Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗO Δήμος Αθηναίων τίμησε τον Μιλτιάδη Έβερτ

O Δήμος Αθηναίων τίμησε τον Μιλτιάδη Έβερτ

Σε μια συγκινητική εκδήλωση στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, ο Δήμος Αθηναίων τίμησε σήμερα τον Μιλτιάδη Έβερτ, ανήμερα των 36ων γενεθλίων του “Αθήνα 9.84” του ραδιοφώνου της πόλης, που δημιούργησε ως δήμαρχος ανοίγοντας το δρόμο στην ελεύθερη ραδιοφωνία στη χώρα. 

Στην ειδική τελετή, παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, της οικογένειας Έβερτ και εκατοντάδων κόσμου, ανάμεσά τους πολλών εκπροσώπων από τον πολιτικό, δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό χώρο- ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης που από σήμερα επισήμως ονομάζεται «Μιλτιάδης Έβερτ».

Κ. Μπακογιάννης: «Ο Έβερτ έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου Δήμου Αθηναίων»

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, εξέφρασε τη συγκίνησή του διότι, όπως είπε, ο Δήμος Αθηναίων ανταποδίδει στον Μιλτιάδη Έβερτ “λίγα από τα πολλά που μάς προσέφερε”. 

Απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους στο νέο, υπερσύγχρονο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης «Μ. Έβερτ», ο κ. Μπακογιάννης, τόνισε: «Όχι μόνο στεγάζεται εδώ, στο ιστορικό Αεριοφυλάκιο 1, ο πρώτος ελεύθερος ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης, ο Αθήνα 9.84, αλλά και συμβολίζει –έστω σε μικρογραφία– την Αθήνα του Έβερτ: Την Αθήνα του δυναμισμού, της εξωστρέφειας, της αυτοπεποίθησης, την πολιτική του πολιτισμού, αλλά και του πολιτισμού της πολιτικής. […] Ο Έβερτ ανέτρεψε τα δεδομένα και με τον ριζοσπαστισμό του έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου Δήμου Αθηναίων. Του δήμου που όπως τον γνωρίζουμε σήμερα -δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί- το οφείλουμε στον Έβερτ». 

Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον του Μιλτιάδη Έβερτ για την Αθήνα υπήρξε διαχρονικό από όσες θέσεις υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον.

«Ως δήμαρχος ανέπτυξε νέες δράσεις σε θέματα αθλητισμού και νεολαίας, δημιουργώντας δεκάδες εγκαταστάσεις σε όλη την Αθήνα, ανέπτυξε δίκτυο πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, διεκδίκησε μεγάλο αριθμό κοινοχρήστων χώρων, δημιούργησε νέους χώρους πολιτισμού, όπως το Γκάζι και το «Πιλοποιείο Πουλόπουλου», καθιέρωσε την Ελεύθερη Ραδιοφωνία και, το κυριότερο, προσάρμοσε τα οικονομικά μεγέθη και τις υπηρεσίες του δήμου της πρωτεύουσας στις ανάγκες του 21ου αιώνα». 

Μιλώντας για τα πολιτικά χαρακτηριστικά, τις ιδέες και την παρακαταθήκη του Μ. Έβερτ ο Δήμαρχος Αθηναίων, σημείωσε:  «Σήμερα λοιπόν τιμούμε τον πρωτοπόρο που με το πείσμα και την επιμονή του άνοιγε πάντοτε νέους δρόμους. Όχι στα λόγια αλλά στη πράξη. Ως δήμαρχος Αθηναίων, αλλά και ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, της μεγάλης, φιλελεύθερης, δημοκρατικής παράταξης, της οποίας ηγήθηκε με αξιοπρέπεια και γενναιότητα. Μαχητικός αλλά και συνθετικός. Πάντοτε πιστός στις ιδρυτικές παρακαταθήκες της ΝΔ, στο όραμα του ιδρυτή Κωνσταντίνου Καραμανλή και σταθερός υποστηρικτής της αναγκαιότητας της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Βαθύτατα ευρωπαϊστής, υπέρμαχος της εθνικής συμφιλίωσης, έδωσε με εντιμότητα και καθαρότητα τον μεγάλο αγώνα. Με αίσθηση καθήκοντος και ειλικρινή, άδολο πατριωτισμό». 

Θύμισε μάλιστα τι έγραφε ο ίδιος ο Μ. Έβερτ για το στίγμα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας: «Δίπλα και μαζί με το αίτημα της ελευθερίας επιβάλλεται να ενισχύσουμε και την κοινωνική πλευρά της πολιτικής μας, που είναι ανεπίτρεπτο να παραμελείται χάριν οποιασδήποτε άλλης επιλογής. Ένας συνειδητός φιλελεύθερος πολίτης χαρακτηρίζεται από συνείδηση κοινωνικής αλληλεγγύης, διαθέτει έντονες κοινωνικές ευαισθησίες και έχει αναπτυγμένο το αίσθημα ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο». 

Οι ομιλίες των στενών συνεργατών και φίλων του Μ. Έβερτ

Για τον πολιτικό και άνθρωπο, για το αποτύπωμά του στον δημόσιο βίο της χώρας, αλλά κυρίως για την προσφορά του στην Αθήνα, μίλησαν από καρδιάς στενοί συνεργάτες, φίλοι και συνοδοιπόροι του Μιλτιάδη Έβερτ στην εκδήλωση που συντόνισε η διευθύντρια του Αθήνα 9.84, Μαργαρίτα Μυτιληναίου

«Ο Μιλτιάδης Έβερτ βρέθηκε στην πρωτοπορία της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας με τους αγώνες, τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες του. Το ήθος του, η ειλικρίνεια, η εργατικότητα και αποφασιστικότητά του αναγνωρίστηκαν από φίλους και αντιπάλους καταξιώνοντας τους αγώνες του. Η σημερινή μας μέρα, 31 Μαΐου, είναι μέρα αγαλλίασης της ψυχής του Μιλτιάδη Έβερτ, είναι η μέρα που πριν από 36 χρόνια αρχίζει να εκπέμπει ο Αθήνα 9.84 σπάζοντας το κρατικό ραδιοφωνικό μονοπώλιο και ανοίγοντας τον δρόμο της ελεύθερης ραδιοφωνίας για την πατρίδα μας…», ανέφερε ο Μανώλης Αναγνωστάκης που παρέμεινε στο πλευρό του επί δεκαετίες, υπενθυμίζοντας μια επίκαιρη ρήση του Μ. Έβερτ: «Όταν οι πολιτικοί αγωνίζονται για το χθες οι πολίτες πρέπει να αγωνιούν για το αύριο».

Ο πρώτος διευθυντής του 9.84, Γιάννης Τζανετάκος στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο καθαρό πλαίσιο λειτουργίας του 9,84 όπως το είχε θέσει εξαρχής Μ. Έβερτ. «Ζήτησε ο σταθμός να είναι πολυφωνικός, να επιδιώκει την αντικειμενικότητα στον εφικτό βαθμό και να στελεχωθεί από πρόσωπα σε δημοσιογραφικό επίπεδο με επαγγελματικό ήθος, με ελευθεροφροσύνη, με αυτοκριτική διάθεση, καθώς και με διάθεση λογοδοσίας», ανέφερε. «Ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν, κοσμοπολίτης, φιλελεύθερος φορέας των αρχών του Διαφωτισμού, τα ενοποιητικά στοιχεία τα οποία επέβαλαν και σε μένα την ύψιστη τιμή να συμβαδίσουμε επί δύο και πλέον χρόνια». 

Ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων και Αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Έβερτ, Λεωνίδας Κουρής σημείωσε ότι «Ο 9.84, έσπασε το κρατικό μονοπώλιο στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, άνοιξε τον δρόμο για την πολυφωνία στην ενημέρωση, αλλά έγινε και το όχημα χάρη στο οποίο δύο χρόνια αργότερα, το 1989 άνοιξε ο δρόμος για να σπάσει το κρατικό μονοπώλιο και στην τηλεόραση. Κάτι που σήμερα πολλές φορές ξεχνιέται». 

Ο Νίκος Χατζηνικολάου, μέλος της πρώτης δημοσιογραφικής ομάδας του δημοτικού ραδιοφώνου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του αλλά και την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του δημοσιογραφικού κλάδου. «Ο 9,84 ήταν ο πρόδρομος και θα είναι πάντα η αναφορά στον Αθήνα 9.84, αυτή που θα ορίζει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θέλω από εδώ -αφού δεν πρόλαβα- να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των δημοσιογράφων για το γεγονός ότι άνοιξε τον χώρο μας, ώστε να πνεύσει αέρας ελευθερίας». Κλείνοντας την ομιλία του, εξέφρασε την εκτίμηση: «Αν και ο  Μ. Έβερτ δεν ήταν καλός δημαγωγός -και αποδείχθηκε ότι δεν ήταν καλός δημαγωγός- είμαι σίγουρος ότι θα γινόταν ένας μοναδικός πρωθυπουργός. Ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός». 

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, στενός φίλος του Μ. Έβερτ, με τον μοναδικό του τρόπο, περιέγραψε πως του είχε αναθέσει την αποστολή «σωτηρίας» του ιστορικού χώρου στο Γκάζι όπου -μετά από δική του πρόταση- μεταφέρθηκε ο 9,84 από τη Λιοσίων από όπου εξέπεμψε για πρώτη φορά. Θεωρώ ότι μαζί με τον Μίλτο, η Αθήνα είδε ένα τελείως άλλο πρόσωπο σε ό,τι αφορούσε βέβαια τον πολιτιστικό της τομέα και όχι μόνο. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ από εκεί που είναι, καταρχήν για τη φιλία του και για την εμπιστοσύνη του», σημείωσε δηλώνοντας τη βαθιά πεποίθησή του πως εάν ο Μ. Έβερτ είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας σήμερα, όπως είπε, θα υπήρχε μια άλλη πολιτική εικόνα.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ επί προεδρίας Έβερτ, στην ομιλία του αναφέρθηκε στον πολιτικό άνδρα, τις αρχές και τις παρακαταθήκες του στην παράταξη της ΝΔ, λέγοντας: «Μαχητικός πολιτικός, ανατρεπτικός και γνήσια παραταξιακός, ο Μιλτιάδης Έβερτ μέχρι το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν ακατάπαυστα για την παράταξη που πίστεψε και υπηρέτησε από παιδί, επιδεικνύοντας και στις πιο δύσκολες στιγμές απολύτως ενωτικό πνεύμα. Μπορεί να μην κάθισε ποτέ στην καρέκλα του πρωθυπουργού, ωστόσο προσδιόρισε με τις επιλογές του τη μοίρα της παράταξης, βάζοντας έτσι ανεξίτηλα την προσωπική του σφραγίδα στο μέλλον της πατρίδας».

Στην εκδήλωση, έδωσαν επίσης το  “παρών” στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Νικήτας ΚακλαμάνηςΔημήτρης Αβραμόπουλος, Κωστής ΧατζηδάκηςΘάνος ΠλεύρηςΣοφία ΒούλτεψηΘόδωρος ΡουσσόπουλοςΓιάννης ΑνδριανόςΖωή Ράπτη, Γιάννης ΜπρατάκοςΓιώργος ΣούρλαςΦάνη Πάλλη – ΠετραλιάΒύρων ΠολύδωραςΒασίλης ΜιχαλολιάκοςΧρήστος Ζώης, Μίνα Γκάγκα.  

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Αθηναίων, καθώς και εκπρόσωποι των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας.

H πρωτότυπη έκθεση «Αθήνα 9.84: Η Γέννηση της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας»

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 36 χρόνων, ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Αθήνα 9.84: Η Γέννηση της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας» την οποία επιμελήθηκαν ο Κωνσταντίνος Πίττας και η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, με ανέκδοτο φωτογραφικό, αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό εκείνης της εποχής, όπως το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της γραμματέως του Μιλτιάδη Έβερτ, Αναστασίας Ντόλκα, το αρχείο εφημερίδων και άρθρων της Μπήλιως Τσουκαλά, ανέκδοτες ηχογραφήσεις του αρχείου του Αθήνα 9.84. Επίσης, αποσπάσματα αλλά και ολόκληρες τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ Α.Ε. -αφιερωμένες στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του σταθμού- θα προβάλλονται σε ειδικές οθόνες. Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο στην αίθουσα “Μηχανοστάσιο” της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουνίου.

Ωράριο λειτουργίας: 12.00 – 20.00. Την Πέμπτη 1η και την Παρασκευή 2 Ιουνίου: 12.00 – 16.00.

Η Πρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού “Αθήνα 9.84” Πόπη Δομάζου, σε δήλωσή της ανέφερε: «Τριάντα έξι χρόνια γεμάτα ενημέρωση, πολιτισμό, μουσική! Τριάντα έξι χρόνια ελεύθερης ραδιοφωνίας! Τριάντα έξι χρόνια από την ίδρυση του σταθμού της πόλης από τον αείμνηστο Μιλτιάδη Έβερτ! Μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, όλους τους πολίτες, δημοσιογράφους, ραδιοφωνικούς παραγωγούς, όλους τους εργαζόμενους θυμόμαστε όλες τις στιγμές του ραδιοφώνου, όλες τις σημαντικές προσωπικότητες που έχουν περάσει από το στούντιο και έχουν μιλήσει στο μικρόφωνο του Αθήνα 9.84 μέσα από την ξεχωριστή αυτή έκθεση με σπάνιο φωτογραφικό υλικό και αρχεία. Μια έκθεση “Ραδιοφωνικό Κόσμημα” για την Αθήνα μας!»

Η “βαριά” ιστορία  και τα πρόσωπα του 9.84 

Ο «Αθήνα 9.84» έχει τη δική του μεγάλη και σημαντική ιστορία. Με απόφαση του τότε Δημάρχου της Αθήνας Μιλτιάδη Έβερτ, ο πρώτος ελεύθερος ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας «βγήκε στον αέρα» την Κυριακή 31 Μαΐου 1987, στη συχνότητα 98.4 FM, χωρίς επίσημη άδεια λειτουργίας. Τις πρώτες μέρες, για να παραμείνει η κεραία του σταθμού στον Λυκαβηττό οι άνθρωποι του δήμου χρειάστηκε να συγκρουστούν με τα ΜΑΤ. Το πρώτο 12ωρο, ζωντανό, καθημερινό πρόγραμμα του «Αθήνα 9.84» περιλάμβανε ενημερωτικές, κοινωνικές, πολιτικές και μουσικές εκπομπές, καθώς και συνεντεύξεις με πολιτικούς, καλλιτέχνες, επιστήμονες και προσωπικότητες που βρίσκονταν στην επικαιρότητα.  Από τα μικρόφωνα του 9,84 ξεκίνησαν ή πέρασαν σπουδαίοι δημοσιογράφο, μουσικοί παραγωγοί και καλλιτέχνες. Ενδεικτικά, από τους πρώτους συνεργάτες του σταθμού ήταν οι: Νίκος Χατζηνικολάου, Λάμπης Ταγματάρχης, Θανάσης Λάλας, Γιώργος Μητσικώστας, Μαρία Ρεζάν, Βασίλης Πάικος, Γιώργης Μασσαβέτας, Νίκος Ευαγγελάτος, Πάνος Λουκάκος, Νίκος Δήμου, Γιώργος Πολυχρονίου, Γιάννης Πετρίδης, Λάκης Λαζόπουλος, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Μπήλιω Τσουκαλά, Μιχάλης Τσαουσόπουλος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Φωτεινή Πιπιλή, Άγγελος Πυριόχος, Ιάσων Τριανταφυλλίδης, Ζακ Μεναχέμ, Γιώργος Τσάμπρας, Άκης Έβενης, Παύλος Αλέπης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ξενοφών Ραράκος, Γιώργος Μαρίνος, Στέλιος Κούλογλου, Άκης Κοσώνας, Αλέξανδρος Γιώτης, Σωτήρης Στανωτάς, Δέσποινα Τσαντέ, Γρηγόρης Ψαριανός, Σήφης Πολυμίλης, Ντάνος Λυγίζος, Στάθης Βαρυτιμιάδης, Μιχάλης Κατσίγερας, Τίτος Αθανασιάδης, Ινώ Αφεντούλη, Γιώργος Μελέας, Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, Άννυ Ποδηματά, Μιχάλης Δημητρίου, Μελίνα Αδαμοπούλου, Ρένα Καπιτσαλά, Γιάννης Δόξας, Γιάννης Πρασσάς και πολλοί ακόμη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ