Με την ενέργεια αποτελεί έναν από τους πλέον βασικούς πυλώνες που διογκώνει τα οικονομικά μεγέθη η Metlen χαράζει την επόμενη μεσοπρόθεσμη περίοδο ανάπτυξης με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενεργειακού μετασχηματισμού.
Στο πλαίσιο αυτό μέσα από μια παγκόσμια πλατφόρμα δίνεται έμφαση στις ΑΠΕ, την αποθήκευση αλλά και ενίσχυση της παρουσίας στον κλάδο των ευέλικτων μονάδων φυσικού αερίου είναι στον πυρήνα της πολιτικής της της ενεργειακής μετάβασης, όπως ανέφερε ο Chief Executive Director της METLEN στον τομέα της Ενέργειας κ. Γιάννης Καλαφατάς κατά την παρουσίαση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Όπως είπε, ο επικεφαλής του κλάδου ενέργειας, η εστίαση της ενεργειακής μετάβασης μετατοπίζεται από τις ΑΠΕ προς τα δίκτυα και την αποθήκευση, ενώ ο ρόλος της τεχνολογίας ενισχύεται.

Παράλληλα, όπως είπε, το φυσικό αέριο θα παραμείνει στο μείγμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μεγαλώνει η ανάγκη για μονάδες παραγωγής με φυσικό αέριο λόγω της μεγαλύτερης διείσδυσης ΑΠΕ.
Με βάση τα όσα είπε ο τομέας Ενέργειας της METLEN παραμένει βασική κινητήρια δύναμη της κλιμακούμενης ανάπτυξης
To χαρτοφυλάκιο της ΑΠΕ της METLEN, όπως είπε, έχει πλέον ξεπεράσει τα 2 GW υπό ανάπτυξη έργων. Παράλληλα, το ανεκτέλεστο EPC έργων άνω του €1,5 δισ. δίνει τη δυνατότητα για συνεχή επανεπένδυση μέσω του Asset Rotation Model. Ο στόχος για την κατάκτηση μεριδίου 30% στη λιανική αγορά ενέργειας στην Ελλάδα έως το 2028, σε συνδυασμό με την επέκταση των δραστηριοτήτων στα δίκτυα, τα κέντρα δεδομένων (Data Centers) και την ψηφιακή διαχείριση ζήτησης, προχωρά με συνέπεια και τοποθετεί τη METLEN στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης.
“Η Εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει κόμβους εμπορίας και προμήθειας ενέργειας στην Ιταλία και την Ελβετία, αξιοποιώντας περαιτέρω τις διασυνδεδεμένες αγορές ενέργειας της Ευρώπης και ενισχύοντας τις δυνατότητές της στην εισαγωγή φυσικού αερίου.
Ο κ. Καλαφατάς παράλληλα ανέφερε ότι η μεταβλητότητα των τιμών θα διατηρηθεί ή και θα κλιμακωθεί, ενώ δημιουργείται η ανάγκη για περισσότερες δομές αποθήκευσης καθώς και για επέκταση και ενίσχυση των δικτύων, πρόσθεσε.
Τόνισε ότι η METLEN έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, επεκτεινόμενη και εκτός συνόρων. Ισχυρό χαρτί αποτελούν οι τρεις σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με βάση το φυσικό αέριο, καθώς και το δυνατό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ. Σημαντικότερο asset, ωστόσο, αποτελεί το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας – που έτσι στον τομέα της ενέργειας κατάφερε να φτάσει στο 20%.

“Τα τελευταία χρόνια ενισχύσαμε ΑΠΕ και αποθήκευση, ενώ κατασκευάσαμε και θέσαμε σε λειτουργία το μεγαλύτερο και αποδοτικότερο θερμικό σταθμό (με καύση φυσικού αερίου) στην ελληνική αγορά – σε μια εποχή που η αγορά προέβλεπε το τέλος των ορυκτών καυσίμων. Επεκτείναμε με ταχείς ρυθμούς τις δραστηριότητες στην προμήθεια, ενισχύοντας την PROTERGIA της οποίας το μερίδιο αγοράς προσεγγίζει πλέον το 20%, με 25.000 νέους πελάτες τον μήνα και ποσοστό αποχώρησης στο 22%. Η αγορά θα παραμείνει ευμετάβλητη, και σε αυτό το περιβάλλον θα εστιάσουμε στην ευελιξία και την προσαρμοστικότητα. Στόχος είναι ως το 2028 η PROTERGIA να έχει φτάσει σε ένα μερίδιο 30%” συμπλήρωσε ο κ. Καλαφατάς και προσέθεσε:
“Για να επιτευχθεί ο στόχος, δίνεται έμφαση τους πελάτες υψηλής αξίας με καινοτόμα και ασφαλή προϊόντα. Στόχος και η περαιτέρω διείσδυση στην αγορά Β2Β, αλλά και μια στρατηγική διατήρησης πελατών. Τέλος, κατάλογος προϊόντων επεκτείνεται δημιουργώντας ένα οικοσύστημα λύσεων για τους πελάτες.”
Ο Ομιλος επιλέγει στρατηγικά έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης είτε για να τα λειτουργήσει είτε για να τα αξιοποιήσει προς ενίσχυση της ρευστότητας, τόνισε ακόμα ο κ. Καλαφατάς, ενώ υπογράμμισε την παρουσία του Ομίλου στις λύσεις «με το κλειδί στο χέρι». Το χαρτοφυλάκιο, ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ περιλαμβάνει 12,5 γιγαβάτ ΑΠΕ και αποθήκευσης (σε όλα τα στάδια σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας), και ένα μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο.
Παράλληλα ι Γιάννης Καλαφατάς εστίασε στα επτά δομικά και κομβικά σημεία στην παγκόσμια αγορά. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:
- Ο ρόλος του φυσικού αερίου θα παραμείνει στο μείγμα για μεγάλο διάστημα.
- Όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ τόσο θα αυξάνεται και η ανάγκη για ευέλικτες μονάδες.
- Η ιδιοκτησία των ΑΠΕ και των μπαταριών δεν αποτελεί ελκυστικό επιχειρηματικό μοντέλο. Αυτός είναι και ο λόγος που η εταιρεία ακολουθεί το μοντέλο του asset rotation.
- Το energy optimisation και trading είναι εξίσου σημαντικό με την παραγωγή.
- Νέα εστίαση στην ενεργειακή μετάβαση, ο στόχος είναι η μετατόπιση από τις ΑΠΕ στις υποδομές και την αποθήκευση.
- Τεχνολογία, επέκταση υποδομών.
- Γεωπολιτική αστάθεια. Θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για τις αγορές.