Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSNet metering: Έλλειψη επενδύσεων και βασικών υποδομών «φρενάρει» ένα μέτρο «σωσίβιο» για...

Net metering: Έλλειψη επενδύσεων και βασικών υποδομών «φρενάρει» ένα μέτρο «σωσίβιο» για το ενεργειακό κόστος

Το φρένο του… μετασχηματιστή στο Net Metering – Σε ομηρία τρεις κορυφαίες εξαγωγικές εταιρίες

Τον κίνδυνο της «εκ των έσω» υπονόμευσης της προσπάθειας αντιμετώπισης του δυσβάσταχτου ενεργειακού κόστους επισημαίνουν κορυφαίες παραγωγικές μονάδες της χώρας. Πιο συγκεκριμένα το μέτρο για περαιτέρω ενίσχυση της βιομηχανίας αλλά και συνολικά της παραγωγής, μέσω της διαδικασίας ενεργειακού συμψηφισμού – Net Metering., που έχει νομοθετήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, μένει στα χαρτιά σε πολλές περιπτώσεις.

Επιστολή καταπέλτης

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση επιστολή των εταιρειών ΔΡΟΜΕΑΣ ΑΒΕΕΑ, ΚΡΙ ‐ ΚΡΙ Α.Ε. και FIBRAN S.A. προς Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Σταύρο Καλαφάτη με κοινοποίηση στον Διευθυντή ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Περιφέρειας Μακεδονίας ‐ Θράκης κ. Παυλίδη, με ημερομηνία 22/12/2021, η παραγωγή ενέργειας προς ίδιοκατανάλωση  (Net metering), «σκοντάφτει» στις αδυναμίες της Υποδομής της ΔΕΔΔΗΕ να υποδεχτεί στο δίκτυο του περεταίρω παραγωγούς ενέργειας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε νόμο δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να  επενδύσουν για την παραγωγή ενέργειας προς ίδιοκατανάλωση (Net metering), όμως αυτή η δυνατότητα ουσιαστικά αναιρείται λόγω των αδυναμιών της Υποδομής της ΔΕΔΔΗΕ να συνδέσει στο δίκτυο της περεταίρω παραγωγούς ενέργειας, που είναι  προϋπόθεση για την ιδιοπαραγωγή ενέργειας (Net metering).

Η αδυναμία σύνδεσης με την ΔΕΔΔΗΕ με νέες παραγωγές ενέργειας οφείλεται σε  κορεσμό των Μετασχηματιστών στους υπάρχοντες Υποσταθμούς της!!» σημειώνουν οι τρεις αυτές κορυφαίες εταιρίες, που μάλιστα αποτελούν και βασικούς εξαγωγικούς βραχίονες της εθνικής μας οικονομίες με εμβληματική παρουσία σε μεγάλες διεθνείς αγορές.

Ένας μετασχηματιστής

Μάλιστα τονίζουν ότι το όλο «πρόβλημα αντιμετωπίζεται άμεσα με την εγκατάσταση νέων Μετασχηματιστών. Ο κάθε Μετασχηματιστής κοστίζει 2,5‐3 εκ. € και προσθέτει απορρόφησης στο Δίκτυο 50ΜW, δηλαδή το κόστος είναι ελάχιστο σε σχέση με τα οφέλη και το οικονομικό Ισοζύγιο. Η από ετών ολιγωρία των αρμοδίων να επενδύσουν συγκριτικά μικρά ποσά σε σχέση με την ωφέλεια, κόστισε και κοστίζει τεράστια ποσά στην Εθνική Οικονομία, εκτός του ότι μας βρίσκει ανέτοιμους να αντιμετωπίσουμε  την παρούσα καταστροφική ενεργειακή Κρίση.   

Για το Νομό Σερρών το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ΔΡΟΜΕΑΣ και ΚΡΙ‐ ΚΡΙ, θα λυνόταν στα πλαίσια του νόμου NET METERING για ιδιοπαραγωγή με την  προϋπόθεση ότι θα εγκατασταθεί νέος Υποσταθμός με έναν Μετασχηματιστή που  καλύπτει πολλαπλάσια δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας (50ΜW) από τις ανάγκες των δύο εταιρειών που ισούνται περίπου με 7ΜW» σημειώνουν και αποδίδουν ευθύνες και στην ΕΤΒΑ, που έχει την ευθύνη της ΒΙΠΕ.

«Να σημειώσουμε ότι η ΕΤΒΑ είχε υποχρέωση να εγκαταστήσει υποσταθμό στην ΒΙ.ΠΕ. Σερρών άλλα δεν το έκανε. Η εταιρεία FIBRAN είναι η πλέον ενεργοβόρος  παραγωγική επιχείρηση στον Ν. Σερρών, με ένταση ηλεκτρικής ενέργειας στην εγκατάστασή της τουλάχιστον 48% και ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη από 85GWh, στην μέση τάση. Σαφώς και η ανάπτυξη των υποδομών στον νομό μας είναι μείζονος  σημασίας ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη το net‐metering» επισημαίνουν οι ανωτέρω τρεις επιχειρήσεις τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι εθνικό και απαιτείται άμεση αντιμετώπιση του προς αποφυγή κατάρρευσης της Οικονομίας.

Πενταπλασιάζεται το κόστος

Να σημειωθεί ότι οι τρεις εταιρίες αναφέρουν ότι «οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας  οδηγούνται με βεβαιότητα σε τουλάχιστον πενταπλασιασμό του ανταγωνιστικού σκέλους σε σχέση με τις τιμές του α’ τριμήνου του 2021.

Οι μεταποιητικές Βιομηχανίες δεν έχουν την δυνατότητα να μετακυλήσουν στην κατανάλωση της υπέρμετρες επιβαρύνσεις που υφίστανται από τον πολλαπλασιασμό του κόστους της  ηλεκτρικής ενέργειας και για το λόγo ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις όπως οι ανωτέρω έχουν κλειστά συμβόλαια – πλαίσιο με τους πελάτες.»

Προτάσεις

Παράλληλα καταθέτουν μια σειρά από προτάσεις. Όπως σημειώνουν θα μπορούσε να προωθηθεί:

1. Η αύξηση απορρόφησης κατά 10%  των υπαρχόντων Υποσταθμών.  

2. Επίσπευση όλων των διαδικασιών που απαιτούνται για την εγκατάσταση αναγκαίου αριθμού νέων μετασχηματιστών σε Εθνικό επίπεδο με ταχύτατες  διαδικασίες Fast track. 

3. Δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων με παραγωγούς ΑΠΕ. 

4. Σύναψη διμερών συμβολαίων με παραγωγούς, συνδεδεμένα με ρήτρες για την  αντιστάθμιση του κινδύνου διακύμανσης των τιμών. 

5. Άμεση επιστροφή του υπερβάλλων ποσού της αποζημίωσης από την αγορά της επόμενης μέρας, όταν αυτή υπερβαίνει την συμφωνημένη  τιμή, από τις μονάδες με μηδενικό αποτύπωμα.

Οι εξαγγελίες

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ε.Α. που έγινε το βράδυ της Δευτέρας, 31 Ιανουαρίου 2022 είχε σημειώσει ότι ένα από τα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ειδικά των ΜμΕ, έναντι της ενεργειακής ακρίβειας είναι και η διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτάρκεια σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης. Μάλιστα ο υπουργός είπε ότι η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα γίνει μέσω πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και θα αφορά ακόμη και περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, αλλά αποκλειστικά για την ένταξη των φωτοβολταϊκών των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε, πρόσφατα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) κ. Δημήτρης Μαθιός σε αναλυτική κατάθεση προτάσεων με αφορμή συνάντηση στο υπουργείο Ενέργειας της διοίκησης του Συνδέσμου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα το Net Metering θα αποτελέσει όντως λύση με:

α. Αξιοποίηση από τα αρμόδια Υπουργεία σε συνεργασία με τις Περιφέρειες όλων των διαθέσιμων πόρων και των χρηματοδοτικών μέσων που διατίθενται από την ΕΕ για επιδότηση των επιχειρήσεων ΜΤ για επενδύσεις σε ΑΠΕ.

β. Απλοποίηση των αδειοδοτήσεων των φωτοβολταϊκών μέσω fast track διαδικασιών.

γ. Εφαρμογή του Virtual Net Metering για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις ΜΤ, που το μέγεθος της κατανάλωσης τους αλλά και η γεωγραφική θέση που είναι εγκατεστημένες, τις δεσμεύουν και δεν καθιστούν πραγματοποιήσιμη την εφαρμογή του Net Metering με τις σημερινές ισχύουσες διατάξεις και κανονισμούς. Π.χ. μία ενεργοβόρα βιομηχανία ΜΤ με εγκατεστημένη ισχύ 4 MWh, για να μπορέσει να εφαρμόσει το Net Metering χρειάζεται θεωρητικά έκταση 50 στρεμμάτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη που πρέπει να βρίσκεται είτε στο ίδιο οικόπεδο είτε σε όμορο. Είναι πρακτικά αδύνατον αυτή η μεγάλη έκταση να υπάρχει δίπλα σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις ΜΤ, πόσο ακόμα και να πληροί η έκταση αυτή τις προδιαγραφές για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (χρήση γης, κλίση, προσανατολισμός κλπ).

δ. Βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών των δικτύων που αυτή τη στιγμή δεν επαρκούν για να υποδεχθούν τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών που πρόκειται να λειτουργήσουν.

Ωστόσο με τα προβλήματα που περιγράφηκαν είναι προφανές ότι οι όποιοι σχεδιασμοί αντιμετωπίζουν ζητήματα υλοποίησης. Γιαυτό άλλωστε  οι Διαχειριστές των Δικτύων Διανομής και Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ) με τη ΡΑΕ προωθούν τη συνεργασία τους προωθούν ώστε να αρθούν οι ανισορροπίες που εμφανίζονται σε σχέση με τους όρους συνδέσεων των νέων έργων ΑΠΕ με το ηλεκτρικό σύστημα.

Το όλο θέμα έχει να κάνει τόσο με την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων, που με βάση τον ΑΔΜΗΕ προχωρούν με ικανοποιητικές ταχύτητες, αλλά κυρίως με τα μικρότερα έργα. Είναι ενδεικτικό ότι ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) έχει κάνει  λόγο για κίνδυνο «βραχυκυκλώματος» στην ανάπτυξη του κλάδου των μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών, καθώς το 2021 απορρίφθηκε το 80% των αιτημάτων για όρους σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ την τριετία 2018-2020 το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερέβαινε το 40%. Πάντως, όπως είπε, τον περασμένο  Δεκέμβριο στην εκδήλωση για την νέα εταιρική ταυτότητα του Διαχειριστή ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, το 2020 τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2019 οι συνδέσεις ΑΠΕ στο δίκτυο, σε 1.619 στο 11μηνο, από 609 το 2019 και 1.072 το 2020.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ