Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΚΛΙΜΑM. Πετράκης: Ορόσημο το 2050 – Αν δεν αλλάξουμε πορεία θα έχουμε...

M. Πετράκης: Ορόσημο το 2050 – Αν δεν αλλάξουμε πορεία θα έχουμε αντίστοιχες καταστάσεις με τον Daniel

Ο Μιχάλης Πετράκης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου μίλησε στην ΕΡΤ για την κλιματική κρίση και τα απτά της αποτελέσματα που εκδηλώνονται με καταστροφικές πλημμύρες όπως αυτές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel σε Λάρισα, Καρδίτσα, Μαγνησία και Φθιώτιδα.

«Είναι πραγματικά τραγικό να βλέπεις να συζητάνε για νερό σε μία περιοχή η οποία ήταν από τις πλουσιότερες στην Ελλάδα από την άποψη του υδροφόρου ορίζοντα» ανέφερε ο κ. Πετράκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο επιστήμονας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει ακριβής πρόγνωση αντίστοιχων ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία, όπως είπε, εμφανίζονται κάθε 10 – 15 χρόνια, με τα εργαλεία τα οποία διαθέτουν οι ειδικοί.

Πιο έντονα στο μέλλον τα πλημμυρικά φαινόμενα

«Έχουμε τη δυνατότητα μετεωρολογικά να κάνουμε μία πρόγνωση για το προς τα πού πηγαίνει ο καιρός την επόμενη εβδομάδα και μέχρι εκεί» είπε ο επιστήμονας προσθέτοντας ότι κλιματολογικά το επόμενο καλοκαίρι θα συμβούν ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την πρόγνωση. Ξέρουμε όμως ότι από τις αρχές του 1990 είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στον πλανήτη μας» σημείωσε. Όπως επισήμανε παρότι οι επιστήμονες έθεταν τους προβληματισμούς τους για τις επιπτώσης της κλιματικής αλλαγής οι πολιτικοί, όπως είπε, δεν ακολούθησαν αυτό το παράδειγμα.

«Δυστυχώς, φτάσαμε στη σημερινή πραγματικότητα, που αν δεν αλλάξουμε πορεία τα επόμενα 20 – 30 χρόνια – με ορόσημο το 2050- θα υπάρξει επαναληπτικότητα αυτών των φαινομένων», τα οποία όπως εκτίμησε ο κ. Πετράκης ίσως να είναι πιο έντονα.

Και όπως είπε, σχολιάζοντας τις συνέπειες της κακοκαιρίας «Daniel, «όλες οι εκτιμήσεις, λένε ότι το ξαναδούμε». Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Περιβάλλοντας του Αστεροσκοπείου οι πολιτικοί σε όλες τις χώρες θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους. Μιλώντας για τις μεγάλες χώρες όπως η ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, τόνισε ότι κλείνουν τα μάτια τους ή αδιαφορούν για τις συνέπειες της ρύπανσης και των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γεγονός με τις συνέπειες να είναι πλέον ορατές και στους πιο δύσπιστους. «Η θάλασσα δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα καθώς τροφοδοτεί με τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Δυστυχώς αυτό έχει να κάνει με τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων για το κλίμα και τη βιομηχανική παραγωγή πολλών αναπτυσσόμενων κρατών» πρόσθεσε ο κ. Πετράκης.

ΠΗΓΗ:ertnews.gr

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ