don't even ask

don't even ask

spot_img

Nvidia-κές επιδόσεις, η Βαβέλ των Βρυξελλών και η Φρανκφούρτη, ο…solid Τσάκωνας, η ζώνη πριν τις 1500 μονάδες, οι large της Λ. Αθηνών, η επιβράβευση των εργαζομένων (Motor Oil) και πολύ ρεπορτάζ μαρκέτας

*Με Nvidia τα νέα ιστορικά υψηλά για τον Nasdaq. Ράλι 4,4% για τη μετοχή του πρωτοπόρου ομίλου ΑΙ, πάνω από τις 17.000 ο “τεχνολογικός δείκτης”. Άλμα 15,5% σημειώνει η μετοχή της GameStop, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης 45 εκατομμυρίων μετοχών.

*Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η προσοχή στρέφεται στην συνεδρίαση της ΕΚΤ (6 Ιουνίου). “Χάρη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο μας του 2% με σταθερό τρόπο και επομένως είναι ώριμη η στιγμή τον Ιούνιο να χαλαρώσουμε τη στάση της νομισματικής πολιτικής και να αρχίσουμε τη μείωση των επιτοκίων”, δήλωσε σε ομιλία του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Όλι Ρεν. Το πιο ενδιαφέρον όμως, δια στόματος Φίλιπ Λέιν, “εάν δεν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, σε αυτό το σημείο βλέπουμε αρκετά για να καταργήσουμε το ανώτατο επίπεδο περιορισμού” (σε συνέντευξη στους Financial Times). ΟΚ, σχεδόν έχει “κλειδώσει” η μείωση κατά 25 μ.β την προσεχή Πέμπτη, δηλαδή στο 3,75% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Ωστόσο, για τη συνέχεια οι εκτιμήσεις, θέσεις είναι τόσο διαφορετικές, αμφίσημες ακόμη και μεταξύ των μελών του δ.σ. Άλλος δεν αποκλείει και δεύτερη τον Ιούλιο (17/7 το Governing Council), άλλος για Σεπτέμβριο (12/9) και άλλος για Οκτώβριο (17/10) ή και Δεκέμβριο (12/12). Ένας…χαμούλης, των καθ’ ύλην ειδικών και αρμοδίων για την χάραξη νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη. Σαν να ζήλεψαν την…Βαβέλ των Βρυξελλών στην Φρανκφούρτη.

*Ποιος είναι ο κίνδυνος; το δολάριο/ευρώ, πως; η μείωση των επιτοκίων στην Ευρώπη αλλά όχι στις ΗΠΑ, θα αυξήσει -κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πόσο- το spread ευρώ – δολαρίου, δηλαδή και τις ροές κεφαλαίου ανάμεσα στις δύο αγορές ομολόγων. Δηλαδή: γιατί ένας διαχειριστής fund να μη μετακινήσει τα κεφάλαιά του US Bonds που θα συνεχίσουν να δίνουν υψηλότερα επιτόκια και να τα αφήσει στην ευρωπαϊκή αγορά με μειούμενη απόδοση. Αν και προσωπικά δεν με ανησυχεί τόσο, για το GR10Y, με Δημήτρη Τσάκωνα και hard rock team στον ΟΔΔΗΧ οι primary dealers κοιμούνται ήσυχοι αλλά ένα ενδεχόμενο γενικευμένο mini sell off σε bonds της ευρω-περιφέρειας θα έριχνε…απόνερα και στα ελληνικά. Και να μην ξεχάσω πως, από Σεπτέμβριο η ΕΚΤ θα κυκλοφορεί ( ; ) το ψηφιακό ευρω-CBDC.

*Βιάζεσαι και πολύ μάλιστα, μου είπε ο συνδαιτημόνας μου- στο χθεσινομεσημβρινό τραπέζι- περίμενε να δούμε τι θα βγάλει η κάλπη 6-9 Ιουνίου. Δηλαδή, εάν η Μελόνι πει SI στην πρόταση Λεπέν για κοινή ομάδα, μας χαιρετάει και η Φον ντερ Λάιεν e.t.c, e.t.c. Δεν το είχα σκεφτεί…κοντός ψαλμός, που λένε. Για αυτό (και για αυτό) στις ευρωαγορές οι επενδυτές έχουν κατεβάσει τα δάκτυλα από τα πληκτρολόγια, με τον τζίρο να μειώνεται κατακόρυφα από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Λονδίνο.

*Στο ΧΑ, λιγότερα από 100 εκατ. η αξία συναλλαγών χθες. Στα 96,4 εκατ. με τα 7,3 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών και τα 32 εκατ. σε μόλις 3 τραπεζικά χαρτιά Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank. H ζώνη λίγο κάτω από τις 1500 μονάδες έχει γίνει σημαντική αντίσταση και χρειάζεται και αύξηση τζίρου για την κατοχύρωση. Το 1470 επίπεδο από την άλλη, είναι η στήριξή μας και σε περίπτωση κατοχύρωσης είναι δεδομένο ότι θα βγάλει πωλητές. Στην καλύτερη των περιπτώσεων και όσο συντηρούνται τα δύο επίπεδα, θα δούμε χρονικά μία συσσώρευση, μέχρι η Αγορά να μας δώσει την λύση του σχηματισμού.

*Επανέρχομαι στο θέμα του αυξημένου λειτουργικού κόστους της ΕΧΑΕ και δη των κατά 27% ( ! ) παραπάνω αμοιβών του προσωπικού (κυρίως των υψηλόβαθμων). Δεν γίνεται λ.χ ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ να παίρνει 2 και 3 φορές περισσότερα από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Δηλαδή εάν ο κεντρικός μας έχει ετήσιες αποδοχές 200 χιλ και κάτι ψιλά (μικτά) πως ο επικεφαλής ενός “ρηχού” αναδυόμενου χρηματιστηρίου να λαμβάνει 400 και με μπόνους μισό εκατ. και παραπάνω. Και να σκεφτεί κάποιος πως ο Γιάννης Στουρνάρας είχε επιβάλει μείωση στο μισθό του (επί εποχής μνημονίων κ.λ.π) που τηρεί μέχρι σήμερα. Τι να πω, πολύ large στην Λεωφόρο Αθηνών. Very Large…

*Λίγο ως πολύ αναμενόμενα τα μεγέθη Q1 της Motor Oil. Έσοδα 2,979 δισ για τον Όμιλο από 3,3 δισ ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Τα καθαρά κέρδη που κατανέμονται στους μετόχους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες υποχώρησαν στα 190,7 εκατ. από  237,3 εκατ. ευρώ. Προφανώς και το 2023 θα επαναλαμβανόταν.  Όμως, έχω κρατήσει την γενναιόδωρη πολιτική της διοίκησης και προς το εργατικό δυναμικό. Διπλασιάζεται το ποσό επιβράβευσης που προτείνεται να λάβουν οι 1.429 εργαζόμενοι, σε 12 εκατ. ευρώ από 6,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Κράτησα και το άλλο, 1.429 οι εργαζόμενοι το 2024, από 1.386 το 2023. Θα πείτε 43 νέες θέσεις εργασίας, μάλιστα κάτι από εδώ, κάτι από εκεί… κάτι γίνεται. Επενδύσεις 181 εκατ. αυξημένες κατά 145% ( ! ) το Q1.

*Η αποκάλυψη των επαφών Σπύρου Λάτση με Julius Baer έδωσε “τροφή” για σενάρια απο-επένδυσης από άλλα assets, λ.χ. HelleniQ Energy e.t.c. Μέσω της ΡΟ&ΙΗ ελέγχει το 40,51% του μ.κ σε σύνολο αποτίμησης 2,602 δισ δηλαδή περί το 1,04 δισ, στην Lamda Development κάποια projects προχωρούν- με καθυστέρηση έστω, με εισφορά στον βασικό μέτοχο κ.λ.π τέλος πάντων. Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται και τις περιπτώσεις Interbank, Εργασίας κ.λ.π, κ.λ.π για τον άνθρωπο που χτίζει τράπεζες, κερδίζει και φεύγει έγραφε χθες ο Αγης Μάρκου (Οικονομικός Ταχυδρόμος). Προφανώς θα ενθυμούνται (οι παλαιότεροι) και το πως αποχώρησε από το εγχώριο banking, ΟΚ; με εννοείτε…(οι παλαιότεροι). Και το σταματώ εδώ.

*Αυτή την φορά με μόλις 80 τμχ το 9,55% της DotSoft στα 9,75 ευρώ. Δηλαδή 80Χ9,75=780 ευρώ, με την αποτίμηση στα 30,4 εκατ. Απόδοση 129,95% τον Μάιο. Να υποθέσω πως, εκεί στην Ιπποκράτους δεν παρακολουθούν τις under 40 εκατ. Σε αυτή την κατηγορία όμως γίνονται τα kinky games, “φουσκώνουν” οι αποτιμήσεις-για Κύρια Αγορά κ.ο.κ. Mου είχε πει γνωστός, από το ΧΑΚ/Λευκωσίας, να προσέξω τις ενδοομιλικές μεταφορές, αγορές ιδίων κ.λ.π στην ΤΙΤΑΝ. Ποιο είναι το “κλειδί” κύριος μέτοχος είναι η ΕΔΥΒΕΜ. Λοιπόν, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ), Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και βασικοί μέτοχοι της TCI που ενεργούν συντονισμένα. Έδρα η Λευκωσία, εάν “σπάσουν” σε 4 οι μερίδες, μέσω συνδεδεμένων, θα διαφοροποιείται η σύνθεση-συνακόλουθα το free float. Στα υπόψη, και εν όψει του ΙΡΟ της ΤΙΤΑΝ America σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

*Σειρά στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων Q1 σήμερα για, ΟΠΑΠ και Cenergy Holdings.

*ΟΠΑΠ: Σημειώνει ο Δημοσθένης Τρίγγας (capital): Σύμφωνα με το οικονομικό ημερολόγιο, οι μετοχές της ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή στις 25 Ιουνίου 2024. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει διανείμει προμέρισμα 1 ευρώ/μετοχή στις 2 Νοεμβρίου 2023 (ημερομηνία αποκοπής). Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση μερισματική απόδοση της τελευταίας 5ετίας (2019-2023) αγγίζει το 11%! Οι εκτιμήσεις της αγοράς σε ό,τι αφορά το μέρισμα για το 2024 κάνουν λόγο για 1,46 ευρώ ανά μετοχή, με τη μερισματική απόδοση να αγγίζει το 9,8% εάν ληφθεί υπ’ όψιν η τρέχουσα τιμή, ενώ για το 2025 το εκτιμώμενο μέρισμα αναρριχάται στο 1,55 ευρώ/μετοχή και η μερισματική απόδοση 10,4%.

*Μου έλεγε φίλος ο οποίος παρακολουθεί τον όμιλο Mytilineos πως, από τα κύρια θέματα της IlSole 24Ore- και άλλων μεγάλων Μέσων της Ιταλίας- ήταν η παρουσίαση στο Μιλάνο. Και μόνο το γεγονός πως η εμβληματική οικονομική εφημερίδα- της χώρας/τρίτης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης- αφιέρωνε με την υπογραφή της Sara Deganello το πρώτο-για το 2024- άρθρο με αφορμή ελληνική επιχείρηση σημαίνει πολλά, για όσους γνωρίζουν πόσο φειδωλοί είναι οι γείτονες. Και ότι: το μέγεθος του επενδυτικού σχεδιασμού που ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος- 3 plus δισ στην 4ετία δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, πολύ δε περισσότερο όταν γίνεται με κέντρο το Μιλάνο, πρωτεύουσα της Λομβαρδίας. Επιπρόσθετα, όταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του group Mytilineos στήνει το στρατηγείο του στην περιφέρεια με το μεγαλύτερο GDP της Ιταλίας- 442,4 δισ (Statista), δηλαδή διπλάσιο του συνολικού της ελληνικής οικονομίας.

*Σήμερα ξεκινά η διαδικασία εγγραφών για την δ.π της Noval Property. Στα 2,60-2,82 ευρώ το εύρος διάθεσης για τις νέες μετοχές. Στα 43,506 εκατ. τα έσοδα (βάσει της ανώτατης τιμής), με discount 30% έναντι της εσωτερικής αξίας η τιμή εισαγωγής/ διαπραγμάτευσης. Ακόμη ένα συν, που καθιστά δελεαστική την εγγραφή, το δικαίωμα στη διανομή μερίσματος και στους νέους μετόχους (διανέμει σταθερά εδώ και χρόνια το 50% των λειτουργικών της κερδών).

*Κάτι ανάλογο υπέρ των μετόχων είχε κάνει η διοίκηση της Optima Bank, μέρισμα από την πρώτη χρονιά/χρήση διαπραγμάτευσης στο ΧΑ. Παρεμπιπτόντως, στα 11,74 ευρώ η μετοχή χθες, απόδοση 50,5% για το 2024, όταν για τον κλαδικό δείκτη είναι στο μισό plus- 23,10% και μείον κάτι % του…5ου πόλου (Attica Bank).

*Έβλεπα τον ισολογισμό της Korinthian Foods- υγιούς εταιρείας στον κλάδο σίτισης, που η Euroxx έχει αναλάβει την διαδικασία εισαγωγής στην Κύρια Αγορά του ΧΑ- στον λογαριασμό “χρεόγραφα-συμμετοχές” ότι εγγράφεται η αγορά 2.040 μετοχών της Optima Bank- αποτιμώντας τες την 29/12/2023 δηλαδή στα 7,80 ευρώ-. Σωστός ο Ηλίας Κακογιάννης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Korinthian Foods.

*Και για τελευταίο, θέλω χαρούμενους τους πολλούς Ολυμπιακούς φίλους της DeA. Όπως χαρήκαμε και εμείς (με τον 7άστερο), όπως το ευχαριστήθηκαν οι ΠΑΟΚτσήδες.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask