don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Mytilineos και Helleniq Energy, ο… αθόρυβος Βαρθολομαίος, ξανασερβίρονται τα mezzeδάκια, η AVAX απαντά στις φήμες, η τιμή-στόχος για Optima, το άλμα της ΔΕΗ και στις αγορές η Πειραιώς

*Η προσοχή των επενδυτών στραμμένη στη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Μαρτίου στις ΗΠΑ, αύριο Τετάρτη. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones προβλέπουν αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και 3,5% σε ετήσια. «Η Fed δεν φαίνεται να ανησυχεί για την ισχυρή αγορά εργασίας. Ωστόσο, ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερο ζήτημα και είναι επιτακτικό τα στοιχεία του Μαρτίου να δείξουν ότι η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού συνεχίζεται», ανέφερε σε σημείωμα ο ιδρυτής της Vital Knowledge.

*Προφανώς και δεν είναι η Fed που έχει λόγους να ανησυχεί- σε αυτή την φάση- αλλά η ΕΚΤ. Κοντός ψαλμός, που λένε, μεθαύριο θα γνωρίζουμε εάν στην Φρανκφούρτη έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης. Και το κυριότερο πως θα την διαχειριστούν, από τον Ιούνιο και μετά.

*Για τις ΗΠΑ το πρόβλημα είναι-κυρίως- ισχύος. Το ξανά σημειώνει/προειδοποιώντας ο Jamie Dimon. Ο επικεφαλής της JP Morgan έχει προειδοποιήσει ότι το «πολωμένο εκλογικό σώμα» της Αμερικής υπονομεύει τις προσπάθειες να προσφέρουν οι ΗΠΑ παγκόσμια ηγεσία. Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, ο Λάκων λέει ότι ο παγκόσμιος ηγετικός ρόλος της Αμερικής αμφισβητείται εκτός συνόρων αλλά και εντός συνόρων από το «πολωμένο εκλογικό σώμα». Επίσης προειδοποιεί πως, ο πληθωρισμός μπορεί να έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά και τα επιτόκια να μείνουν υψηλότερα από ό,τι αναμένουν οι αγορές, αναφέροντας το κόστος της οικοδόμησης μιας πιο πράσινης οικονομίας. Ακούν στις Βρυξέλλες ή προτεραιότητά τους είναι η επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν;

*Στα καθ’ ημάς: deja vu και ξανά ο Γιάννης Στουρνάρας στην Βουλή να εξηγεί ότι η ελληνική οικονομία και το Δημόσιο βγήκαν κερδισμένα από τις ανακεφαλαιοποίησεις των τραπεζών. Αναλυτικά και πάλι, από τον κεντρικό μας, αλλά… Όμως, στην Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος διαπιστώνονται και αυτά: «Πάρτι» στην πλάτη της κατανάλωσης, με πρόσχημα την παγκόσμια κρίση λόγω του πολέμου της Ουκρανίας και τη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, επιβεβαιώνοντας τον «πληθωρισμό της απληστίας» από την πλευρά των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, οι κλάδοι της βιομηχανίας (εκτός κατασκευών), του εμπορίου και των κατασκευών και ο κλάδος των τεχνών και της διασκέδασης παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση περιθωρίων κέρδους. Μίλησε (Πρώτο Θέμα) ο κεντρικός μας και πρόσφατα, για ολιγοπωλιακό χαρακτήρα και ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Ακούν στην κυβέρνηση ή προτεραιότητά τους είναι το αποτέλεσμα της κάλπης;

*Στις αγορές, σήμερα-αύριο, η Πειραιώς. Η διοίκηση έδωσε mandate σε BofA, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και UBS ως αναδόχους, να διοργανώσουν σειρά παρουσιάσεων στους επενδυτές από χθες. Θα ακολουθήσει η έκδοση εξαετούς ομολόγου, που θα μπορεί να ανακληθεί με το πέρας της πενταετίας (6NC5), αναλόγως με τις συνθήκες στις αγορές. Οι τίτλοι αναμένεται να λάβουν αξιολόγηση Ba2 και BB- από τις Moody’s και Fitch αντίστοιχα.  

*Βγήκε αντίδραση με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, στην χθεσινή συνεδρίαση. Στις 1.195,96 (2,68%) ο Δείκτης Τραπεζών, σε μόλις 3 μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank η αξία συναλλαγών έφθασε τα 56 εκατ, δηλαδή στο μισό της συνολικής ( ! ).

*Σήμερα ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα η ΔΕΗ. Η DeA προϊδέαζε από χθες το πρωί για θετική έκπληξη. Με άλμα 4,76% στα 11,89 ευρώ.

*Διάβασα (mononews) για τον χρονισμό του επόμενου placement της HelleniQ Energy. Η DeA έχει αναφερθεί εδώ και καιρό, αλλά άλλα 2 είναι τα ζητήματα. Ούτε ο χρόνος μπορεί να θεωρηθεί δεδομένος-ούτε το ποσοστό. Ως προς το πρώτο, θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα της κάλπης. Για το δεύτερο, θα κριθεί ανάλογα με τα ποσοστά που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν 2-3 πολύ ισχυρά/ηχηρά ονόματα. Συνολικά εκτιμάται πως, θα κάλυπταν ένα 6%-9% του μ.κ.

*Για τις εξελίξεις στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενημερώνεστε σχεδόν καθημερινά τις τελευταίες μέρες. Due Dilligence στην ΗΛΕΚΤΩΡ από την Motor Oil. Δεν υπάρχει-ακόμη- προσφορά, η απάντηση της εισηγμένης. Περίπου έτσι, το deal είναι done ο Όμιλος μπαίνει ακόμη πιο δυναμικά και στον κλάδο απορριμμάτων-διαχείριση κ.λ.π

*Η Attica Συμμετοχών πουλά την συμμετοχή στην Stena Line, γραμμές και πλοία (Morocco Star και Highspeed 3). Είχε προηγηθεί η πώληση του Express Skiathos στην 4Naver Shipholding/συνδεδεμένη με την SeaJet-συμφερόντων Μάριου Ηλιόπουλου. Προφανώς η πώληση assets από την διοίκηση της Attica Συμμετοχών είναι σε γνώση (και έγκριση) της Πειραιώς. Όπως και η εστίαση στο hoteling, μέσω της Attica Blue Hospitality. Ήδη έχουν γίνει 2 αγορές: Naxos Resort Beach (αρχές Δεκεμβρίου 2021) και Tinos Beach (μέσα Ιουλίου 2022). Από 6,5 εκατ. Στο monitoring άλλες 1-2 μονάδες σε νησιά-προορισμούς με ισχυρή παρουσία (Blue Star). Να υποθέσω πως, ο σχεδιασμός για την διαμόρφωση ενός measure σε όρους αποτίμησης στα 650-700 εκατ., όταν έρθει η ώρα.

*Έλεγα, να μην αναφερθώ σήμερα στην Optima Bank, αλλά ήρθε η Pantelakis Securities να δώσει τιμή-στόχο τα 11 ευρώ (από 10 πριν) και…τσουπ, άλλο ένα συν 4,65% στα 9,20 ευρώ. Αποτίμηση στα 666 εκατ. ( ! ). Μάλλον για FTSE25 Large Cap την πηγαίνουν την Optima Bank. Δεν ξανά γράφω.

*Να υποθέσω πως, οι επαφές της πλευράς Τσινάβου με εκπροσώπους της WalMart βαίνουν by the book. Μακάρι να βρουν θέση στα ράφια της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανεμπορίου διεθνώς τα προϊόντα της ΚΡΙ-ΚΡΙ/κωδικοί της σειράς Greek Frozen Yoghurt. Διαχρονική η εκτίμηση του γράφοντος τόσο προς τον Παναγιώτη Τσινάβο (ως άνθρωπο και επιχειρηματία/βασικό μέτοχο), όσο και για τα εξαιρετικά προϊόντα της εισηγμένης.

*Γνωστές οι πολλές ενστάσεις της DeA προς την ΕΧΑΕ και συχνά ονομαστικά στον Γιάννο Κοντόπουλο. Ωστόσο, η ΕΧΑΕ και το διοικητικό team καλούν τους συντάκτες- μία φορά στο 6μηνο- για ενημέρωση. Δεν σημαίνει ότι μας καλύπτει (λιγότερο ή περισσότερο), αλλά έστω αυτό. Αντιθέτως, σχεδόν 5ετία κλείνει η Βασιλική Λαζαράκου στην Κεφαλαιαγορά και μία φορά να καλέσει για ενημέρωση, ούτε μία…

*Απάντησε η διοίκηση της AVAX, σε κάθε λογής φήμες και…διαρροές. Και ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση του πρώτου από τα πέντε χιλιόμετρα της νέας Γραμμής 4 και με ισχυρή αντίδραση 5,97% για το “χαρτί” στα 1,526 ευρώ.

*Σε συσσώρευση διαρκείας η μετοχή της Ideal Holdings, σε εύρος 6,05-6,45 ευρώ. Είθισται ανάλογοι σχηματισμοί να “δίνουν” ξεσπάσματα, συνοδευτικά ειδήσεων/επιχειρηματικών εξελίξεων.

*Ανακοινώνουν μεγέθη 2023 τα PhoenixVegaMezz και SunriseMezz (12/4), ξανά σερβίρονται τα mezzeδάκια.

*Να ετοιμαζόμαστε, σιγά-σιγά: Πέμπτη 25 Απριλίου, ανακοίνωση πρώτου 3μηνου 2024 από την διοίκηση του group Mytilineos. Το group είχε αποκτήσει μέσω του placement το 1% του μ.κ της HelleniQ Energy, ως επενδυτική θέση/απόδοσης. Θα μπορούσε σε επόμενη διαδικασία να αυξήσει την συμμετοχή του; plus 2%; Παλαιότερα είχαν ενδιαφερθεί και οι επιχειρηματίες Μελισσανίδης και Καλτσίδης. Λέτε να τους δούμε στο επόμενο placement;

*Μπόνους έως και 4,7 εκατ. προτείνει το δ.σ του ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος” να λάβουν τα εκτελεστικά στελέχη και μέλη της διοίκησης. Μπόνους 3,03 εκατ. στους Δημήτρη Γερογιάννη και Ευτύχη Βασιλάκη θα κληθούν να εγκρίνουν οι μέτοχοι της Aegean στην γ.σ της 30ης Απριλίου.

*Υπερβολικές θεωρεί ο Δημήτρης Ανδριόπουλος τις τιμές ενοικίασης γραφείων που φτάνουν τα 34-35 ευρώ/τ.μ όταν η Dimand “τιμολογεί” 21-22 ευρώ/τ.μ στο νέο ΜΙΝΙΟΝ και 21-26 ευρώ/τ.μ στον Πύργο Πειραιά. Να υποθέσω ότι ο επικεφαλής της Dimand “φωτογράφιζε” την Lamda Development και τα…ύψη στο “Ελληνικό”. Αν μη τι άλλο και το ΜΙΝΙΟΝ και ο Πύργος Πειραιά ανακατασκευάστηκαν και είναι on track.

*Αθόρυβος- για αυτό μας αρέσει- ο Αντώνης Μ. Βαρθολομαίος. Κέρδη προ φόρων 90,8%, πάνω 65% οι καταθέσεις και κινήσεις όπως η συμφωνία με την Nexi Greece που απέφερε έκτακτο κέρδος 4,5 εκατ. (από issuing & acquiring καρτών). Αλλά και plus 5 εκατ. από αναπροσαρμογή ακινήτων σε εύλογη αξία.   

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask