don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

New York-New York (εθνικά και τράπεζες), μας Mood-αρε ο Οίκος, “τσιμπάει” ο τραπεζικός, ο Κλάους της Ακαδημίας, ο Geoffrey θα… ενεργήσει, ΟΛΘ στο προσκήνιο, Lamda χωρίς αντίκρισμα στο ταμπλό και ο VERO(ς) Σκοπιανός

*Υπό άλλες συνθήκες η DeA θα ξεκινούσε, σήμερα, με FED. Ωστόσο όχι, καθώς σε όσα αναφέρεται ο Νίκος Ελευθερόγλου και εθνικά και σημαντικά είναι. Στη Νέα Υόρκη οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας και μακάρι να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό στα εθνικά. Μέρες που είναι και με το Oruc Reis να (ξανά) βγαίνει. Όμως θα έχει και οικονομικό/επενδυτικό ενδιαφέρον η πρωθυπουργική επίσκεψη στην Νέα Υόρκη. Επαφές με επικεφαλής funds, B2B συναντήσεις με τον τραπεζικό κλάδο- απ’ ότι μαθαίνω- αρκετά ψηλά στην ατζέντα. Θα ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να “κλειστεί” μία σημαντική επένδυση στο banking λ.χ. μέσω της διάθεσης ενός 20%-30% από το 40% του ΤΧΣ στην Εθνική. Μπορεί να συζητηθεί και για την Πειραιώς, αλλά η Εθνική είναι ψηλότερα. Θα ήθελε ο πρωθυπουργός να προχωρήσει ένα μεγάλο deal στο banking πριν τις εκλογές (εάν υποθέσουμε, πως όντως διεξάγονται προς το τέλος της 4ετίας). Ωστόσο, υπάρχουν 2-3 θεματάκια: το ΤΧΣ βολεύεται από την κωλυσιεργία (αλλά who cares), οι βολές Τσίπρα για άρση ασυλίας τραπεζικών στελεχών “ακούγεται” περισσότερο, ενώ η διεθνής συγκυρία δεν είναι και η καλύτερη δυνατή (θα είναι προς την άνοιξη 2023; who knows).  Το πρόβλημα με τα επενδυτικά είναι, πως η… σιγή (ειδικά) της Moody’s μεθερμηνεύεται πως δύσκολα (πολύ δύσκολα) να δώσουν οι αγορές το investment grade στην ελληνική οικονομία το πρώτο 6μηνο 2023, όπως θα ήθελε (και έχει πει ο πρωθυπουργός).

*Σε κάθε περίπτωση η υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου συνδυαστικά με την θετική διαφοροποίηση της ελληνικής αγοράς σχετικά με τις ευρωπαϊκές υποδηλώνει (έμπρακτο) ενδιαφέρον ξένων (αμερικανικών συμφερόντων; ) για μετοχές, ομόλογα και συμφωνίες.

*Ο τραπεζικός κλάδος ευνοείται- κατ’ αρχήν βραχυπρόθεσμα- από την άνοδο των επιτοκίων, είχε σημειώσει η στήλη. Έκτοτε ένα 3% το έχει “τσιμπήσει” ο Τραπεζικός Δείκτης. Στις 568,53 με 1,59% στην χθεσινή συνεδρίαση.

*Στη Νέα Υόρκη και αρκετοί τραπεζικοί παράγοντες, υψηλόβαθμα στελέχη. Κρατώ την-εδώ και 10ήμερο- παρουσία του Βασίλη Καραμούζη, με τον Γενικό Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Εθνική. Θα σταθώ λίγο στην παρουσία του στη Νέα Υόρκη, για τον ex Deutsche Bank, HSBC (Structured Finance Origination) e.t.c, καθώς εκτιμώ, πως σχετίζεται με το στοίχημα Μητσοτάκη (για είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μ.κ της Εθνικής). Στα υπόψη.

*Είδε και τον Klaus Regling ο πρωθυπουργός, με τον απερχόμενο ESM να βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών. Όλα έχουν τη σημασία τους, στα υπόψη.

*Θα μπορούσε η απόσυρση του Λουξεμβούργιου υποψήφιου για τη θέση του επικεφαλής του ESM, όπως και του Πορτογάλου, να διευκόλυνε την προώθηση ενός που θα συνέπλεε με τα συμφέροντα της Αθήνας; Διόλου θεωρητικό το ερώτημα. Talk of the town (Brussels), πως τον Pierre Gramegna δεν τον ήθελαν Παρίσι-Ρώμη και τον Joao Leao το Βερολίνο. Επειδή φαίνεται, πως η επιλογή θα είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης των 2 πλευρών έχω κατά νου 1 όνομα, που θα διευκόλυνε την Αθήνα. Θα το συνεχίσω αύριο…

*Και τύποις υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με “ενεργειακό” χαρτοφυλάκιο ο Geoffrey R.Pyatt, με τον ex Πρέσβη να ορκίζεται πριν μία εβδομάδα. Κοινή εκτίμηση, πως έχουμε να δούμε αρκετές ενδιαφέρουσες business. Αλεξανδρούπολη, σαν “παιδί” δικό του, εκτιμώ πως έχει προτεραιοποιηθεί. Και FSRU και Σιδηροδρομική Εγνατία-παράκαμψη Βοσπόρου, και…, και…, για να δούμε ποιος θα πάρει το 67% του ΟΛΑ. Και σε δεύτερο χρόνο το 70% της Belterra στον ΟΛΘ. Αλεξανδρούπολη-Καβάλα-Θεσσαλονίκη, ο λιμενικός άξονας-αδυναμία της DeA (με δυνατό inside) υπομονή να έχουμε και θα δούμε big deals. Προφανώς αφορούν ΚΑΙ εισηγμένες στο ΧΑΑ. Όταν έρθει η ώρα και αφού δούμε-αύριο Πέμπτη- εάν κατατεθούν οι προσφορές των 3 σχημάτων. ΄Η μήπως 4 με αλλαγή βασικού μετόχου; Οι διεργασίες είναι πολυεπίπεδες.

*Επιβεβαιώνεται η επιμονή της DeA στην Jumbo και τον Απόστολο Βακάκη. “Ταμείο” με 2,96% για το χαρτί στα 14,60 ευρώ. Και στην αγορά του Ισραήλ ο Βακάκης.

*Επιβεβαιώνεται η επιμονή της στήλης (αρνητικά όμως) στην Lamda Development και τον Οδυσσέα Αθανασίου. Σύμπτωση υποθέτω, πως κάθε φορά που ο επικεφαλής της εισηγμένης παρουσιάζει τους ομολογουμένως μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς της Lamda το χαρτί διορθώνει. Έτσι και τις τελευταίες συνεδριάσεις, με νέα υποχώρηση χθες. Νέες απώλειες 1,77% στα 5,83 ευρώ.

*Ωωππ! διπλή διόρθωση για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 9,13 (-1,51%) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 16,70 (-1,76%) με αρκετά κομμάτια. Στα υπόψη, για σήμερα. Ένας ο πωλητής; (σε αμφότερες) ή διαφορετικός, έχει σημασία.

*ΤΙΤΑΝ: Αποτίμηση 869,4 εκατ. ΟΚ, ότι πείτε.

*Σήμερα, Τετάρτη, ανακοινώνουν αποτελέσματα Viohalco και AsCo. Στην πρώτη θέλω να δω στοιχεία “κόστους χρήματος” δεδομένου του θηριώδους δανεισμού του ομίλου.

*ΔΕΗ: Ξεκινά το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, σε εύρος τιμών 2,48 έως 17 ευρώ, μέχρι και 36.344.000 μτχ με διάρκεια το αργότερο στις 3/8/2024.

*Η Βερόπουλος-στην Ελλάδα- έχει περάσει στην METRO της οικογένειας Παντελιάδη, ο Νίκος Βερόπουλος όμως συνεχίζει ακάθεκτος με την VERO στην Βόρεια Μακεδονία. Μάλιστα ήταν μπροστά σε κερδοφορία απ’ όλες του κλάδου.

*Είμαστε Πρωταθλητές, όχι στο Μπάσκετ μας πέταξαν εκτός οι Γερμανοί, αλλά στα “ενεργειακά” άπιαστοι. Με 436,28 ευρώ/MWh (μέση τιμή Σεπτεμβρίου) την έχουμε την πρωτιά.    

*Και κάτι τελευταίο μιας και είπα “ενεργειακά”. Τα σκαμπανεβάσματα στις τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζονται. Από το… δόξα το Θεό της επιστροφής στο χαμηλό διμήνου, στο βοήθα Παναγιά της χθεσινής επιστροφής της τιμής στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ κοντά στα 200 ευρώ και πάλι. Ολόκληρη η Ευρώπη ζει με την αγωνία της ενεργειακής επάρκειας και του κόστους της ηλεκτροδότησης και θέρμανσης. Αγωνία υπάρχει και εδώ στην Ελλάδα. Τουλάχιστον προς το παρόν, έχουμε ως… παρηγοριά τα πολύ υψηλά έσοδα του τουρισμού που καλύπτουν τα ελλείμματα από την εκτόξευση των τιμών ενέργειας. Το ερώτημα όμως αρχίζει ήδη να προβάλλει και ας ζούμε στον ρυθμό της καταγραφής ενός ακόμη ιστορικού ρεκόρ στα τουριστικά έσοδα: ο Ευρωπαίος που τον τρομάζουν για το κόστος που θα αντιμετωπίσει για να ζεσταθεί, θα έρθει του χρόνου στην Ελλάδα; Θα έχει χρήματα να δαπανήσει για διακοπές; Και ακόμη και αν έρθει θα είναι τόσο… ανοιχτοχέρης όσο φέτος (ειδικά αν λόγω πληθωρισμού αντιμετωπίσει και ακόμη υψηλότερες τιμές);

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask