Με ένα επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ βαδίζει η Motor Oil φέτος αναμένοντας μια σειρά από εξελίξεις, που θα τονώσουν περαιτέρω το οικονομικό της προφίλ.
Συγκεκριμένα με βάση όσα ανέφερε μιλώντας στους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2025, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ αναμένονται φέτος, με το 40% εξ αυτών να πηγαίνει στο διυλιστήριο, το 44% στον ενεργειακό τομέα, το 11% στα καύσιμα και το 5% σε λοιπές δραστηριότητες.
Να σημειωθεί ότι με βάση την ενημέρωση υπάρχει μια σχετική αναπροσαρμογή του αρχικού πλάνου των 560 εκατ. ευρώ, καθώς καθυστερεί κατά έναν χρόνο η ολοκλήρωση των φωτοβολταϊκών πάρκων της UNAGI (στην οποία η Motor Oil Renewable Energy – MORE – κατέχει το 75%). Όπως διευκρίνισε ο κ. Τζαννετάκης, δεν πρόκειται για ακύρωση επενδύσεων, αλλά για μετάθεση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Το διυλιστήριο
Σε σχέση με τα περιθώρια διύλισης, όπως είπε ο κ. Τζαννετάκης η κατάσταση σταδιακά εξομαλύνεται, ενώ το επόμενο διάστημα, λόγω τουρισμού, αναμένεται ενίσχυση της ζήτησης κάτι που θα αποτυπωθεί και στην οικονομική πορεία.
Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, στο πρώτο τρίμηνο η κατανάλωση αεροπορικού καυσίμου αυξήθηκε κατά 8,5% σε ετήσια βάση, ενώ το ντίζελ θέρμανσης κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο κατά 15,9%, λόγω του πιο ψυχρού χειμώνα.
Συνολικά καταγράφεται αύξηση 14% στις εγχώριες πωλήσεις και άνοδος 17% σε όλες τις αγορές που δραστρξιοποιείται η θυγατρική Coral (ΝΑ Ευρώπη, Κύπρος). Το μερίδιο των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά και στον κλάδο της ναυτιλίας και της αεροπορίας ανήλθε στο 42%, από περίπου 30% τα προηγούμενα χρόνια, ενισχύοντας τη συνολική αποδοτικότητα της Motor Oil.
Σε σχέση με την πορεία των αποζημιώσεων από το σοβαρό ατύχημα που σημειώθηκε στο διυλιστήριο της Motor Oil στα τέλη Σεπτεμβρίου 2024. Όπως ανέφερε η διοίκηση, μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025 έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις συνολικού ύψους 112 εκατ. ευρώ (120 εκατ. δολάρια), εκ των οποίων τα 99 εκατ. αφορούν απώλειες κερδών λόγω διακοπής λειτουργίας και τα 13 εκατ. αποζημιώσεις για υλικές ζημιές. Με δεδομένο ότι η εκτιμώμενη ζημία ανέρχεται σε 25-30 εκατ. δολάρια τον μήνα για διαφυγόντα κέρδη και περίπου 60 εκατ. δολάρια για ζημιές στον εξοπλισμό, έως τώρα έχει καταβληθεί περίπου το 40% του συνολικού ποσού.
Όπως σημείωσε ο κ. Τζαννετάκης, νέες αποζημιώσεις αναμένονται να εγκριθούν στο τέλος Ιουνίου και ακολούθως στα τέλη Σεπτεμβρίου, βάσει της τακτικής διαδικασίας που ακολουθείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Παράλληλα στο β’ εξαμήνου αναμένεται η έναρξη εμπορικής λειτουργίας της νέας θερμικής μονάδας φυσικού αερίου (CCGT) της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής στο β’ εξάμηνο του 2025 που έχει γίνει με σύμπραξη με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Πάντως,το πρώτο τρίμηνο του 2025, ο τομέας ενέργειας εμφάνισε υποχώρηση στη συνεισφορά του, εξαιτίας των δυσμενών ανεμολογικών συνθηκών, που επηρέασαν την παραγωγή των ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, η παραγωγή πράσινης ενέργειας της MORE διαμορφώθηκε στις 400.399 MWh, έναντι 475.984 MWh το προηγούμενο τρίμηνο και 522.739 MWh την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με την ίδια σταθερή εγκατεστημένη ισχύ των 839 MW. Αντίστοιχη πτώση κατέγραψε και η NRG, με μείωση του μεριδίου αγοράς στην αγορά προμήθειας στο 4,4%, από 5,5% το 2024.