To 22ο World LNG Summit & Awards, κορυφαίο γεγονός της αγοράς LNG για το 2022, άνοιξε χθες τις εργασίες του με εναρκτήρια ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υπό την αιγίδα του ΔΕΣΦΑ και με την υποστήριξη της Mediterranean Gas και άλλων εταιριών.
Το διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιείται στο Grand Hyatt Athens, από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2022. Η Mediterranean Gas, αργυρός χορηγός στο συνέδριο μεταξύ άλλων, μίλησε για το έργο ARGO FSRU, στη συνεδρία με θέμα «Europe LNG Panel: Γιατί το LNG είναι το κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή».
Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίας οι διακεκριμένοι ομιλητές συζήτησαν για τη διαφοροποίηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και τη βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, την πρόκληση για τις υποδομές εισαγωγής και διανομής και την ενεργειακή ανάπτυξη στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mediterranean Gas, κ. Βασίλειος Πετκίδης, ανέφερε ότι ο τερματικός σταθμός ΑRGO FSRU στο Βόλο, στρατηγικά τοποθετημένος στην καρδιά της Μεσογείου και στο κέντρο του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, θα υποστηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση της χώρας.
Ο κ. Πετκίδης αναφέρθηκε σε στοιχεία κατανάλωσης και ζήτησης (Eurostat), σύμφωνα με τα οποία δήλωσε ότι με τις τρέχουσες υποδομές δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες σε φυσικό αέριο σε επίπεδο Ευρώπης. «Τα επόμενα χρόνια, ακόμη και με όλες αυτές τις υποδομές σε λειτουργία, θα εξακολουθούμε να είμαστε σε έλλειμμα εφοδιασμού με αποτέλεσμα να γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο ως πύλη ενεργειακής ασφάλειας για την άμβλυνση του χάσματος στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Πετκίδης. «Όταν έχεις ανάγκες για 40 bcm και η εν δυνάμει αποθήκευση είναι 25 bcm δεν έχουμε εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια. Αν δεν κάνουμε τις αναγκαίες επενδύσεις μακράς διαρκείας άμεσα, δεν θα έχουμε απόθεμα ενέργειας».
Το ARGO FSRU στο Βόλο, είναι ένα εμβληματικό έργο που αναπτύσσεται για να συμβάλει στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά και θα αυξήσει την ικανότητα εισαγωγής και αποθήκευσης σε όλες τις βαλκανικές χώρες και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η δυναμικότητα επαναεριοποίησης του ARGO θα ανέρχεται σε 5,2 bcm φυσικού αερίου ετησίως. Βρίσκεται στην καρδιά της Ελλάδας, στη μέση του ΕΣΜΦΑ, προσφέροντας υψηλή πίεση και βιωσιμότητα στο σύστημα και ευελιξία στους χρήστες του τερματικού, ενώ διαθέτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών. Η εταιρία είναι σε market test για την κατανομή δυναμικότητας (capacity allocation Open Season). Το ARGO FSRU είναι μία νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη.