Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSMotor Oil: Έχει αλλάξει «χέρια» το 10% των μετοχών το τελευταίο 4ήμερο

Motor Oil: Έχει αλλάξει «χέρια» το 10% των μετοχών το τελευταίο 4ήμερο

Συνεχίζονται οι μεγάλες κινήσεις στη μετοχή της Motor Oil με αφορμή τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω διαγραφής της μετοχής από τον MSCI Standard Index και την υπαγωγή της πλέον στον MSCI Small Cap, ενώ μολονότι το κύριο rebalancing έγινε την περασμένη Παρασκευή, εντούτοις και χθες η εισηγμένη έκανε (μακράν) το μεγαλύτερο τζίρο στην αγορά διακινώντας 18,2 εκατ. ευρώ, αφήνοντας πίσω όλες τις τράπεζες.

Μάλιστα, στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις, μαζί δηλαδή με την Παρασκευή όπου έγινε το rebalancing, έχουν διακινηθεί στη μετοχή 232,2 εκατ. ευρώ – κάτι που αποτελεί ρεκόρ τζίρου όλων των εποχών για τη Motor Oil, ενώ έχουν αλλάξει χέρια 11.451.434 τεμάχια, που σημαίνει ότι έχει διακινηθεί περίπου το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου, μιας και έχει προς διαπραγμάτευση 110.782.980 μετοχές.

Την περασμένη Παρασκευή ο συνολικός τζίρος του Χ.Α. εκτοξεύτηκε στα 377,5 εκατ. ευρώ, με τα 187,6 εκατ. ευρώ να τα διακινεί η Motor Oil! Στη μετοχή έγιναν μεγάλες κινήσεις καθώς διαφορετικού χαρακτήρα χαρτοφυλάκια και funds δραστηριοποιούνται στο δείκτη MSCI Standard και διαφορετικά στον MSCI Small Cap. Μάλιστα, και τη Δευτέρα υπήρξε «ουρά» κινήσεων στη Motor Oil η οποία έκανε ξανά το μεγαλύτερο τζίρο με 16,56 εκατ. ευρώ.

«Κάηκαν» οι short – Ιστορικό ρεκόρ συναλλαγών

Πάντως, αυτό που έκανε εντύπωση είναι η ανθεκτικότητα της μετοχής τόσο την ημέρα του rebalancing, όσο και κατόπιν, παρά τη διαγραφή της από το μεγάλο δείκτη της MSCI. Αρκετά ισχυρά χαρτοφυλάκια είχαν πάρει θέσεις short ποντάροντας σε πτώση του τίτλου, που όμως αιφνιδίασε άπαντες θετικά, εξοβελίζοντας τους short, αναγκάζοντάς τους μάλιστα σε άναρχη αναδίπλωση. Την Παρασκευή η μετοχή έκλεισε με άνοδο 1,40%, ενώ το τετραήμερο κερδίζει 2,34%, παρά τη διαγραφή της από τον εν λόγω δείκτη.

Ένα από τα ισχυρά χαρτοφυλάκια που φέρεται να έκλεισε ανοικτή θέση short είναι σύμφωνα με πληροφορίες το Millenium International Management. Περίμενε να πιεστεί ο τίτλος λόγω της διαγραφής από τον MSCI Standard Index, όμως έγινε το αντίθετο, οπότε καταγράφηκε μεγάλη αναδίπλωση και όχι μόνο από αυτό το επενδυτικό σχήμα.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οδήγησαν τις συναλλαγές της Motor Oil σε ιστορικό ρεκόρ την Παρασκευή, καθώς διακίνησε συνολικό όγκο 8.641.913 τεμαχίων μέσω 187,6 εκατ. ευρώ τζίρου, επίδοση που ουδέποτε έχει ξανακάνει η μετοχή.

Φαίνεται πως η μετοχή είχε «πληρώσει» όλο το προηγούμενο διάστημα και με το παραπάνω τις όποιες δυσμενείς εξελίξεις, όπως την ανακοίνωση της επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 33% στα κέρδη του 2023 αλλά και της διαγραφής από τον «μεγάλο» MSCI, οπότε τώρα το smart money χτίζει εκ νέου θέσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή έβγαλε τον Αύγουστο υψηλότερα απ’ ότι ήταν την ημέρα της ανακοίνωσης φυγής από τον MSCI.

Στις 13 Αυγούστου που έγινε γνωστή η διαγραφή ο τίτλος πιέστηκε κατά 3,67% κλείνοντας στα 21,02 ευρώ, ενώ έβγαλε το μήνα από τα 21,70 ευρώ και χθες έκλεισε στα 21,90 ευρώ.

Στο 6,7% η μέση μερισματική απόδοση στα 23 χρόνια στο Χ.Α.

Ο όμιλος Motor Oil δεν αποτελεί μόνο την πιο κερδοφόρα ελληνική επιχείρηση, εντός και εκτός Χ.Α. (εξαιρουμένων των τραπεζών), διαθέτοντας παράλληλα το πιο σύγχρονο διυλιστήριο στην Ευρώπη με εξαιρετική απόδοση κεφαλαίων συγκριτικά με ομοειδείς επιχειρήσεις, εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά έχει διαχρονικά και σταθερά την καλύτερη και πιο γενναία μερισματική πολιτική.

Η μερισματική απόδοση το 2023 έφτασε στο 7,6%, ενώ συνολικά στα 23 χρόνια που βρίσκεται στο Χ.Α. από τον Αύγουστο του 2001, έχει σταθμισμένη μέση μερισματική απόδοση 6,7%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ