don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

New York, New York, τα…αναβράζοντα Depon, ποιο ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, “κρείττον το σιγάν”, οι θετικές εκθέσεις και οι ρευστοποιήσεις, η ολοκλήρωση του deal ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Masdar, η αμκ της Attica Bank και οι…Χιώτες

*Ανόδου συνέχεια στην Wall Street, με την προσοχή στα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου 3μηνου. Σήμερα, Τρίτη, σειρά έχουν BofA, Goldman Sachs και Johnson & Johnson, ενώ αύριο Morgan Stanley, United Airlines. Και έπονται Walgreens Boots Alliance, Netflix και Procter & Gamble. Την αυλαία φρόντισαν να ανοίξουν με θετικό πρόσημο JPMC, Wells Fargo. Η ανάκαμψη της κερδοφορίας των τραπεζικών ομίλων ωθεί σε αγορές τους long συνακόλουθα τους S&P 500 και Dow Jones σε νέα ιστορικά υψηλά. Για πρώτη φορά ο S&P 500 πάνω από τις 5.800 μονάδες.

*Πάντα στη Νέα Υόρκη: Μέχρι τώρα 30 εταιρείες (του S&P 500) έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τρίτου 3μηνου υπερβαίνοντας τις προβλέψεις κατά μέσο όρο περίπου 5% (σύμφωνα με την Bank of America). Την αντίστοιχη περίοδο του δεύτερου 3μηνου τα μεγέθη ήταν υψηλότερα των προβλέψεων περίπου κατά 3%.

*Στα ευρωπαϊκά, η προσοχή στρέφεται- και εύλογα- στην συνεδρίαση της ΕΚΤ-μεθαύριο, Πέμπτη-. Θα μπορέσει να κάνει την υπέρβαση η Λαγκάρντ; Είναι η τρίτη μείωση- των 25 μ.β- κατά πάσα βεβαιότητα-. Κοινή η εκτίμηση πως, η Φρανκφούρτη συνεχίζει να χορηγεί…αναβράζοντα Depon σε σοβαρά πάσχοντα με χρόνια προβληματική κατάσταση. Και εξηγούμαι: τέλος 2024 η ΕΚΤ σταματά την επανεπένδυση των κεφαλαίων που είχαν χορηγηθεί εκτάκτως λόγω πανδημίας Covid-19, το γνωστό πρόγραμμα ΡΕΡΡ. Πόσα κρατικά (και κατ’ εξαίρεση πολύ λιγότερα εταιρικά) ομόλογα είχε αγοράσει η Κεντρική Τράπεζα; πάνω από 1,5 τρισ. σωστά διαβάζετε, περισσότερα από 1,5 τρισ κυρίως σε γαλλικά, ιταλικά και λίγα δισ ελληνικά. Προφανώς το πρόβλημα ΔΕΝ είναι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αλλά των 2ης και 3ης μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης. Ειδικότερα δε της Γαλλίας, μετά τις τελευταίες υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

*Πρακτικά η ΕΚΤ έχει προνοήσει να δημιουργήσει έναν εναλλακτικό “μηχανισμό” για την “επόμενη ημέρα”, το λεγόμενο Transmission Protection Instrument μέσω του οποίου θα παρεμβαίνει στην δευτερογενή αγορά αγοράζοντας κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, το ΤΡΙ μέχρι τώρα ΔΕΝ έχει ενεργοποιηθεί, απλά εάν παραστεί ανάγκη ΘΑ… Το ένα θέμα είναι αυτό, δηλαδή πως η αποτελεσματικότητά του δεν έχει δοκιμασθεί στο πεδίο. Το άλλο; η χρήση του προϋποθέτει την δημοσιονομική συνέπεια, την πειθαρχία της χώρας που θα ζητήσει την ενεργοποίηση του ΤΡΙ. Γίνομαι πιο σαφής: χρήση μόνο εφ’ όσον δεν υφίστανται εν ενεργεία διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος ή άλλης απόκλισης από τις πολιτικές και τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας. Τα επακόλουθα: μπορούν τα κράτη μεγέθους λ.χ να χρηματοδοτήσουν- με τα επιτόκια στα ύψη- την (ανα)χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους; και εάν ναι, ποιο θα είναι το υπόλοιπο που θα απομένει για την χρηματοδότηση λ.χ. κοινωνικών δαπανών, αναπτυξιακών έργων κ.λ.π.

*Προσώρας, το περιορίζουμε σε αυτά τα απαραίτητα, για να έχουμε σαφέστερη εικόνα. Στην τελική άλλωστε για τις προεδρικές της 5ης Νοεμβρίου, στις ΗΠΑ… Μην ξεχνιόμαστε, γιατί μας αφορά (ως Ευρώπη/Ελλάδα) και το φθηνό/ακριβό ευρώ ως προς το δολάριο και ειδικότερα εμάς (Ελλάδα) και το ενεργειακό κόστος. Δεν μας ξεγελά εμάς στην DeA ο αίθριος Οκτώβριος, τα δύσκολα μπροστά είναι.

*Στα αμιγώς καθ’ ημάς: Στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα χρειαστούν τον χρόνο τους, μέχρις ότου και εάν…στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε λόγος. Χωρίς αντιπολίτευση η Κυβέρνηση με συνέπεια η μόνη Αντιπολίτευση να γίνεται εκ των έσω. Κάτι οι συνεχείς επερωτήσεις βουλευτών για τα NPLs στοχευμένα προς τον υπ.Οικ, κάτι οι εκδηλώσεις καλή ώρα στην χθεσινή εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, παρόντων των Κώστα Καραμανλή-Αντώνη Σαμαρά (με αλφαβητική σειρά η αναφορά), πλέον σαν…Χιώτες. Βλάχος σε Χατζηδάκη για κόκκινα δάνεια: Παρουσιάζετε έναν κόσμο ιδανικά φτιαγμένο. Δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση, απλώς μεταφέραμε την φωνή των συμπολιτών μας, είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, ασκώντας κριτική στον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

*Βρήκα άκρως ενδιαφέρουσες τις επίμονες αναφορές στις ΜμΕπιχειρήσεις, ακριβώς αυτές που η ΕΕΤ από την εποχή του Βασίλη Ράπανου διαχώριζε ως non bankable. Επί νυν επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών δεν γνωρίζω, θα σας γελάσω, ο νυν Γκίκας Χαρδούβελλης είναι της λογικής “κρείττον το σιγάν”.

*Απ’ όσα ακούω και απ’ ότι καταλαβαίνω έχουν αλλάξει αρκετά μεταξύ των επιχειρηματικών ισορροπιών, μετά την συμφωνία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-LatsCo. Σε ποιο βαθμό δεν είναι σε θέση-ακόμη- να γνωρίζουν οι άνθρωποι της DeA, αλλά έχουν “αυτιά και μάτια” παντού.

*Οι διεθνείς οίκοι (επενδυτικοί, αξιολόγησης κ.λ.π) συνεχίζουν την ομοβροντία θετικών εκθέσεων/αναλύσεων για τις ελληνικές τράπεζες. Το παράδοξο είναι πως όσο επιμένουν-τόσο εντείνονται οι ρευστοποιήσεις. Νέα διόρθωση με 1,43% στην χθεσινή συνεδρίαση για τον κλαδικό δείκτη. Με συναλλαγές 3,48 εκατ. ευρώ το νέο μείον (2,47%) για τη μετοχή της Εθνικής στα 7,266 ευρώ. Εν τέλει, βραχυπρόθεσμα δημιουργήθηκαν 2 ομάδες εγκλωβισμένων, όσοι αγόρασαν έως τα 7,974 ευρώ (Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου) αλλά και όσοι τοποθετήθηκαν στην συνέχεια του placement με σημείο αναφοράς τα 7,55 ευρώ. Προφανώς κάτι δεν πήγε καλά, στην όλη διαδικασία.

*Η προσοχή στην ολοκλήρωση της εξαγοράς, του 67% (at least) της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από την Masdar, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης. Οι αναλυτές εκτιμούν πως μέρος της ρευστότητας που θα προκύψει, θα μετακυλιστεί σε άλλες επενδυτικές θέσεις. Εκτίμηση που μένει να επιβεβαιωθεί, καθώς προσώρας τα στοιχεία δεν συνηγορούν.

*Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance) για Attica Bank: μέσω της αμκ θα αντληθούν περί τα 700 εκατ. ευρώ, με τους παλαιούς μετόχους να πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ή να πουλήσουν δικαιώματα. Για πρώτη φορά θα δούμε ένα δικαίωμα να διαπραγματεύεται σε υψηλότερη τιμή από την μετοχή όταν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και μάλιστα με free float σχεδόν μηδενικό. Συνεπώς, αυτοί που αγοράζουν μετοχές είναι είτε συνειδητοποιημένοι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην αμκ, ή traders που απλά αρέσκονται σε volatility με πιθανό γρήγορο κέρδος.

*Παράσταση δόθηκε χθες από τους ειδικούς των mezzanines. Θα το ξανά πούμε, για πολλοστή φορά: αναζητείστε τον ειδικό, ΟΑΚ.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask