Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSMYTILINEOS: «Χτίζει» προφίλ παγκόσμιου παίκτη, σ’ όλα τα επίπεδα

MYTILINEOS: «Χτίζει» προφίλ παγκόσμιου παίκτη, σ’ όλα τα επίπεδα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα της μνημειώδους αποβιομηχάνισης και το γενικότερου «ολοκαυτώματος» που έχει λάβει χώρα, εδρεύει ο όμιλος που με τις νέες επενδύσεις που δρομολογεί θα καταστεί ο μεγαλύτερος πλήρως καθετοποιημένος παραγωγός αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη, ασφαλώς είναι κάτι αξιοσημείωτο. Για μια χώρα που έχει δει να κλείνουν, να εκδιώκονται ή να χρεοκοπούν με «κρότο» δεκάδες βιομηχανίες όλων των ειδών, ασφαλώς η ύπαρξη μιας τέτοιας περίπτωσης, είναι αξιομνημόνευτη.

Και ασφαλώς, δεν είναι μικρό πράγμα πως από την Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. πριν από 26 χρόνια, έχει φτάσει να συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων, έχοντας καταστήσει τη ΜΕΤΚΑ μέσα στις δέκα κορυφαίες κατασκευάστριες ενεργειακών υποδομών παγκοσμίως!

Ο λόγος για τον όμιλο MYTILINEOS, που τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης από το 2017 όταν και έκανε τη μεγαλύτερη συγχώνευση της δεκαετίας στην αγορά, ενώνοντας τη μητρική με τη ΜΕΤΚΑ, έχει κάνει τεράστια βήματα γιγάντωσης, εκσυγχρονισμού και διεθνοποίησης.

Εκτός από κορυφαίος παραγωγός αλουμίνας στην Ευρώπη, ο όμιλος MYTILINEOS είναι εξειδικευμένος κατασκευαστής ενεργειακών έργων σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, έχοντας δραστηριότητα σε 29 χώρες, ενώ απασχολεί περισσότερους από 2.700 εργαζόμενους, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στη χώρα μας είναι επίσης ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας με περισσότερα από 1.200 MW σε λειτουργία.

Η ουσία είναι ότι πλέον ο όμιλος παίζει… μπάλα σε παγκόσμια «γήπεδα», χτυπάει δουλειές και συμφωνίες παντού, ενώ ετοιμάζεται να μπει και σε κυρίαρχους δείκτες του διεθνούς χρηματιστηριακού jet set σύντομα. Ο λόγος για τους δείκτες της Morgan Stanley Capital International που αργά ή γρήγορα, ίσως και στην επόμενη αναδιάρθρωση το Μάιο, αναμένεται να εισαχθεί στον MSCI Greece Index.

Ο στόχος των «πράσινων» επενδύσεων

Αυτός άλλωστε είναι και ο κυρίαρχος λόγος που έκανε τη συγχώνευση με τη ΜΕΤΚΑ καθώς και όλες τις άλλες προσαρμογές που έχει κάνει το management τα τελευταία χρόνια. Αναφερόμαστε σε κινήσεις που στοχεύουν στα «πράσινα» χαρτοφυλάκια, σ’ αυτά που επενδύουν σε εταιρείες με υψηλούς δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης.

H υιοθέτηση κριτηρίων ESG – Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance) – στην επενδυτική διαδικασία και την επιλογή κεφαλαιακών τοποθετήσεων αποτελεί διεθνώς μια πολύ ταχέως ανερχόμενη τάση, και αυτό τα… ραντάρ του management της MYTILINEOS το έχουν καταλάβει άριστα. Διεθνώς, εταιρείες – κολοσσοί, έχουν αρχίσει και αλλάζουν όλη την κουλτούρα τους, αντιλαμβανόμενες ότι οι ροές κεφαλαίων προς τις βιώσιμες επενδύσεις (sustainable funds) έχουν λαμπρό μέλλον.

Ευρωπαϊκά funds που διαχειρίζονται κεφάλαια 2 τρισ. δολ. πιέζουν μεγάλους παίκτες διαφόρων ενεργοβόρων κλάδων να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2019, τα κεφάλαια που κατάφεραν να προσελκύσουν ευρωπαϊκά funds των οποίων οι επενδυτικές επιλογές πραγματοποιούνται με κριτήρια ESG ανήλθαν στο ποσό – ρεκόρ των 120 δισ. ευρώ. Πρόκειται ασφαλώς για ιστορικό ρεκόρ και αν μη τι άλλο μαρτυρά το ισχυρό momentum που υπάρχει για ζητήματα βιωσιμότητας, ευαισθησίας προς το περιβάλλον και ορθών πρακτικών.

Αυτός είναι και ο λόγος που η MYTILINEOS όλα τα τελευταία χρόνια έχει φέρει με έμφαση στο προσκήνιο όλα τα ζητήματα της εταιρικής διακυβέρνησης, βελτιώνοντας διαρκώς και αμετάκλητα όλους τους δείκτες αυτής της διαδικασίας.

Το management της Μυτιληναίος γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι οι περισσότεροι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, σε όλα τα διεθνή forum και στα road shows έχουν ως πρώτιστο ζήτημα τους όρους Εταιρικής Διακυβέρνησης. Ο ελληνικός όμιλος εδώ και μια διετία, από την 1η Ιανουαρίου 2019 εφαρμόζει τον αγγλικό κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης που είναι ίσως πιο αυστηρός ακόμη και από τον αμερικάνικο.

Την τελευταία 4ετία λοιπόν η Μυτιληναίος έχει λάβει τη στρατηγική απόφαση για το μετασχηματισμό της εταιρείας από μια οικογενειακή επιχείρηση σε έναν όμιλο με διεθνή πρότυπα. Και ήδη, το αποτέλεσμα είναι εμφανές σε όλα τα επίπεδα, με τον όμιλο να πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τα διεθνή στάνταρς.

Άνοιγμα στα μεγάλα δημόσια έργα

Πλην των βιομηχανικών έργων, της έλασης αλουμινίου και όλων των ενεργειακών projects που αναλαμβάνει σε Ελλάδα και διεθνώς, ο όμιλος έχει λάβει τη στρατηγική απόφαση να μπει στα μεγάλα δημόσια έργα υποδομών της χώρας. Όπως έχει δηλώσει προ μηνών ο Παναγιώτης Γαρδελίνος Γενικός Διευθυντής Τομέα Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου MYTILINEOS, η εταιρεία πλέον, πέρα των τομέων μεταλλουργίας, των έργων EPG, της ηλεκτρινής ενέργειας και του φυσικού αερίου, μπαίνει δυναμικά στα έργα υποδομών, παραχωρήσεων, ΣΔΙΤ κ.α. με στόχο να συμβάλει στην ανάταση της χώρας.

Το περασμένο καλοκαίρι η ΜΥΤΙΛ παρέδωσε το έργο της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων του τμήματος «Κιάτο – Ροδοδάφνη Αιγίου» μήκους 71 χλμ, ενώ στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη υπέγραψε τη σύμβαση για έργο στο Άκτιο. Πιο αναλυτικά, υπεγράφη η σύμβαση για «Υπολειπόμενες Εργασίες για την ολοκλήρωση της Οδικής Σύνδεσης της Περιοχής του Άκτιου με το Δυτικό Άξονα Βορρά – Νότου». Ο όμιλος ανέλαβε την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής σε μήκος 32 χλμ. του αυτοκινητόδρομου Άκτιο – Αμβρακία. Το αντικείμενο του Έργου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή τεσσάρων Ανισόπεδων Κόμβων, ενός Ισόπεδου Κόμβου καθώς και την κατασκευή παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου συνολικού μήκους 23 χλμ. Συνάμα, ο όμιλος είναι μέσα σε πολλούς διαγωνισμούς κομβικών έργων που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Η στρατηγική στόχευση για έργα βιώσιμης ανάπτυξης

Μεγάλο μέρος θα κατευθυνθεί στα αναγκαία έργα υποδομών, αλλά και στα projects βιώσιμης ανάπτυξης, επενδύοντας στρατηγικά στον εθνικό και παγκόσμιο στόχο της ενεργειακής μετάβασης. Όπως ανακοίνωσε προ μηνών, προχωρά σε μία ακόμα κομβική κίνηση και μετασχηματίζει τον Τομέα Έργων EPC – METKA σε ένα νέο, σύγχρονο και καινοτόμο Business Unit, το Sustainable Engineering Solutions (SES BU), ως αυτόνομη Γενική Διεύθυνση.

Έτσι, πέραν της κατασκευής θερμικών σταθμών και επιλεγμένων κατασκευαστικών έργων που παραδοσιακά εκτελεί ο Τομέας, η δραστηριότητά μας ενισχύεται με την δυναμική ανάπτυξη έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainability). Πρόκειται για έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, υβριδικά και off-grid ενεργειακά έργα, έργα ενεργειακής αναβάθμισης, εκτέλεση καινοτόμων first-of-kind ενεργειακών έργων (π.χ., έργα υδρογόνου) κ.α.

Όπως η διοίκηση έχει τονίζει, η MYTILINEOS, αντιλαμβανόμενη τις διεθνείς τάσεις, προσαρμόζει την τεχνογνωσία και τη δυναμική της στις Λύσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης και παράλληλα σχεδιάζει: α) Να συνεχίσει να αξιοποιεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στην κατασκευή θερμικών μονάδων και να αναπτυχθεί περαιτέρω στο χώρο του Transmission & Distribution (T&D) και β) Να αναπτυχθεί πολύ στοχευμένα στο χώρο των υποδομών, μέσω έργων ΣΔΙΤ και έργων που απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία, εν όψει και των μεγάλων έργων που έχουν προαναγγελθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο επανεκκίνησης της οικονομίας στην μετά Covid – 19 εποχή.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ