Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSMYTILINEOS: Τα υψηλά 13,5 ετών και το… μπάσιμο στην Αλβανία με το...

MYTILINEOS: Τα υψηλά 13,5 ετών και το… μπάσιμο στην Αλβανία με το έργο – γέφυρα με την Ελλάδα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζεται το κρεσέντο ανάληψης κομβικών έργων στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και των ΑΠΕ ο όμιλος MYTILINEOS, έχοντας καταστεί πλέον ένας υπολογίσιμος «παίκτης» διεθνώς στον τομέα των «πράσινων» projects. Πλέον, εκτός από κορυφαίος παραγωγός αλουμίνας στην Ευρώπη, ο όμιλος MYTILINEOS είναι εξειδικευμένος κατασκευαστής ενεργειακών έργων σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, έχοντας δραστηριότητα σε 29 χώρες.

Ακολουθώντας την επιχειρηματική… αντεπίθεση, η μετοχή της εταιρείας πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο το τελευταίο διάστημα, ξεπερνώντας χθες τα 15 ευρώ για πρώτη φορά από τις 31 Οκτωβρίου 2007, βρίσκεται δηλαδή σε υψηλά περίπου 13,5 ετών. Θυμίζουμε πως τότε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ήταν πάνω από τις 5.300 μονάδες!

H μετοχή ενισχύεται 26% το 2021, ενώ από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020 καταγράφει ράλι αντίδρασης +199,40%! Πλέον, η κεφαλαιοποίηση της ΜΥΤΙΛ στο Χ.Α. ανέρχεται στα 2,14 δισ. ευρώ, που τη φέρνει στην 7η θέση της κατάταξης όλης της αγοράς (για πρώτη φορά στην ιστορία της), καθώς ξεπέρασε οριακά τη Jumbo που το τελευταίο διήμερο υποχωρεί 6,5%.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Χθες ανακοίνωσε το πρώτο έργο στη γειτονική Αλβανία, ύψους 21,17 εκατ. ευρώ, μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, υπέγραψε σύμβαση με την Operatori iSistete Transmetimit SH. a. (OST) για την ανάπτυξη και κατασκευή Υποσταθμών Υψηλής Τάσης 400kV. Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Αλβανία, καθώς θα βοηθήσει τη χώρα να συμμετάσχει αποτελεσματικά στο μέλλον στις Ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας.

Θυμίζουμε πως ήδη ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει την αναβάθμιση της διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αλβανία, καθώς όπως σημείωσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης, ομάδες εργασίας των εμπλεκομένων Διαχειριστών εξετάζουν τα τεχνικά δεδομένα για την αναβάθμιση της διασύνδεσης των δύο χωρών, όπως άλλωστε κάνουν και για τη Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία.  Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η Ελλάδα συνδέεται ήδη με το Αλβανικό Σύστημα μέσω:

·         μίας γραμμής 400 kV ονομαστικής ικανότητας μεταφοράς 1400 MVA, μεταξύ του ΚΥΤ Καρδιάς και της Zemblak (Αλβανία),

·         μίας γραμμής 150 kV ονομαστικής ικανότητας μεταφοράς 138 MVA μεταξύ του Υ/Σ Μούρτου και του ΥΗΣ Bistrica στην Αλβανία.

Έτσι διερευνάται η προοπτική διασύνδεσης με νέα γραμμή 400 KV, καθώς και η κατασκευή Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στο ελληνικό Σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το στόχο της Ε.Ε. η καθαρή διεθνής μεταφορική ικανότητα της Ελλάδας θα πρέπει ως το 2030 να αντιπροσωπεύει το 15% της συνολικής εγκατεστημένης παραγωγικής ισχύος, κάτι που αναμένεται να έχει γίνει ήδη από το 2025 με βάση τον προγραμματισμό του Διαχειριστή.

Κομβικό έργο

Με αυτά τα δεδομένα, το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό και για τη MYTILINEOS, καθώς με την ανάπτυξη αυτού του δικτύου 400kV στο νότιο τμήμα της Αλβανίας, θα συμβάλει στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύοντας τις διασυνδέσεις με τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των γειτονικών χωρών.

Το έργο θα διευκολύνει τις συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας, επιτυγχάνοντας ένα ασφαλές και αξιόπιστο ενεργειακό σύστημα, παίζοντας κομβικό ρόλο στις εξελίξεις ενοποίησης της περιφερειακής αγοράς της Νοτιοδυτικής Βαλκανικής. Και βέβαια η ενεργειακή ενοποίηση είναι μια σημαντική παράμετρος της πολιτικής συνεργασίας αλλά και της ευρωπαϊκής προοπτικής της γειτονικής χώρας.

Όπως προαναφέρθηκε είναι το πρώτο ενεργειακό project της MYTILINEOS στην Αλβανία, που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον όμιλο που θέλει να παίξει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, στη διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά των έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η εταιρεία επενδύει στρατηγικά στους παγκόσμιους στόχους της ενεργειακής μετάβασης, καθώς εκεί είναι το μέλλον.

Η εν λόγω σύμβαση έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών, συμπληρωματικά των 12 μηνών της περιόδου εγγύησης, ενώ το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας μέσω της KfW και από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Επενδυτικό Πλαίσιο των Δυτικών Βαλκανίων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ