Πέμπτη, 3 Απριλίου, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSMetlen: Τα στρατηγικά projects της ΕΕ, η ψήφος Watsa σε Μυτιληναίο και...

Metlen: Τα στρατηγικά projects της ΕΕ, η ψήφος Watsa σε Μυτιληναίο και το LSE/FTSE100

Ευρωπαϊκή ψήφος εμπιστοσύνης στη Metlen, η οποία επενδύει σε κρίσιμες πρώτες ύλες-Μόνος εκπρόσωπος της Ελλάδας η Metlen- Το finupnews αναδημοσιεύσει το κείμενο του Μιχαήλ Γελαντάλι στην εφημερίδα “ΑΚΤΗ ΜΙΑΟΥΛΗ”.

Κατάλογο με 47 στρατηγικά επενδυτικά προγράμματα, με στόχο την ενίσχυση των στρατηγικών πρώτων υλών ενέκρινε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα νέα Στρατηγικά Έργα σηματοδοτούν ένα σημαντικό ορόσημο για την διασφάλιση της εξόρυξης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης στρατηγικών πρώτων υλών ώστε να καλύπτουν το 10%, το 40% και το 25% της ζήτησης της ΕΕ έως το 2030, αντίστοιχα.

Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα που εγκρίνεται από τις Βρυξέλλες και αφορά 47 προγράμματα σε 13 κράτη μέλη της Ε.Ε.

Μοναδική ελληνική παρουσία η Metlen Energy & Metals με το BAUX-EU, GALLANT και LEADER, ένα εν εξελίξει ολοκληρωμένο έργο που αποτελείται από μία εξόρυξη (BAUX-EU) και δύο εξαρτήματα επεξεργασίας (GALLENT και LEADER) στην Ελλάδα. Το έργο που προωθείται από τη Metlen Energy & Metals και την European Bauxites στοχεύει να συμβάλει στην προμήθεια βωξίτη/αλουμίνας/αλουμινίου και γαλλίου.

Το γεγονός πως η Metlen Energy & Metals είναι ο μόνος επιχειρηματικός εκπρόσωπος της Ελλάδας- όταν χώρες όπως λ.χ. η Πορτογαλία και η Φινλανδία συμπεριλαμβάνονται με τέσσερα (4) και επτά (7) προγράμματα- ή ακόμη και η Ρουμανία με τρία (3) καταδεικνύει αφ’ ενός την εντός συνόρων μεγέθυνση, αφ’ ετέρου το διεθνές αποτύπωμα. Είναι ακριβώς αυτό για το οποίο ενημέρωνε τον εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Στεφάν Σεζουρνέ, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος παρόντος του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Ο Γάλλος πολιτικός είχε την δυνατότητα να περιηγηθεί στο εύρος της μονάδας, να αποκτήσει ίδια αντίληψη για την στρατηγικής σημασίας επένδυση που υλοποιείται από το ελληνικό γκρουπ σε ένα τόσο ευαίσθητο αντικείμενο.

Η νέα γραμμή παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, τριών μετάλλων απαραίτητων για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, τον πράσινο μετασχηματισμό και την απεξάρτησή της από τις κινέζικες εισαγωγές, έρχεται σε μία περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Δίνεται έτσι στην ελληνική εταιρεία η δυνατότητα να καταστεί στρατηγικός προμηθευτής μετάλλων ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη, κάτι για το οποίο ο επικεφαλής της μιλά εδώ και-σχεδόν- δύο χρόνια. Αλήθεια πόσο πιο έτοιμη θα ήταν η Ευρώπη στο συγκεκριμένο ζήτημα, εάν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε εισακουσθεί (και προχωρήσει η επένδυση) νωρίτερα, πόσο ωφέλιμος χρόνος και κεφάλαιο θα είχαν κερδηθεί, όχι μόνο για την ελληνική, αλλά ευρύτερα την ευρωπαϊκή οικονομία/επιχειρηματικότητα.

Από μικροτσίπ για υπολογιστές μέχρι εξοπλισμό για φωτοβολταϊκά, LEDs και μαγνήτες διαρκείας, δηλαδή τομείς όπου η ομηρία της ηπείρου από την Κίνα είναι απόλυτη. Για το ΑΕΠ της χώρας το όφελος προφανές καθώς, με την επέκταση της υπάρχουσας μονάδας στο εργοστάσιο του Αλουμινίου θα είναι ένας από τους 12 μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμίνας παγκοσμίως. Δηλαδή του μετάλλου απ’ όπου “βγαίνει” ο βωξίτης και μετά από επεξεργασία το γάλλιο. Δεν είναι τυχαίο πως με την εταιρεία συνήψε συμφωνία ο leader της παγκόσμιας εξορυκτικής βιομηχανίας Rio Tinto διασφαλίζοντας κρίσιμες ποσότητες σε βάθος 10ετίας και πλέον.

Είναι η εξελεγκτική της εταιρείας που οδηγεί τον Prem Watsa να (παρ)ακολουθεί επενδυτικά από το 2012-όταν για πρώτη φορά η Fairfax έλαβε θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της-τότε- Mytilineos στο σήμερα ανανεώνοντας και ενδυναμώνοντας την εμπιστοσύνη μέσω της συμφωνίας για σύναψη exchangeble bond ύψους 110 εκατ. ευρώ. Μέσω του deal η Fairfax έχει το δικαίωμα να αποκτήσει εντός 2ετίας 2,750 εκατ. ίδιες μετοχές της Metlen στα 40/μτχ (το 1,92% του μ.κ ανεβάζοντας τη συμμετοχή στο 8,35% του μ.κ).

Προφανώς ο Prem Watsa “βλέπει” στο Λονδίνο, στην επικείμενη είσοδο στο LSE και ένταξη στον FTSE100 στον εξορθολογισμό σε fair value σημαντικά μεγαλύτερου των 5,7 δισ τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας στο “ρηχό” ΧΑ, κυρίως δε στη συνέχεια. Προοπτική που περιλαμβάνει από περαιτέρω μεγέθυνση του κλάδου μεταλλουργίας (Metals) και μέσω ανάπτυξης του θυγατρικού βραχίονα στο defence- με το αμυντικό hub στον Βόλο μέχρι την αλουμίνα. Η Berenberg κάνει λόγο για «εξαιρετικό project» που θα δημιουργήσει επιπλέον ετήσιες πωλήσεις 1 δισ. ευρώ σε Ευρώπη και Β. Αμερική και όχι μόνο θα ενισχύσει τη δυνατότητα καθετοποίησης της Μetlen στον κλάδο του αλουμινίου, αλλά και θα προάγει τη γεωπολιτική ασφάλεια της ΕΕ.

Η δε Morgan Stanley αναφέρεται στη σημαντική ώθηση που θα δώσει η επένδυση στα EBITDA, υπολογίζοντας τα για το 2028 στα 1,3 δισ. ευρώ.

Στο Capital Markets Day του Λονδίνου, στις 28 Απριλίου εκτός από την ανακοίνωση δύο νέων σημαντικών συμφωνιών που αφορούν-μεταξύ άλλων- την ενέργεια, θα γίνει γνωστός ο ευρύτερος σχεδιασμός για την ισχυροποίηση του αμυντικού τομέα. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ