Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑMetlen: "Ρότα" για είσοδο στην αγορά ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας

Metlen: “Ρότα” για είσοδο στην αγορά ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας

Είσοδο στην αγορά ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας τροχοδρομεί η Metlen, την ώρα που έχει πλώρη κια για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Συγκεκριμένα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος βρίσκεται στη διαδικασία εισαγωγής της Metlen στο χρηματιστήριο του Λονδίνου,  σε συνέντευξή του δήλωσε στην Telegraph ότι ελπίζει να πραγματοποιήσει μια ταχεία σειρά συμφωνιών, με την ένταξή της εταιρείας στο χρηματιστήριο, που θα επέτρεπε στην επιχείρησή του να εισχωρήσει στη λιανική ενεργειακή αγορά της Βρετανίας.   

Ο κ. Μυτιληναίος είπε: «Θαυμάζω την Octopus και πραγματικά θαυμάζω τον τρόπο που έχει εξελιχθεί. Έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά… και αγαπάμε τον ανταγωνισμό. Αγαπάμε τις προκλήσεις». «Ξεκινήσαμε στην Ελλάδα, από το μηδέν, πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν είχαμε ένα κρατικό μονοπώλιο. Έτσι, ξέρουμε πολύ καλά πώς να ξεκινήσουμε από το μηδέν και έχουμε αναπτύξει τις δεξιότητες και τον εξοπλισμό και τα πάντα για να κάνουμε τη δουλειά», σημείωσε.  Η φιλοδοξία του, όπως αναφέρει η εφημερίδα, να εισχωρήσει στην οικιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πηγάζει από την πεποίθηση ότι υπάρχουν μεγάλα χρηματικά ποσά που μπορούν να δημιουργηθούν από την ενεργειακή μετάβαση.  «Ας μην ξεχνάμε ότι οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας και της Octopus, έχουν γίνει μεγάλες ως αποτέλεσμα της ενεργειακής μετάβασης και βρισκόμαστε ακόμα στη μέση. Ορισμένες εταιρείες θα ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά ενέργειας και κάποιοι άνθρωποι θα χάσουν τη θέση τους, όπως συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από δύο χρόνια».  

Μάλοστα αναφέρεται, ότι τα σχέδια για dual listing στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα. Η εταιρεία εκτιμάται πως μπορεί να προσελκύσει αποτίμηση έως και 5 δισ. λίρες, γεγονός που θα την ωθούσε στον δείκτη μετοχών FTSE 100, σημειώνει η Telegraph.  

Ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι η φιλοδοξία του να εισχωρήσει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επηρεάστηκε από την τρέχουσα πολιτική αβεβαιότητα που προκύπτει από τις εκλογές. «Η τροφοδοσία και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα στην οικονομία, γιατί επηρεάζει το σύνολο του πληθυσμού», είπε, τονίζοντας ότι «έχουμε συνηθίσει σε αυτό. Έχουμε συνηθίσει να έρχονται και να φεύγουν οι πολιτικοί για την ενέργεια και μέχρι να διευθετηθεί η μετάβαση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα έχουμε και ένα ευαίσθητο ρυθμιστικό περιβάλλον».    

Η παρουσία στην Μ. Βρετανία

Να σημειωθεί ότι η Metlen και πρώην “Mytilineos” έχει συμπληρώσει  10 χρόνια από την έναρξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της, στο Ηνωμένο Βασίλειο με έμφαση έργα ΑΠΕ.

Ειδικότερα, την προηγούμενη χρονιά η εταιρεία μαζί με την Centrica υπέγραψαν συμφωνία Πώλησης Ενέργειας (PPA) με τη Vodafone UK, που αφορά σε παραγόμενη ενέργεια από πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, ανέλαβε την ανάπτυξη και κατασκευή μίας μονάδας παραγωγής ενέργειας με αεριοστρόβιλο ανοικτού κύκλου (OCGT) με καύσιμο το φυσικό αέριο, στο Immingham του Βόρειου Lincolnshire του Ηνωμένου Βασιλείου, για την VPI Immingham -B LLP (VPI-B), του ομίλου Vitol. Επιπλέον, τα 10 χρόνια που μεσολάβησαν η εταιρεία συνεργάστηκε με τη LightSource BP, τη GE Vernova, τη Gresham House και τη Quinbrook, αλλά και με εθνικούς φορείς όπως η National Grid και η Scottish Power.  

Η πρώην Mytilineos και νυν Metlen συνολικά στη Μεγάλη Βρετανία διαθέτει στο ενεργητικό της 82 έργα, συνολικής αξίας συμβολαίων £2.5 δισ., ενώ πιο συγκεκριμένα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαθέτει φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 1.25 GW.  Το έργο Cleve Hill ξεχωρίζει, ως το μεγαλύτερο αδειοδοτημένο φωτοβολταϊκό πάρκο στη χώρα, ισχύος 373 MW. 

Επιπλέον, διαθέτει 650 MW owned assets σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και υλοποίησης. Στην αποθήκευση ενέργειας, η εταιρεία αναγνωρίζεται ως κορυφαία στη χώρα, με ένα σημαντικό αριθμό έργων ισχύος 1.1 GWh, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της βρετανικής αγοράς.  Το έργο της μεγάλης διασύνδεσης Ένα από τα κορυφαία έργα στα οποία συμμετέχει η Metlen αφορά εκείνο της πρώτης υποθαλάσσιας διασύνδεσης στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου, ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών. 

Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία GE Vernova και Metlen επιλέχθηκε για την προμήθεια και κατασκευή δύο σταθμών μετατροπής συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC), για τη διασύνδεση Eastern Green Link 1 (EGL1). Η EGL1 – μια κοινοπραξία της National Grid Electricity Transmission και της SP Transmission – θα επιβλέπει τη κατασκευή μιας HVDC, 525kV, 2GW, διπολικής Voltage-Sourced Converter (VSC) τεχνολογίας, υποθαλάσσιας διασύνδεσης από το Torness στο East Lothian της Σκωτίας στο Hawthorn Pit στην κομητεία Durham της Αγγλίας, επιτρέποντας τη μεταφορά «πράσινης» ανανεώσιμης ενέργειας για την τροφοδοσία περισσότερων από δύο εκατομμυρίων σπιτιών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην αρχή του χρόνου μάλιστα,  υπογράφηκε σε εκδήλωση στο Λονδίνο η υπογραφή της σύμβασης για το συγκεκριμένο έργο.  

Εντός του έτους, de, αναμένεται να μπουν σε εμπορική λειτουργία οι τρεις μονάδες παραγωγής ενέργειας με αεριοστρόβιλο ανοικτού κύκλου (OCGT), με καύσιμο το φυσικό αέριο. Οι μονάδες θα λειτουργούν ως μονάδες αιχμής, έως και 1500 ώρες ετησίως για την υποστήριξη του δικτύου σε περιόδους υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.  

Ειδικότερα, η Metlen έχει υπογράψει συμβάσεις με τρεις θυγατρικές της Drax Group plc, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα με τις Hirwaun Power Limited, Progress Power Limited και Millbrook Power Limited για την κατασκευή 3 OCGTs με ισχύ περίπου 299 MW το καθένα. Οι συμβάσεις περιλαμβάνουν τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή και των 3 σταθμών, που θα είναι πανομοιότυποι.  Επίσης, η Metlen έχει αναλάβει την ανάπτυξη και κατασκευή μίας μονάδας παραγωγής ενέργειας με αεριοστρόβιλο ανοικτού κύκλου (OCGT) και καύσιμο το φυσικό αέριο, στο Immingham του Βόρειου Lincolnshire του Ηνωμένου Βασιλείου, για την VPI Immingham -B LLP (VPI-B), του ομίλου Vitol. Το έργο αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον Ιούλιο του 2025.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ