Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑMoody’s: Αναβάθμισε διπλά την Ελλάδα

Moody’s: Αναβάθμισε διπλά την Ελλάδα

Δυο «σκαλιά» ανέβασε το  αξιόχρεο της Ελλάδας  ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s. Ανέβασε την ελληνική οικονομία στη βαθμίδα Ba1 με σταθερές προοπτικές – ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα πλέον -, από τη βαθμίδα “Ba3” που διατηρούσε από το 2020.

Η Moody’s είναι ο μοναδικός από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που είχε  το ελληνικό αξιόχρεο τρία σκαλιά κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (Ba3). 

Στις 4 Αυγούστου έδωσε την επενδυτική βαθμίδα και η Scope Ratings, αφού αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ-, ενώ άλλαξε το outlook σε σταθερό από θετικό. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η Scope δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι αξιολογήσεις της δεν λαμβάνονται τυπικά υπόψιν. 

Επίσης, στις 8 Σεπτεμβρίου έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BBB (low) με σταθερές προοπτικές (trend), από τη βαθμίδα BB (high) – που ήταν μία βαθμίδα χαμηλότερα από τη λεγόμενη επενδυτική –  και τις σταθερές προοπτικές.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες από την Moody’s δεν είναι μόνο μια ακόμα επιβράβευση της δημοσιονομικής και συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Είναι κυρίως μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει πιστή σε μια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας. Πολιτική η οποία παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσει να είναι προσηλωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί και στην επίτευξη των αντίστοιχων πρωτογενών πλεονασμάτων. Έχουμε πετύχει πολλά στην οικονομία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κρινόμαστε κάθε μέρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει χαμένη η πρόοδος που έχει σημειωθεί. Σταθερά, θα συνεχίσουμε να συνδυάζουμε την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική υπευθυνότητα».

Όσον αφορά τις επόμενες αξιολογήσεις, ακολουθεί στις 20 Οκτωβρίου η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standad & Poor’s και ο κύκλος των αξιολογήσεων για φέτος κλείνει με την τρίτη αξιολόγηση της Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ