Την πέμπτη κατά σειρά εκδήλωση “R&D Partners Days” με τη συμμετοχή των ελληνικών βιομηχανικών, ακαδημαϊκών και ερευνητικών της εταίρων, διοργάνωσε η Naval Group.
Στις 21 και 22 Μαΐου 2025, η Naval Group συγκέντρωσε περισσότερες από 100 ελληνικές επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την πέμπτη διοργάνωση των «Ημερών Εταίρων Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D Partners Days)». Η ετήσια αυτή εκδήλωση έχει στόχο την προώθηση της συνεργασίας με ελληνικούς εταίρους και την ενίσχυση των συμπράξεων στον τομέα της Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας.
Εφέτος, οι Ημέρες Εταίρων Έρευνας & Ανάπτυξης διοργανώθηκαν σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες· στην Αθήνα, για πέμπτη φορά, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, και για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με την υποστήριξη του ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού) και της ΕΛΕΒΑΕ (Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας και Άμυνας).
Με την ευκαιρία αυτή, ο Πλοίαρχος Σωκράτης Καραμούτας, Διευθυντής Προγραμμάτων Άμυνας & Συμβάσεων στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), εκφώνησε τον εναρκτήριο λόγο και τόνισε τη σημασία της καινοτομίας και της συνεργασίας στον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογίας για την υποστήριξη της ανάπτυξης των ελληνικών ναυτικών δυνατοτήτων. Επιβεβαίωσε τη στήριξή του στην πρωτοβουλία της Naval Group για την ενίσχυση και εμβάθυνση μιας αποδοτικής συνεργασίας.
Εστίαση σε νέους τομείς Έρευνας & Ανάπτυξης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας
Στην εκδήλωση στην Αθήνα, ο στόχος ήταν η εστίαση στα σύνθετα υλικά, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και βιομηχανικούς εταίρους, καθώς και με τη Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ενώ παράλληλα εξετάστηκαν νέα αντικείμενα όπως τα drones, σε συνεργασία με την ΕΛΚΑΚ, το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας Άμυνας. Στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη, η έμφαση δόθηκε στο κρίσιμο θέμα της κυβερνοασφάλειας.
Και οι δύο εκδηλώσεις προσέφεραν νέες ευκαιρίες για την αναγνώριση μελλοντικών έργων συνεργασίας μεταξύ της Naval Group και ελληνικών εταίρων, στο πλαίσιο των επερχόμενων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το φθινόπωρο, καθώς και για ανταλλαγή απόψεων σε επιπλέον τεχνολογικούς τομείς.
Συνεργασία για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής καινοτομίας στην άμυνα
Αρκετά έργα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή της Naval Group και Ελλήνων εταίρων, έχουν ήδη αποφέρει επιτυχημένα αποτελέσματα.
Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά ακόμη έργα: το DTHOR για συστήματα παρακολούθησης πλοίων νέας γενιάς, το AINCEPTION για εργαλεία εντοπισμού εισβολών με χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε επιχειρήσεις κυβερνοάμυνας, και το CALIPSO για καινοτόμες λύσεις πρόωσης με μείωση εκπομπών ρύπων. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη ιδιαίτερα γόνιμες διμερείς ακαδημαϊκές συνεργασίες με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) στον τομέα των σύνθετων υλικών, με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την εταιρεία B&T Composites, καθώς και με τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Στις 30 Απριλίου, τρία νέα έργα στα οποία συνεργάζονται η Naval Group και αρκετοί Έλληνες εταίροι, επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: το Citadel, έργο για τεχνολογία κυβερνοάμυνας, το Nereus (έξυπνο σύστημα συστημάτων για μελλοντικές ευρωπαϊκές ναυτικές πλατφόρμες) και το Battleverse (σενάριο με τεχνητή νοημοσύνη για υποστήριξη στον σχεδιασμό και την εκτέλεση αποστολών).