Την πρότυπη κοινότητα των Άπρων Σπιτιών που ο πολεοδόμος Κωνσταντίνος Δοξιάδης σχεδίασε με εμβληματικό τρόπο, για τους εργαζόμενους του Αλουμινίου της Ελλάδος το 1965 επέλεξε η MYTILINEOS για να ξεκινήσει την πρώτη στη χώρα πλατφόρμα “‘Εξυπνης πόλης” στην Ελλάδα. Σε 15 κατοικίες περίπου, μπαίνουν οι βάσεις για τις πόλεις του μέλλοντος, που θα είναι ενεργειακά αυτάρκεις, προσιτές και γιατί όχι … «έξυπνες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εταιρεία, την Τετάρτη 23/11 οπότε και παρουσιάστηκε το όλο σχέδιο, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ευάγγελο Μυτιληναίο.
Τι είναι όμως μία «έξυπνη» πόλη;
Με βάση ανακοίνωση της εταιρείας, “είναι μία πόλη που ζει και αναπνέει μέσα από τους ανθρώπους της, έχοντας παράλληλα ως προτεραιότητα την τεχνολογική της αναβάθμιση. Η νέα πλατφόρμα MYTILINEOS Smart Cities οραματίζεται μία ενεργειακή κοινότητα με ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, τη βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των πολιτών.
«Οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνουμε πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνουμε πιο φιλικές, «πράσινες» και βιώσιμες. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.
Η πλατφόρμα Smart Cities θα περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – τις εξής υπηρεσίες και εφαρμογές:
• Ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας
• Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων
• Υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 4G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού)
• Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών
• Αξιοποίηση δυνατοτήτων 5G
• Συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση
Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν:
• «Έξυπνες» και «πράσινες» συσκευές όπως ψηφιακούς μετρητές ενέργειας και νερού, inverter, φωτοβολταϊκά panel, μπαταρίες
• Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων
• Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»)
Όπως τόνισε ο Γιάννης Καλαφατάς, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, «με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις προσφέροντας ουσιαστική διάδραση με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, θα βελτιστοποιείται η χρήση των πόρων και θα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.»
Η πλατφόρμα ΜΥΤΙLINEOS Smart Cities πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μετεξέλιξης της εταιρείας σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό πάροχο: που δεν προσφέρει υπηρεσίες μονοδιάσταστα, αλλά μέσω πλήθους εφαρμογών και υπηρεσιών για την ενέργεια του μέλλοντος. Η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing Βίβιαν Μπουζάλη, κλείνοντας την εκδήλωση, χαρακτήρισε την πλατφόρμα ως έναν «νέο κόσμο με ανεξάντλητες δυνατότητες, μέσα από την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, με σεβασμό πάντα στην ατομικότητα και τα δικαιώματα κάθε πολίτη ξεχωριστά».
Ουσιαστικά η πλατφόρμα της MYTILINEOS διασφαλίζει διάσταση ανάμεσα στον Δήμο και στον πολίτη που θα μπορεί μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό να πάρει τον έλεγχο των καταναλώσεων που κάνει τόσο στην ενέργεια, στο νερό αλλά και σε δημοτικές. υπηρεσίες.
Σηματοδοτεί, δε, ένα μεγάλο βήμα στην παροχή υπηρεσιών και προμήθειας utility services σε κάθε γωνιά στην Ελλάδα μέσα από την πλατφόρμα smart cities.