Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSMega deal στον ασφαλιστικό κλάδο – Στον όμιλο Allianz περνά η Ευρωπαϊκή...

Mega deal στον ασφαλιστικό κλάδο – Στον όμιλο Allianz περνά η Ευρωπαϊκή Πίστη

Μεγάλο deal ανακοινώθηκε στον κλάδο των ασφαλειών, καθώς ο γερμανικός όμιλος Allianz συμφώνησε με τον ιδρυτή της Ευρωπαϊκής Πίστης Χρήστο Γεωργακόπουλο και ομάδα μετόχων για την απόκτηση του 72,27% της εισηγμένης, με την πρόταση να γίνεται στα 7,8 ευρώ ανά μετοχή. Η πρόταση αυτή, αποτιμά την εισηγμένη στα 207 εκατ. ευρώ, περίπου 15% υψηλότερα από την κεφαλαιοποίηση που είχε στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης στο χρηματιστήριο.

Χθες το απόγευμα, περίπου μισή ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης υπήρξαν φήμες περί του επικείμενου deal, που οδήγησαν τη μετοχή της εισηγμένης ασφαλιστικής εταιρείας σε ράλι +11,96% κλείνοντας στα 6,74 ευρώ, ενώ διακινήθηκε όγκος 77.395 τεμαχίων.

Πρόκειται για μια συμφωνία πολύ σημαντική για τον ασφαλιστικό κλάδο καθώς η Ευρωπαϊκή Πίστη είναι από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του χώρου, ενώ τώρα ανεβαίνει στο «άρμα» της Allianz με στόχο το… πάντρεμα των εργασιών τους και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, ύστερα από το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο που προκάλεσε ο κ. Γεωργακόπουλος χθες το απόγευμα, ενώ ο ίδιος θα παραμένει διευθύνων σύμβουλος και μετά τη μεταβίβαση των μετοχών και την ενοποίηση των δραστηριοτήτων των δύο εταιρειών.

Όπως ανακοινώθηκε, η Allianz έχει ήδη συμφωνήσει με ομάδα μετόχων που ελέγχουν το 72,27% των μετοχών της Ευρωπαϊκής Πίστης για τη μεταβίβαση της συμμετοχής τους, ενώ κατόπιν θα απευθύνει δημόσια πρόταση και εφόσον αποκτήσει περισσότερο από 90% των μετοχών, θα προχωρήσει σε squeeze out και η ασφαλιστική εταιρεία θα αποχωρήσει από το χρηματιστήριο.

Όπως επισημαίνει η Allianz στην ανακοίνωσή της, η ενιαία εταιρεία θα αποτελέσει τον Νο 1 πάροχο Γενικών Ασφαλίσεων στην Ελλάδα, ενώ η κίνησή της είναι ένδειξη ισχυρής δέσμευσης στην Ελληνική αγορά, ενισχύοντας την παρουσία της Allianz. Η Ευρωπαϊκή Πίστη έχει ακαθάριστα ασφάλιστρα ύψους 223 εκατ. ευρώ (GWP), με δίκτυο 110 καταστημάτων και 5.667 συνεργατών.

Η ενιαία εταιρεία που θα προκύψει από την συνένωση της Allianz Hellas με την Ευρωπαϊκή Πίστη, θα καταλάβει την πρώτη θέση στις Γενικές Ασφαλίσεις, θα αποτελέσει τον πέμπτο σε κατάταξη πάροχο ασφαλιστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα με βάση το GWP – και τον πέμπτο στους κλάδους ασφάλισης Ζωής & Υγείας, δίνοντας τη δυνατότητα στην εταιρεία να επιδιώξει περαιτέρω ανάπτυξη στην ελληνική αγορά και να επεκταθεί μέσω προσφορών νέων προϊόντων, καναλιών διανομής και πελατολογίου.

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το εν λόγω deal τελεί υπό την αίρεση της λήψης των απαιτούμενων αδειών από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η Allianz έχει συνάψει συμφωνίες αγοραπωλησίας μετοχών με:

1) μετόχους της εταιρείας μεταξύ των οποίων διευθυντικά της στελέχη και ο Διευθύνων Σύμβουλος για την απόκτηση συνολικά 5.313.400 μετοχών της Εταιρείας που εκπροσωπούν το 20.02% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας,

2) την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την απόκτηση 4.125.552 μετοχών που εκπροσωπούν το 15,54% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας και

3) με λοιπούς μετόχους για την απόκτηση 9.742.304 μετοχών που εκπροσωπούν το 36,7% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.

Τα μεγέθη της Ευρωπαϊκής Πίστης

Στο 9μηνο του 2021 η Ευρωπαϊκή Πίστη είχε ανακοινώσει κέρδη μετά φόρων 10,924 εκατ. ευρώ έναντι 13,771 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2020, παρουσιάζοντας πτώση κατά 20,7%. Παράλληλα, Τα Εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα και συναφή έσοδα παρουσίασαν αύξηση ύψους 4% και ανήλθαν στα 165.066 εκατ. ευρώ, έναντι 158.753 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Η εταιρεία στο τέλος 9μήνου 2021 απασχολούσε 442 άτομα προσωπικό.

Τα Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 153,2 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψιν τα Αποτελέσματα Περιόδου ύψους 10,9 εκατ. ευρώ, καθώς και το διανεμηθέν μέρισμα του έτους 2020 ύψους 7,9 εκ. ευρώ, έναντι 154,0 εκ. ευρώ την 31/12/2020, σημειώνοντας οριακή πτώση ύψους 0,5%.

Τα ανωτέρω μεγέθη διαμόρφωσαν το Δείκτη Απόδοσης Ιδίων Κεφαλαίων προ φόρων (ROE) στο 13,5%. Η Ευρωπαϊκή Πίστη ιδρύθηκε το 1977 και εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο είκοσι χρόνια αργότερα,  στις 29 Απριλίου 1997.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ