Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΑΓΟΡΕΣMoody's: Αναβάθμισε Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς

Moody’s: Αναβάθμισε Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς

Σε θετική αξιολόγηση τόσο της Εθνικής Τράπεζας όσο και της Τράπεζας Πειραιώς, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή πορεία τους το τελευταίο διάστημα, όπως αυτό αποτυπώνεται και από τα οικονομικά στοιχεία τους αλλά και την καταβολή μερίσματος στους μετόχους προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Εθνική Τράπεζα

Στην αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Εθνικής Τράπεζας σε ba1 από ba2 προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων της Εθνικής σε «Baa2/P-2» από «Baa3/P-3», ενώ οι προοπτικές αλλάζουν σε σταθερές από θετικές.

H αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης αντανακλά τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, τονίζει η Moody’s, επισημαίνοντας ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει το μεγαλύτερο μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. 

O οίκος αξιολόγησης σημειώνει ακόμα τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας των στοιχειών ενεργητικού της Eθνικής Τράπεζας και τη μείωση του λόγου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 3,7% από 5,2% τον Μάρτιο του 2023. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Moody’s επισημαίνει ακόμα ότι το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας στηρίζεται από τη βελτίωση της κερδοφορίας της Eθνικής Τράπεζας. 

Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης υπογραμμίζουν ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει την πιο ισχυρή καταθετική βάση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης. Όπως επισημαίνουν, η Eθνική Τράπεζα ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποπλήρωσε πλήρως τα φθηνά δάνεια που έλαβε από την ΕΚΤ (TLTRO) το πρώτο τρίμηνο του 2024. 

Η Moody’s αναφέρει ότι μπορεί να προβεί σε περαιτέρω αναβάθμιση της αξιολόγησης της Eθνικής Τράπεζας αν υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και την κερδοφορία της τράπεζας. 

Στον αντίποδα, ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Eθνικής Τράπεζας αν υπάρξει σημαντική επιδείνωση στα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ή της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας. 

Τράπεζα Πειραιώς

Ο Οίκος αξιολόγησης προχώρησε επίσης αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων αξιολογήσεων της Τράπεζας Πειραιώς κατά δύο βαθμίδες σε Baa3 από το Ba2 .

O αξιολόγησης προχώρησε επίσης στην αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης (BCA) σε ba2 από ba3.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Moody’s η BCA της Τράπεζας Πειραιώς αναβαθμίστηκε σε ba2 από ba3, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική αποδυνάμωση του ισολογισμού της με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) της τράπεζας να μειώνεται σε 3,5% τον Μάρτιο 2024 από 6,6% τον Μάρτιο του 2023, μετά την υλοποίηση του σχεδίου καθαρισμού της, σε συνδυασμό με αυξημένη κάλυψη παροχής NPE κατά 60,2%.

Επίσης αναφέρει: Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει το επιτυχημένο ιστορικό της τράπεζας στην εκτέλεση του φιλόδοξου σχεδίου της για βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού σε επίπεδα ανάλογα με τις τοπικές και ευρωπαϊκές ομοτίμους της. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει περίπου 0,7 δισ. ευρώ καθαρές πιστωτικές απαιτήσεις από το ελληνικό κράτος που σχετίζονται με ληξιπρόθεσμα δάνεια με κρατική εγγύηση, τα οποία η τράπεζα ταξινομεί ως άλλα περιουσιακά στοιχεία και δεν περιλαμβάνονται στο απόθεμα των NPEs (1,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2024).

“Η ισχυρή βασική λειτουργική κερδοφορία το 2023-24 και οι ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον είναι ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί στην αναβάθμιση της BCA της Τράπεζας Πειραιώς. Η τράπεζα έχει αποδείξει την ισχυρή υποκείμενη κερδοφορία της, με τα κανονικοποιημένα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του 2024 να αυξάνονται κατά 37% σε ετήσια βάση, γεγονός που σε συνδυασμό με την αυστηρή διαχείριση των λειτουργικών δαπανών οδηγεί σε αναλογία κόστους προς βασικό εισόδημα 29% στο Μάρτιος 2024. Σημειώνουμε επίσης την ισχυρή συνεισφορά της τράπεζας στα έσοδα από προμήθειες, η οποία είναι αναλογικά μία από τις υψηλότερες μεταξύ των τοπικών ομολόγων της και αυξήθηκε κατά 19% από έτος σε έτος το πρώτο τρίμηνο του 2024” τονίζει η έκθεση. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ