόψεις τους ζητώντας αλλαγές, ως αντεπαναστάτες. Την κατάσταση αναλαμβάνουν στα χέρια τους με προτροπή του Μάο μαθητές και φοιτητές. Ακολουθούν 10 χρόνια χάους.

Οι νεαροί «ερυθροφρουροί», όπως ονομάζονται, αγωνίζονται με αυταπάρνηση να αλλάξουν τις συνειδήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι πολιτιστικές παραδόσεις, οι συνήθειες, τα έθιμα, η μακραίωνη κινεζική κουλτούρα, τίθενται υπό διωγμό. Αναρίθμητα αρχαία μνημεία, έργα τέχνης, βιβλία και πίνακες καταστρέφονται. Η οικονομία οπισθοδρομεί.

Προκαλούνται ακόμη και κυκλοφοριακά προβλήματα, όταν οι νεαροί ερυθροφρουροί αποφασίζουν ότι τα κόκκινα φανάρια και όχι τα πράσινα θα πρέπει να σημαίνουν ελεύθερη διέλευση. Μοναδικός οδηγός ενός ολόκληρου λαού γίνεται το «Κόκκινο Βιβλίο» με τις σκέψεις του Μάο. Ο κινεζολόγος Σάιμον Λέις κάνει λόγο για τον «ανελέητο εκκρετινισμό του πλέον εκλεπτυσμένου έθνους στη Γη».

Στα 10 χρόνια της «πολιτιστικής τρομοκρατίας» χάνουν τη ζωή τους 34.776 άνθρωποι, σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς. Ανεπίσημα, ο πραγματικός αριθμός τους είναι ανυπολόγιστος καθώς ξεπερνούν τις εκατοντάδες χιλιάδες.

Δικαίωμα του Αλέξη Τσίπρα, είναι να διαβάζει τη μισή ιστορία, οι σύντροφοί του εν όψει μάλιστα του Συνεδρίου του κόμματός του, οφείλουν να την γνωρίζουν όλοι. Μην πάνε…άκλαυτοι και βρεθούν εκτός κόμματος, με τις αιρετικές τους απόψεις. Και αντί να δούμε τα…άνθη να ανθίζουν δούμε τον Αλέξη να εφαρμόζει το σχέδιο…Μάο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ