don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

New York, New York, επί ξυρού ακμής η Christine, το… χρυσό πάρτι, χάνει το πετρέλαιο, Costa Coffee σε AVIN, επισπεύδεται ο ΒΟΑΚ, νέα παράταση για Αττική Οδό και τα μεγάλα projects της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

*…Εκτός ένας χαμούλης με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο στο επίκεντρο. Εντός σε εκλογικούς ρυθμούς, χαιρετίζοντας τη νέα στήλη “Καλπολογίες” του finupnews, με την προσδοκία να μην χρειαστεί να μας συντροφεύσει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Και ο νοών νοείτω… Από την πλευρά της η DeA -θέλω να πιστεύω, πως όλο το team με γνώμονα το εύλογο κοινό συμφέρον- προσπαθεί μέσω (κυρίως) της οικονομίας να ενημερώσει για το τι χρειάζεται ο τόπος, ποιοι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν και από’ κει και πέρα ο καθείς και τα συμφέροντα & τα πιστεύω του…

*Ξεκινώ από τη Νέα Υόρκη, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση παραμένει ενεργή- κόντρα στην… ευκολία των αδαών και των “ειδημόνων” κάθε λογής. Η αναγκαστική εξαγορά (διάσωση) της First Republic Bank από την JPMC μπορεί να έβαλε-για λίγο- φρένο στις στοχευμένες πωλήσεις μετοχών regional τραπεζών, πλην όμως δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα. Ενδεικτική η εικόνα του KBW Bank, χθες βράδυ (22.00′ ) και με τις 21 μετοχές στο “κόκκινο”. Απώλειες πάνω από 6%, καθώς η μετοχή της PacWest κατέρρεε 31%, της Western Alliance 25% e.t.c συντηρώντας την αβεβαιότητα στα ύψη. Σε αυτό το πιεστικό περιβάλλον, ο Jerome Powell θα ανακοινώσει ακόμη μία αύξηση επιτοκίων- για 25 μ.β κάνουν λόγο οι αναλυτές- αλλά το θέμα δεν είναι σε αυτήν, όσο στο τι θα πει ο επικεφαλής της Fed για τη συνέχεια. Θα είναι η τελευταία αύξηση, όπως εκτιμούσε χθες βράδυ ο επικεφαλής στρατηγικής της Net Davis Research (στο CNBC) και τι θα γίνει με την ποσοτική πολιτική, σύσφιξη ή χαλάρωση;

*Επί ξυρού ακμής ωστόσο η Christine Lagarde, με την Γαλλίδα να συνεκτιμά την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα της. Είτε 25 μ.β-είτε 50 μ.β η νέα αύξηση…. το ερώτημα είναι πως θα διαχειριστεί η επικεφαλής της ΕΚΤ το νέο πληθωριστικό σύμπτωμα που ακούει στον όρο του greedflation. “Πληθωρισμός απληστίας” ακριβολογώντας, πυροδοτείται μέσω του σπιράλ αυξημένων εταιρικών κερδών- κοινωνικών πιέσεων για αυξήσεις μισθών κ.ο.κ. Θα αναφερθούμε εκτενέστερα, καθώς ήρθε για να μείνει…

*Στις ΗΠΑ η JPMC διασώζει την FRB και αποκαθιστά την συστημική ευστάθεια, να δούμε για πόσο. Στην Ευρώπη, που η UBS θα χρειαστεί ακόμη και 3 χρόνια για να απορροφήσει απόλυτα (και λειτουργικά) την Credit Suisse ποιος θα διαδραματίσει τον διασώστη, εάν ανακύψει πρόβλημα μεγέθους ανάλογο μίας First Republic. Και αλήθεια, στο Βερολίνο πως επιμένουν τόσο στην επιβολή δημοσιονομικών “κορσέδων” όταν…χαίρει η περίπτωση της Deutsche Bank. Με αφορμή τις εξελίξεις, μου θύμισε ένας γνωστός από τα παλιά πως, η JPMorgan είχε επιστρατευθεί και το 2008 εξαγοράζοντας την Bear Stearns. Την εξέλιξη θα την ενθυμούνται οι παλαιότεροι, Φεβρουάριος του 2008 η διάσωση που αποδείχτηκε μη επαρκής στη συνέχεια για να “σκάσει” λίγους μήνες αργότερα (Σεπτέμβριο) το μεγάλο “κανόνι”. Γιατί μεταφέρω την υπενθύμιση του; για να εφιστήσω την προσοχή (στους νεότερους) πως η κρίση παραμένει ενεργή και επενδυτικά θα μας απασχολεί για καιρό. Από αυτή την άποψη καλό είναι (για την τσέπη μας) να είμαστε “ψυλλιασμένοι” και ενημερωμένοι.

*Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην αγορά μετοχών, στην αγορά χρυσού στήθηκε χθες Τρίτη ένα πάρτι. Άνοδος 1,6% για τα futures του χρυσού, η μεγαλύτερη (εάν ενθυμούμαι καλά) το 2023, άγγιξε τα 311$/ουγγιά. Έως τα 2.023,50$ η ουγγιά. Και κατά πως φαίνεται, θα ακολουθήσουν και άλλα επεισόδια μέσα στο 2023. Είπαμε, η νέα κανονικότητα είναι η “μη κανονικότητα”.

*Απώλειες πάνω από 5% για το πετρέλαιο. Προσοχή σε Motor Oil και Helleniq Energy, αν και η πρώτη έχει μεταβεί πιο γρήγορα σε ΑΠΕ μορφές, με παράλληλη διεύρυνση χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων. Μου κίνησε την περιέργεια το νέο “άνοιγμα” του Ομίλου σε έναν άλλον Όμιλο. Συγκεκριμένα στην συνεργασία της Motor Oil με την Coca Cola HBC, εντάσσοντας τα Costa Coffee πιλοτικά σε αρκετά πρατήρια της AVIN. Επίσης παρατηρώ, πως τα πρατήρια της AVIN έχουν σταδιακά όλο και περισσότερα- από παροχή υπηρεσιών λ.χ. lockers- και mimi-market (συνεργασία με ΑΒ Βασιλόπουλος) μέχρι στεγνωτήρια και προϊόντα λιανικής. Θέλω να δω οικονομικά στοιχεία, για να έχω εικόνα τάξης μεγέθους.

*Σήμερα ανακοινώνει μεγέθη πρώτου 3μηνου 2023 η Coca Cola HBC, ακολουθούν ΟΤΕ, Mytilineos, Alpha Bank, Πειραιώς κ.λ.π με το “ελληνικό παράδοξο” μόλις χθες, Τρίτη, να ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα 2022 ( ! ) σειρά εισηγμένων εταιρειών. Αυτά μόνο εδώ, στο ΧΑ. Κατά τ’ άλλα ο επικεφαλής φαντασιώνεται επάνοδο στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια και άλλα ωραία. Είδα συνέντευξη του (στην ΕΡΤnews) ας μην σχολιάσω…

*Επισπεύδεται η διαδικασία για τον ΒΟΑΚ. Θα πει κάποιος, κοτζάμ Πρωθυπουργός “κατέβηκε” στο νησί, υπέγραψε για τα περαιτέρω κ.λ.π ανέλαβε και ο αποτελεσματικός Γιώργος Καραγιάννης, το έργο πνοής για την Κρήτη θα προχωρήσει. Αντιθέτως, για τα άλλα by the book, όπως τα περιμέναμε και εξ’ αρχής η DeA τα έλεγε. “Αττική Οδός”, νέα παράταση για τις 10 Ιουλίου. Υποθέτω πως, οι του ΤΑΙΠΕΔ θα ενήργησαν με γνώμονα πως η “δεύτερη κάλπη” θα στηθεί 2 Ιουλίου. Που να μπλέκεις τώρα και εύλογα. Όμως, εάν-λέω εάν- ο μη γένοιτο χρειαστεί και “τρίτη” θα δοθεί και νέα στη νέα παράταση; για τέλη Σεπτεμβρίου; Ας μην κάνουμε ωστόσο τέτοια σενάρια, σε καλό δεν θα μας βγουν. Για το ΙΡΟ του “Ελευθέριος Βενιζέλος” ούτε καν για το 2023, απ’ ότι μαθαίνω από επιχειρηματική πηγή που δεν πέφτει έξω. Άλλη μία εύστοχη…μαντεψιά του επικεφαλής της ΕΧΑΕ. ΟΚ, το σταματώ εδώ. Πάντως με άνοδο 4,74% στα 4,20 ευρώ το “χαρτί”, μεμψίμοιρος δεν είμαι…

*Intracom Holdings, έως τα 1,836 ευρώ- στην αρχή της συνεδρίασης- αλλά τελική τιμή στα 1,782 ευρώ. Πολύ κοντά σε ανακοινώσεις η διοίκηση για την πώληση της Intracom Defence, στους Ισραηλινούς.

*Όπως ανέβαινε-έτσι πέφτει, ο λόγος για τη MIG. Κέρδισε ο Μάριος Ηλιόπουλος- φορτώνοντας από τα πολύ χαμηλά-χώνοντας έως και 200% υψηλότερα- πρόλαβαν να πουλήσουν και ορισμένοι insiders, έτσι για την ιστορία. Η μετοχή έχει χάσει 50% σε μόλις μία εβδομάδα, η εισηγμένη αποτιμάται στα 103 εκατ. Είπα και’ γω.

*Στα 66,2 εκατ. η αξία συναλλαγών χθες. Τα 28 εκατ. σε μόλις 4 χαρτιά: Mytilineos, Alpha Bank, Eurobank, OTE. Είναι η προοπτική του ΧΑ για επάνοδο στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών, που λέγαμε.

*Στο “κυνήγι” των αποτιμήσεων: σε απόσταση “αναπνοής” ο ΟΠΑΠ με 5,7 δισ. από τον δεύτερο ΟΤΕ των 5,8 δισ. “Διπλή” η Coca Cola HBC στα 10,2 δισ. Για να δούμε μήπως και έχουμε ανατροπές για την 2η θέση, καθώς ανακοινώνονται μεγέθη 3μηνου.

*Σε υψηλά 15μηνών η μετοχή της Coca Cola HBC, με μόλις 2 συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο από τις 28 Μαρτίου ( ! ).

*Πτήση προς νέα υψηλά η AEGEAN. Με άνοδο 2,31% χθες στα 7,96 ευρώ, όλο και εγγύτερα στα 8,15 ευρώ. Στα 717,7 εκατ. η αποτίμηση της εταιρείας.

*Άλλες 2 θετικές εκπλήξεις από την χθεσινή συνεδρίαση: ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όση προσφορά βγαίνει χαμηλότερα των 2 ευρώ απορροφάται μεθοδικά. Με 3,24% στα 2,04 ευρώ. Είπαμε, βασικοί μέτοχοι Reggeborgh/Holterman- Motor Oil/Βαρδινογιάννης. Lamda Development, καιρό είχε να “τρέξει” έτσι, με 3,04% στα 5,77 ευρώ. Στα υπόψη. Ιστορική κερδοφορία για τα Malls το 2022, πάνω από 3 δισ. το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

*Περαιτέρω περιθώρια επιστροφής αξίας στους μετόχους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με τον Γιώργο Περιστέρη. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου αναφέρθηκε και στα μεγάλα projects που υλοποιούνται-σχεδιάζονται-διεκδικούνται. Δεν θυμάμαι long term επενδυτή να βγήκε χαμένος εμπιστευόμενος τα κεφάλαια του στις εταιρείες του Ομίλου. 

*Καλά, δεν σημαίνει πως με όποιον μιλάει ο Νίκος Σταθόπουλος θα ανακοινώνεται και συμφωνία. Το αναφέρω, γιατί κάπου είδα (δεν ενθυμούμαι που, ας μας συγχωράει ο συνάδελφος) για γεύμα του mr BC Partners με τον mr Dimand, Δημήτρη Ανδριόπουλο. Στο περιθώριο του Delphi Forum. Αλλού έχει στρέψει την προσοχή του…θα ενημερωθείτε εγκαίρως.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask