Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSM. Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕ): Έβγαλε αντίδραση, περιμένει εξελίξεις

M. Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕ): Έβγαλε αντίδραση, περιμένει εξελίξεις

Σε περιβάλλον ακραίων διακυμάνσεων και προς τις δύο κατευθύνσεις κινήθηκε η τρέχουσα χρηματιστηριακή εβδομάδα παραμένοντας σε στενή συσχέτιση με τις διεθνείς αγορές. Το βραχυπρόθεσμο ρίσκο έχει χτυπήσει κόκκινο και οι εναλλαγές των προσήμων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού στους βραχυπρόθεσμους επενδυτές αφού εύκολα μπορεί μια θέση να βρεθεί ανάποδα στην τάση της αγοράς.

Τα θεμελιώδη έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, η προσέγγιση γίνεται με βάση το τι συμβαίνει στο μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων και ο χρηματιστηριακός χρόνος έχει –για μια ακόμα φορά- διασταλεί. Η πυκνότητα των δεδομένων και των γεγονότων είναι αυτή που φορτίζει τις αγορές, οι ημερήσιες συνεδριάσεις διανύουν αποστάσεις μονάδων και κεφαλαιοποιήσεων που χρειάζονται υπό άλλες συνθήκες εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

Ωστόσο, αν είναι κάτι στο οποίο η εβδομάδα που τελειώνει διαφοροποιήθηκε από τις τρεις προηγούμενες –εκτός από το θετικό εβδομαδιαίο πρόσημο- είναι η αναφορά στις προϋποθέσεις λήξης της εμπόλεμης σύρραξής αφενός, αφετέρου στην λήψη μέτρων από τους Ευρωπαίους για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. Και οι δύο αυτές εξελίξεις έβγαλαν αγοραστές σε όλο το εύρος της αγοράς αναχαιτίζοντας την δυναμική της πτώσης.

Η λήξη των εχθροπραξιών είναι μια υπόθεση που μπορεί να έχει ακόμα δρόμο ωστόσο είναι κάτι που οι αγορές θα το πανηγυρίσουν πριν επιστρέψουν στην αξιολόγηση των συνεπειών από την αύξηση των τιμών στο κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας.

Τεχνική εικόνα

Η αντίδραση στην έντονη πτώση που ξεκίνησε από τις 16 Φεβρουαρίου είχε σημείο εκκίνησης τις 788 μονάδες καταγράφοντας τοπικά σφοδρές υποτιμήσεις (24 με όριο το 30) στους ημερήσιους ταλαντωτές. Η ένταση της πτώσης ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, συνοδεύτηκαν από κλεισίματα κοντά στα χαμηλά ημέρας και από τζίρους άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Η αντίδραση επανέφερε τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες ανακτώντας τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του εβδομαδιαίου κινητού μέσου των 200 ημερών στην ζώνη των 810 μονάδων αποφορτίζοντας ελαφρώς την πτωτική εικόνα.

Σε μια τόσο εύθραυστη και νευρική συγκυρία είναι ακόμα νωρίς να ειπωθεί πως η πτωτική κίνηση έχει ολοκληρωθεί, τεχνικά τουλάχιστον δεν υπάρχει τέτοια ετυμηγορία. Το καθοδικό χάσμα στην περιοχή των 849 – 846 μονάδων αποτελεί το επόμενο σημείο έντασης της προσφοράς ενώ η βασική στήριξη είναι πλέον η περιοχή των 790 μονάδων.

Για να μιλήσουμε εκ νέου για ανοδική αγορά θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να υπερβεί τις 885 μονάδες προκειμένου να ανακτήσει τα αγοραστικά σήματα των μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων. Επί του παρόντος η όποια άνοδος καταγράφεται έχει τον χαρακτήρα διόρθωσης, οι δε ταλαντώσεις του Γενικού Δείκτη υπαγορεύουν αυξημένα αντανακλαστικά σε χαρτοφυλάκια που κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Είναι ενδεικτικό ότι οι συνεδριάσεις της εβδομάδας που πέρασε είχαν ελάχιστη ημερήσια διακύμανση 2% το οποίο μεταφράζεται σε εντονότερες μεταβολές σε επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους. Η αποκλιμάκωση της μεταβλητότητας θα αποτελέσει επομένως μια καλή ένδειξη για την συνέχεια ακόμα και αν συνοδευτεί από χαμηλότερους τζίρους.

Η νέα εβδομάδα

Η εβδομάδα που ακολουθεί είναι από τις πιο γεμάτες ως τώρα από πλευράς περιεχομένου: Η Alpha Bank και ο ΟΛΠ ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης την Δευτέρα μετά την συνεδρίαση ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη της Alpha με τους αναλυτές. Την ίδια ημέρα ξεκινάει η Δημόσια Πρόταση της Νίκας για την διαγραφή της μετοχής από το ταμπλό του ΧΑ.

Την Τρίτη ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς και η ΕΥΑΘ ενώ την Τετάρτη κλείνει ο κύκλος των ανακοινώσεων των συστημικών τραπεζών με την Εθνική Τράπεζα. Την ίδια ημέρα εξάλλου ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Premia Properties και η Cenergy. Το καλεντάρι των ανακοινώσεων κλείνει προσωρινά την Πέμπτη με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Τιτάν πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Στο εξωτερικό δεσπόζει την Τετάρτη η τακτική συνεδρίαση της FED και η ανακοίνωση για τα επιτόκια (21:00) καθώς και την προοπτική της χρονιάς (21:30) υπό την σκιά των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων.

Επιστρέφοντας στο εσωτερικό την Παρασκευή το βράδυ αναμένεται η απόφαση των Moody’s και DBRS για το ελληνικό αξιόχρεο. Την ίδια ημέρα αναμένεται να λάβουν χώρα στο κλείσιμο της συνεδρίασης οι αναδιαρθρώσεις του FTSE Russell με ελληνικό ενδιαφέρον (προσθήκες Autohellas και Quest Holdings στα Small Caps και Τράπεζα Αττικής, Ιντεάλ Συμμετοχών και Space στα Micro Caps) ενώ το μεσημέρι της ίδια ημέρας λήγουν οι σειρές παραγώγων και μετοχών για το μήνα Μάρτιο. Τέλος επισημαίνεται η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν μεθαύριο στην Κωνσταντινούπολη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ